Advertorial

5 Tips Pindah Rumah Untuk Pengantin Baru. Guna Lori Sewa!

8
SHARES
7 Tips Pindah Rumah Untuk Pengantin Baru. Guna Lori Sewa!

Lori Sewa atau Pindah Guna Kereta?

Zaman menjadi pelajar, bukannya semua mampu menyewa lori. Kalau ada kereta Kancil yang disewa, sumbat selagi boleh. Melainkan ada kawan-kawan yang sudi ‘tong-tong’, mungkin murah sedikit. Itu zaman tiada apa-apa tanggungjawab.

 

Lori sewa

Foto Kredit: rumahtanggahuzaifah.com

Peralihan zaman

Benar, itu semasa zaman jadi pelajar. Bila sudah berkahwin, bagaimana pula? Bagaimana pula dengan peralihan status, dari bujang kepada sudah berkahwin? Dan kini akan memasuki rumah baru bersama suami atau isteri yang baru dinikahi. Tentu serabut kepala memikirkannya. Dapatkan tips mudah ini.

 

1. Beli barang keperluan asas

Kalau rumah sewa, beli perkakas yang perlu sahaja. Yang penting-penting sahaja. Mesin basuh penting. Peti sejuk penting. Tempat masak dan tempat tidur juga penting. Ada empat barang ini, sudah boleh survive. Yang lain hanya aksesori. Tunggu sehingga sudah beli rumah sendiri, baru berbaloi untuk hias sepenuhnya. Fokus pada keperluan asas dahulu. Ini juga satu cara untuk recover duit yang sudah banyak habis waktu kenduri. Mari kita berjimat!

 

2. Elakkan ada 2 barang yang sama

Lihat balik rumah lama. Suami kemas barang sendiri. Isteri juga akan kemas barang sendiri. Kalau dua-dua ada peti sejuk, tinggalkan satu.

Tidak perlu mahu sentimental sangat ingin bawa dua-dua sekali. Rumah bukan besar sangat, ruang sudah tentu terbatas. Elektrik pula mahal, lebih jimat guna satu sahaja..

Kalau ada tong gas, mesti bawa. Yang ini tidak mengapa kalau bawa dua sekali. Boleh standby untuk tukar kalau gas sudah habis!

Nota: Jangan sesekali tolong bakal suami atau isteri (iaitu tunang) kemas barang. Selagi belum diijabkabulkan, jangan berdua-duaan. Syaitan ada di tengah-tengah!

 

3. Cuci rumah baru terlebih dahulu

Kalau rumah baru ini tidak pernah didiami, elok cuci terlebih dahulu. Walaupun nampak bersih, lebih baik basuh dan mop secara keseluruhan. Dapat isteri atau suami baru, takkan rumah tidak mahu nampak baru?

Nota: Bakal isteri, jangan gatal mahu bantu bakal suami kemas dan cuci rumah. Biar dia cuci sendiri!

 

4. Rancang buat kenduri doa selamat

Tidak salah buat housewarming, ajak kawan-kawan dan saudara-mara makan-makan. Rumah barulah katakan.

Apa yang salah ialah bila buat housewarming, tidak ada buat kenduri doa selamat berserta bacaan doa. Buat bakal suami, kenal-kenallah dengan AJK surau dan masjid yang berdekatan.

Allah sudah beri kita nikmat bernikah, apa salahnya berkongsi kegembiraan itu dengan anak-anak yatim juga. Jemput mereka datang dan raikan mereka sekali. Kenduri kahwin puluh ribu ada bajet, takkan pula kenduri ajak anak yatim tiada langsung peruntukan.

 

5. Cari lori sewa yang berpatutan

Zaman Internet, apa susah? Boleh cari guna Mudah.my atau Google sahaja. Tidak sampai beberapa saat, sudah boleh jumpa.

Oh, itu cara yang lama. Kami ada cadangan untuk cara yang lebih efektif.

Boleh pergi ke laman web TheLorry (http://thelorry.com). Lebih mudah kerana tidak perlu berurusan terus dengan pemandu lori. Ada orang tengah yang tolong buatkan.

Yang penting, cuma bayar bila barang sudah selamat dipindahkan. Menarik bukan?

Berita baik untuk anda semua. Pihak SirapLimau.com telah bekerjasama dengan pihak TheLorry.com. Kini anda boleh gunakan kupon SIRAPLIMAU10 semasa checkout untuk mendapat diskaun 10%.

Selamat berpindah rumah!

 

[infobox title=’Tentang TheLorry.com’]

thelorry-logo

The Lorry adalah laman menempah lori sewa yang mudah dan menyenangkan. Kini, anda tidak perlu untuk membuang masa menghubungi syarikat-syarikat lori satu per satu untuk membandingkan harga. Dengan The Lorry, anda boleh terus dapatkan sekurang-kurangnya 5 sebut harga daripada syarikat-syarikat lori dalam masa 30 saat. Terlalu mudah bukan?

Kami mengambil syarikat-syarikat lori yang berpengalaman dan mempunyai reputasi yang bagus sebagai rakan kongsi untuk memastikan barang-barang anda selamat sampai ke destinasi yang dituju. Cuba The Lorry sekarang untuk alami satu cara yang baru untuk menempah lori sewa di Malaysia.

Web: thelorry.com

Twitter: twitter.com/thelorrydotcom

Nombor telefon: 1700-81-7170 (Beritahu anda dapat tahu tentang TheLorry.com dari SirapLimau.com)

[/infobox]

 

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×