Sihat

Pakar Kongsi 10 Tanda Perut Anda Menghadapi Masalah Ketidakhadaman

17
SHARES
masalah ketidakhadaman

Senak perut adalah istilah umum yang menggambarkan ketidakselesaan di bahagian atas abdomen anda. Kadangkala, anda berasa kenyang, rasa tidak selesa di perut anda semasa atau selepas makan.

Anda mungkin mengalami rasa seperti pedih atau sakit di bahagian atas perut anda juga. Ini adalah ketakcernaan, juga dikenali sebagai dispepsia atau sakit perut. Oleh yang demikian, seorang pengguna TikTok @homeopathyhomeomed telah berkongsi 10 tanda yang anda menghadapi ketakcernaan.

Baca juga: Doktor Kongsi 5 Tanda Anda Mungkin Ada Cyst Ovari, Jangan Biarkan!

10 TANDA PERUT ANDA MENGHADAPI KETAKCERNAAN

Ketakcernaan bukanlah sebuah penyakit, tetapi ia boleh menjadi simptom bagi penyakit pencernaan lain, seperti penyakit refluks gastroesofagus (GERD), penyakit ulser atau pundi hempedu.

Walaupun ketakcernaan adalah perkara biasa, setiap orang mungkin mengalami masalah pencernaan dengan cara yang sedikit berbeza dan boleh dilegakan dengan perubahan gaya hidup dan ubat-ubatan. Ini adalah 10 tanda perut anda sedang mengalami ketakcernaan:

1. Pedih hulu hati

2. Kembung dan senak perut

3. Kerap sendawa besar

4. Terjeluwek

5. Perut berbunyi

6. Sesak nafas atau rasa tak cukup nafas

7. Hilang berat badan melampau

8. Kerap muntah

9. Sakit perut

10. Lenguh di rahang, badan dan lesu

Keadaan kesihatan ini sangat biasa berlaku. Ia boleh menjejaskan pesakit pada mengira usia. Ia boleh diuruskan dengan mengurangkan faktor risiko anda.

Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang sebarang gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Video penuh:

@homeopathyhomeomed

#CapCut Makan apa semua mcm tak hadam. Apa masalah perut aku ni, indigestion ke? #BebasJadiDiriku #GayaRaya #SamaSamaBantu #EntertainmentRaya#Gastrik#GerdMalaysia#Anxiety#MentalHealthMalaysia#MentalHealthMatters#HomeopathyMelaka#HomeopathyBangi#HomeopathyShahAlam#HomeopathyJohor#HomeopathyJohorBharu#HomeopathyOnline

♬ Menghapus Jejakmu – Peterpan

Sumber: TikTok @homeopathyhomeomed

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×