Rakyat

Muat Turun: Surat Kebenaran Rentas Negeri / Daerah PKPB. (Hanya Dibenarkan Bagi 4 Kategori Ini)

247
SHARES
contoh surat kebenaran rentas negeri pkpb 1 (1)

Muat turun: Surat Kebenaran Rentas Negeri / Daerah PKPB Terkini (14 Oktober – 27 Oktober 2020)

Sebagaimana yang diumumkan oleh Menteri Kanan (Keselamatan) Menteri Pertahanan, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media beliau pada 14 Oktober 2020, Pergerakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan berkuatkuasa di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mulai 12.01 TENGAH MALAM 14 HINGGA 27 OKTOBER 2020.

Pengumuman PKPB ini dibuat selepas mendapat nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan mengambil kira peningkatan kes serta penularan COVID-19 seperti di Klang, Daerah Petaling serta Gombak.

kebenaran rentas negeri pkpb

4 Kategori Individu Diberi Kebenaran Rentas Negeri / Daerah PKPB

Susulan daripada pengumuman PKPB tersebut, pengecualian pergerakan rentas sempadan negeri menggunakan Borang Permit Pergerakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) hanya dibenarkan kepada 4 kategori individu sahaja.

Kebenaran Rentas Negeri PKPB dibenarkan kepada:

  1. Individu dari kawasan yang sedang melaksanakan PKPB iaitu negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Putrajaya yang ingin melakukan pergerakan ke negeri lain atas sebab-sebab kecemasan (sakit dan kematian) sahaja,
  2. Individu yang hendak merentasi kawasan yang sedang melaksanakan PKPB iaitu negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Putrajaya atas sebab-sebab kecemasan,
  3.  Individu dari luar yang ingin memasuki ke kawasan yang sedang melaksanakan PKPB atas sebab-sebab kecemasan, dan
  4. Individu yang menggunakan pergerakan udara melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), KLIA 2 dan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang.

*Sila rujuk contoh situasi di bawah.

Contoh situasi:

SITUASI BAGI KATEGORI 2:

Individu dari negeri Johor yang hendak menuju ke negeri Pulau Pinang dan terpaksa merentasi negeri Selangor atas sebab kecemasan, hendaklah mengisi dan menghantar surat kebenaran rentas negeri / borang permit PKPB tersebut di balai polis yang berhampiran dengan tempat kediaman di negeri Johor sebelum membuat pergerakan.

SITUASI BAGI KATEGORI 3:

Individu dari negeri Melaka yang hendak memasuki Wilayah Persekutuan Putrajaya kerana berlaku kecemasan, hendaklah mengisi dan menghantar surat kebenaran rentas negeri / borang permit PKPB di balai polis yang berhampiran dengan tempat kediaman di negeri Melaka sebelum membuat pergerakan.

Walau bagaimanapun, sekiranya individu yang sedang membuat pergerakan tadi TERLUPA untuk mengisi borang tersebut pada separuh perjalanan, bolehlah mengisi dan menghantarnya di mana-mana balai terdekat sebelum merentasi / memasuki sekatan jalan raya (SJR) yang didirikan di kawasan yang sedang melaksanakan PKPB.

contoh surat kebenaran rentas negeri pkpb 1

Muat Turun Borang Permit @ Surat Kebenaran Rentas Negeri / Daerah PKPB

Anda boleh memuat turun surat kebenaran rentas negeri / borang permit PKPB dan mencetaknya melalui pautan berikut:

https://www.rmp.gov.my/docs/default-source/Penerbitan/borang-permit-pergerakan-pkpb.pdf?sfvrsn=2&fbclid=IwAR0rPADRrj7SFM3fPSdRXEL5iXy2peJujpu_yzbSMIQDDUVxjQYg0P1BV6Y

ATAU

anda juga boleh memuat turun surat kebenaran rentas negeri / borang permit PKPB menerusi imej di bawah ini\

surat kebenaran rentas negeri pkpb

ATAU

Borang Permit Rentas Negeri ini boleh diperolehi di balai-balai berdekatan dan perlu dihantar semula ke kaunter pertanyaan dalam SATU SALINAN SAHAJA.

Syarat Kebenaran Rentas Negeri / Daerah PKPB

  • Perlu diingatkan bahawa hanya DUA ORANG SAHAJA dibenarkan dalam setiap pergerakan.
  • Manakala pekerja-pekerja pula dibenarkan untuk merentas daerah atau negeri dengan syarat MEMPUNYAI pas pekerja yang sah atau surat kebenaran daripada majikan.
  • Bagi pekerja dalam daerah yang sama, mereka TIDAK PERLU mengemukakan surat majikan atau pas pekerja.

Maklumat Lanjut

Untuk info lanjut atau pertanyaan berkaitan PKPB di daerah anda, sila dapatkan maklumat yang terkini dan sahih hanya melalui medium rasmi Majlis Keselamatan Negara di:

Sentiasalah patuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) sepanjang PKPB ini berkuat kuasa.

*Sumber: Majlis Keselamatan Negara (MKN)

Most Popular

To Top