Famili

Mudahnya Buat Homemade Sosej Ini Untuk Santapan Si Manja, ‘Bebas’ MSG Dan Sedap!

6.5K
reads

Bila anak-anak ada di rumah sempena cuti sekolah ini, kehidupan seharian mereka bukan sahaja perlu diisi dengan pelbagai aktiviti, malah makanan yang sihat datang dari air tangan ibu amat penting. Selain dari menyediakan makanan yang berat, makanan ringan iaitu ‘finger food’ juga amat digemari oleh anak-anak untuk dimakan ketika waktu lapang. Jadi, salah satu idea untuk si ibu adalah dengan membuat sosej ‘homemade’ yang ternyata sihat dan menyelerakan!

http://www.seriouseats.com/

HOMEMADE CHICKEN SOSEJ

Cuti-cuti sekolah kak ekin terlebih rajin,satu lagi memang kak ekin lama dah tak beli sosej yang dah siap.Banyak banyak pengawet.Make terjadila sosej ayam homemade dimasak penuh kasih sayang githew.

Bahan-bahan

www.facebook.com/groups/MasakApaHariNiMAHN.my

3 keping isi ayam
Telur 3 biji
Tepung ubi 3 sudu
Bawang besar sebiji
Black pepper
Carot/Sayur(optional)

Cara-caranya

Blend semua bahan tadi,masukkan sedikit garam.

Kacau bagi rata,dan masukkan dalam plastik ais krim.

Video 

Pastikan betul-betul padat baru cantik.

Masukkan dalam plastik.

www.facebook.com/groups/MasakApaHariNiMAHN.my

Nak kukus terus atau masukkan dalam peti ais dulu. Boleh jer.Kak ekin kukus dulu,kemudian nak goreng buka plastik, memang cantik.Kenyal macam kita beli sosej ready stock kat mall.Tips nak bagi kenyal.

Ketuk-ketuk masa masukkan isi sosej dan ikat ketat-ketat.Baru cantik sosej bila siap kukus atau rebus. Terpulang pada masing-masing.

www.facebook.com/groups/MasakApaHariNiMAHN.my

Siap-siap potong untuk buat spagetti,goreng pon sedap. Okey dah siap!

Selamat Mencuba!

Sumber : Norasikin Jusoh Via Masak Apa Hari Ini

Yang Popular

To Top