Famili

Pelik Kenapa Anak Suka Main Kotak? Ini 6 Sebab Yang Anda Tak Tahu

168
SHARES

Anda perasan tak yang budak-budak suka main dengan kotak? Kalau dapat kotak yang kosong tu, macam-macam dia nak buat sampai nangis kalau tak dapat main dengan kotak. Kadang-kadang tu, kita tak mahu lah anak asyik main dengan kotak ni sebab semak kan, nanti mereka akan tinggal kotal tu merata-rata. Tetapi, tahukah anda bahawa ada kesan positif kepada anak-anak yang suka main dengan kotak ni? Wah macam menarik!

ADA APA DENGAN KOTAK?

Video ini mengingatkan anda kepada anak anda?
Anak anda lebih berminat bermain dengan kotak berbanding isinya?

Anak-anak saya juga suka bermain dengan kotak ketika kecil dulu. Malah di rumah kami sentiasa ada ‘stok’ kotak pelbagai jenis dan saiz, sebagai permainan anak-anak.

APAKAH KESERONOKAN YANG DIBERIKAN OLEH KOTAK?

lauragraceweldon.com

1) Kotak memberi ruang kreativiti dan imaginasi untuk anak-anak. Mereka boleh mencipta apa saja dengan kotak. Kotak dapat membawa mereka ke mana saja tempat yang mereka bayangkan apabila ‘dinaiki’ sebagai kenderaan.

2) Kotak yang boleh disentuh, dilihat, dilipat, dipijak, dipanjat, diguling, disepak, diconteng, dipakai, err…dikunyah, memberi pengalaman sensori kepada anak-anak.

3) Kotak yang menyediakan ruang untuk dimasuki oleh anak mengajar anak tentang ‘spatial awareness’.  Anak belajar tentang perbandingan saiz diri berbanding objek, belajar tentang kedudukan, belajar tentang jarak, dan juga tentang isipadu. Inilah yang mendorong anak untuk masuk keluar kotak, merangkak ke dalam kotak, pakai kotak, panjat kotak dan sebagainya.

kidsarefrompluto.wordpress.com

4) Kotak membuatkan anak merasa selamat dan selesa seolah-olah dipeluk dan diapit, apabila anak berada di dalamnya.

5) Kotak yang digunakan untuk bersembunyi ketika bermain ‘hide and seek’ memberi otonomi kepada anak kerana memiliki ruang untuk dirinya sendiri.

6) Rekaan dari kotak yang diakui, dilayan, dipuji dan dipamirkan oleh ibubapa membangkitkan keyakinan diri dan percaya diri dalam diri anak-anak.

http://www.secret-agent-josephine.com/

Kebaikan bagi ibubapa pula, semua perkembangan ini dapat dipupuk dengan kos yang minima.
Tidak perlu berbelanja besar untuk sebuah kotak.

Artikel ini adalah hasil penulisan dari Puan Noor Afidah Abu Bakar, Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK). Semoga perkongsian ini dapat memberi panduan kepada anda semua. 

Sumber: Parent Connect

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×