Hebahan

Nasi Lemak dan Percutian Adalah Antara Perkara yang Lelaki Malaysia Sanggup Korbankan Demi Mendapatkan Rambut Lebat

Kaji selidik mendedahkan 54% lelaki Malaysia sanggup melepaskan secara purata dua perkara paling digemari dalam hidup jika ia dapat mengekalkan rambut mereka

Kuala Lumpur, 9 Disember 2015 – Keguguran rambut adalah kebimbangan yang melanda secara meluas di kalangan lelaki Malaysia sehinggakan mereka sanggup melakukan sesuatu di luar jangkaan semata-mata untuk mengekalkan rambut mereka, walaupun bermakna mereka terpaksa mengorbankan makanan kegemaran atau percutian mereka.

alpecin_infographics-siraplimau

Menurut kaji selidik yang dijalankan baru-baru ini, seorang daripada empat responden sanggup mengorbankan makanan kegemaran seperti nasi lemak, roti canai atau rojak jika dengan melakukan sedemikian mereka akan beroleh rambut yang lebat di atas kepala masing-masing. Kaji selidik yang dijalankan oleh Nielsen bagi pihak Alpecin tersebut mengumpul maklum balas daripada 605 orang responden dari seluruh Semenanjung Malaysia.

Foto Kredit: nasilemaklover http://nasilemaklover.blogspot.my/2011/07/nasi-lemak-bungkus-one-more-please.html

Foto Kredit: nasilemaklover

Ia menunjukkan bahawa majoriti daripada lelaki (54%) sanggup mengorbankan beberapa perkara yang paling mereka gemari atau paling memberi erti kepada mereka untuk mendapatkan rambut yang lebat, termasuk percutian, makanan kegemaran malah kenaikan pangkat. 14% daripada mereka pula menyatakan kesanggupan untuk mengorbankan beberapa tahun daripada jangka hayat mereka jika pulangannya adalah rambut yang lebat.

Keguguran rambut merupakan kebimbangan utama di kalangan kebanyakan lelaki Malaysia di mana kaji selidik menunjukkan bahawa separuh daripada lelaki Malaysia kini sedang menghadapi atau pernah menghadapi gejala keguguran rambut. Kajian tersebut turut menunjukkan bahawa secara purata rambut lelaki Malaysia mula menipis di bahagian atas kepala dari usia 29 tahun, akibat faktor-faktor seperti stres (67%), tabiat pemakanan tidak sihat (54%), penuaan (54%), keturunan 947%) dan keadaan persekitaran (32%).

Memiliki rambut lebat menjadikan 81% atau empat daripada lima orang lelaki Malaysia berasa yakin iaitu perkara teratas dalam senarai perkara paling penting dalam hidup, setanding dengan kejayaan dalam kerjaya. Di samping itu, 67% lelaki mengatakan bahawa mempunyai rambut yang penuh dan lebat menjadikan mereka berasa yakin dan menarik manakala 48% lagi mengatakan bahawa mereka berasa lebih muda. Daripada jumlah yang dikaji selidik, 26% atau 1 daripada 4 orang bersetuju bahawa ia juga membantu mereka mendapatkan perhatian daripada wanita.

Dr A. Klenk, Ketua R&D Dr Wolff Group, pengeluar Alpecin berkata, “Kesan kebotakan dan penipisan rambut terhadap keyakinan diri lelaki sering diperkecilkan, manakala mengatakan bahawa ia adalah suatu hakikat kehidupan yang perlu diterima sebenarnya menidakkan bahawa ia merupakan satu masalah kepada ramai lelaki.”

“Keguguran rambut boleh memberi tekanan dan mendatangkan impak besar terhadap imej penampilan seseorang terutamanya dalam budaya masyarakat yang menganggap rambut sebagai tanda keremajaan dan kesihatan. Justeru, golongan lelaki perlu mengamalkan sikap terbuka untuk membincangkan perkara yang melanda ramai di kalangan mereka namun masih dianggap sebagai satu topik sensitif untuk dibualkan ini” tambah beliau.

Dengan lebih separuh daripada responden menyatakan bahawa keguguran rambut menandakan berakhirnya keremajaan dan vitaliti, ramai yang sanggup mencuba pelbagai jenis rawatan anti keguguran rambut atau penyelesaian alternatif untuk mengatasi masalah tersebut. Daripada kaji selidik, 44% sanggup mencuba syampu anti keguguran rambut manakala 39% pula sanggup berubah untuk mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat.

Selebihnya pula sanggup mencuba pelbagai penyelesaian bagi mengatasi keguguran rambut termasuk pati minyak, ubatan tradisional, transplan rambut dan mengambil suplimen. Walaupun syampu menduduki senarai teratas dalam penyelesaian yang sanggup dicuba bagi memerangi keguguran rambut, namun pemahaman tentang hubungan antara keguguran rambut dan testosteron masih kurang. Walau bagaimanapun, sejak kebelakangan ini, kafein telah diiktiraf dengan meluas secara saintifik sebagai ramuan aktif bagi mengurangkan atau mengawal keguguran rambut, namun hanya 8% daripada kumpulan yang dikaji selidik menyedari fakta ini.
“Hasil daripada kaji selidik tersebut menunjukkan dengan jelas bahawa keguguran rambut merupakan satu masalah besar dan mempunyai natijah yang serius terhadap keyakinan dan kepercayaan terhadap diri sendiri di kalangan lelaki. Dalam membincangkan betapa prolifik dan seriusnya masalah ini, adalah penting untuk difahami bahawa ia boleh dirawat. Kafein didapati berkesan untuk digunakan bagi menyegarkan kembali akar rambut untuk menggalakkan pertumbuhan apabila bermulanya pengurangan testosteron yang menyebabkan akar rambut menjadi lemah” kata Dr. Klenk.

Sungguhpun keguguran rambut sering dikaitkan dengan perkara negatif di mana 55% daripada responden mengaitkan lelaki yang menghadapi masalah penipisan rambut sebagai tua, namun 36% daripada mereka mengaitkan kebotakan atau lelaki dengan rambut yang semakin berkurangan sebagai golongan yang lebih pintar berbanding lelaki berambut lebat.

[infobox title=’Tentang Alpecin’]

alpecin-logo-small

Pada tahun 1930, Dr. Ogos Wolff dan Prof. Dr. C. Bruck mencipta Alpecin, cosmoceutical tonik pertama untuk rambut dan kulit kepala. Ia digabungkan dari bahan-bahan terbaik dan berkesan untuk kesihatan kulit kepala dalam satu formula kedokteran yang unik, dalam kategori rambut tonik dan produk kehilangan anti-rambut.

Jenama nama Alpecin berasal daripada perkataan Latin alopecia (rambut gugur). Hari ini, Alpecin diiktiraf di antara jenama terbaik Jerman. Ia adalah pemimpin pasaran dalam kategori anti kehilangan rambut (syampu dan tonik) di Jerman, Austria, Great Britain dan Switzerland

* * Sumber: Nielsen Jerman, Austria GB, Swisse: Anggaran, Kategori tidak ditakrifkan oleh syarikat penyelidikan pasaran

[/infobox]

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×