Didik

Pecahkan Televisyen Kerana Terpengaruh Iklan, Didik Anak Bezakan Antara Realiti Dan Fantasi

37
SHARES

Mesti anda pernah dengar pepatah ‘anak-anak umpama kain putih, ibubapa yang mencorakkannya’ kan? Berdasarkan pepatah ini, jelas untuk semua orang faham bahawa anak-anak adalah tanggungjawab kepada ibubapa untuk mendidik mereka sama ada akan menjadi seorang yang berjaya atau tidak. Kita sendiri pun tahu bahawa anak-anak akan mudah untuk mengikut setiap perlakuan yang kita lakukan. Contohnya, kalau si ibu selalu ‘make-up’ depan anak perempuan, maka anak tersebut akan mudah untuk terikut ‘make-up’ bersama.

Begitu juga baru-baru ini, laman media sosial digemparkan dengan kejadian anak-anak kecil memecahkan televisyen gara-gara terikut dengan perbuatan di dalam iklan. Macam mana tu? Habis nanti semua televisyen mereka pecahkan. Jadi, penting untuk anda mengajar anak-anak untuk mengenali apa itu realiti dan apa itu fantasi. Untuk penerangan lebih lanjut, jom kita baca apa yang perlu dilakukan!

www.facebook.com/KiniTrendingOfficial

www.facebook.com/KiniTrendingOfficial

ANAK MENIRU: ANTARA REALITI DAN FANTASI

1) Pernahkah anda melihat bayi menjelirkan lidahnya kembali setelah bayi melihat kita menjelirkan lidah kepadanya?

2) Pernahkah anda melihat anak kecil menggoyang-goyangkan badannya apabila melihat kita bergerak mengikut alunan muzik?

3) Pernahkah anda melihat anak kecil meletakkan telefon bimbit di telinganya walaupun anda tidak pernah mengajar anak tersebut tentang kedudukan telefon?

www.moroccoworldnews.com

www.moroccoworldnews.com

Kajian yang dibuat oleh Meltzoff dan Marshall dari Institute for Learning and Brain Science University of Washington, mendapati bahawa apabila anak kecil memerhatikan perbuatan kita, otak mereka bertindak balas seolah-olah mereka turut melakukan aktiviti yang sama.

Contohnya, apabila bayi memerhatikan kita menjelirkan lidah, bahagian otak bayi yang mengawal lidah bertindakbalas seolah-olah bayi sendiri yang melakukannya. Apabila kita menggerakkan kaki dan bayi memerhatikan kita, bahagian otak bayi yang mengawal kakinya akan bertindakbalas seolah-olah bayi itu sendiri melakukannya.
Begitulah ajaibnya otak.

http://www.abc.net.au/

http://www.abc.net.au/

Ini adalah tindakbalas yang berlaku disebabkan oleh mirror neuron. Mirror neuron bertindak sebagai cermin kepada apa yang diperhatikan.

ANAK-ANAK BELAJAR MELALUI MENIRU

Meniru adalah fasa pertama dalam proses pembelajaran anak-anak. Mereka meniru apa saja yang mereka lihat. Mereka meniru apa saja yang menjadi budaya yang diamalkan dalam rumah, sekolah, dalam masyarakat dan juga di skrin tv dan komputer.

http://www.thesuccessfulparent.com/

http://www.thesuccessfulparent.com/

4) Pernahkah anda terfikir kenapa anda turut sama menangis apabila melihat pelakon menangis ketika adegan sedih meruntun jiwa? Adakah kerana pelakon tersebut pandai menjiwai watak atau adakah kerana penulis skrip pandai bermain dengan emosi penonton?

Sebenarnya ini juga berlaku disebabkan oleh mirror neuron. Sebarang tindakan yang mencuit emosi kita akan lebih mudah mengaktifkan mirror neuron dan mewujudkan jaringan dalam otak yang menyebabkan kita meniru aksi tersebut. Selain meniru, mirror neuron juga menjadi asas kepada empati atau keupayaan untuk memahami perasaan orang lain (‘Mirror, Mirror in the Brain’, Science Daily, 2007).

expertbeacon.com

expertbeacon.com

Anak kecil mempunyai kecenderungan semulajadi untuk meniru perbuatan orang lain. Walau bagaimanapun mereka belum mempunyai keupayaan dan kebijaksanaan untuk menilai sama ada perbuatan itu patut atau tidak ditiru. Mereka belum berupaya untuk menganalisa, dan menilai sama ada sesuatu perbuatan itu bermoral ataupun tidak.
Mereka akan meniru apa saja yang dilihat termasuklah perbuatan yang salah, negatif, ganas, vandalisme dan merosakkan pada pandangan orang dewasa. Sebarang perbuatan yang melahirkan emosi akan lebih cenderung untuk ditiru oleh anak-anak.

ANTARA REALITI DAN FANTASI

http://www.huffingtonpost.com/

http://www.huffingtonpost.com/

5) Pernahkah anda melihat anak-anak berguling, menendang, menolak, memukul dan sebagainya selepas melihat aksi lasak atau ganas dalam rancangan yang ditonton mereka di skrin TV atau komputer?

6) Pernahkah anda mendengar bahasa yang tidak elok dipertuturkan anak selepas menonton sesuatu rancangan TV?

Perbuatan meniru sebegini berlaku kerana mereka belum berupaya untuk membezakan antara realiti dan fantasi.
Apa yang ‘real’ pada anak-anak kecil adalah apa yang mereka dapat lihat dengan mata mereka. Keganasan yang mereka tonton di skrin adalah juga real bagi mereka. Jika ‘real’, maka apa salahnya jika mereka tiru? Walaupun mereka mengalami kecelaruan kognitif (cognitive confusion), itu tetap tidak menghalang mereka untuk meniru aksi tersebut.

www.psychestudy.com

www.psychestudy.com

Oleh itu fikirkanlah:

Cerita dan rancangan yang bagaimanakah ditonton anak-anak melalui skrin TV dan komputer?
Iklan bagaimanakah yang disajikan untuk menjadi tontonan anak setiap hari?
Perbuatan ibubapa dan guru-guru yang bagaimanakah ditiru oleh anak-anak?
Aksi kawan-kawan yang bagaimanakah dibawa balik oleh anak ke rumah?

Anak-anak belajar melalui meniru.
Sajikanlah mereka dengan sesuatu yang baik untuk ditiru.

http://mommysdelight2blog.blogspot.my/

http://mommysdelight2blog.blogspot.my/

Artikel ini adalah hasil perkongsian dari Puan Noor Afidah Abu Bakar,Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK) MA Early Childhood Education (UK) di laman Facebook Parent Connect. Semoga dapat dijadikan teladan dan panduan.

Sumber: Parent Connect 

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×