40 Minggu

Pakar Sakit Puan Kongsi 4 Jenis & Tahap Koyakan Bersalin, Memang ‘Ngilu’

3.5K
SHARES

Ini merupakan salah satu mimpi ngeri yang ditakuti oleh semua wanita bakal bersalin. Inilah hakikat yang perlu dihadapi oleh hampir 90 peratus wanita hamil dimana mereka akan mengalami koyakan dan luka ketika bersalin. Memang rasa ngilu bila dengar pengalaman ibu lain yang pernah mengalami kesakitan sebegini.

Oleh itu, Dr. Izzat yang juga merupakan pakar sakit puan ini turut berkongsi jenis-jenis dan tahap luka koyakan yang akan dialami oleh ibu yang bakal melahirkan anak. Memang berguna info yang dikongsikan supaya anda tahu luka anda berada di tahap yang mana.

JENIS LUKA DAN KOYAKKAN BERSALIN

Di sini, Dr Izzat juga menjelaskan bahawa terdapat 4 tahap luka yang akan dialami tetapi berbeza kesannya terhadap berlainan orang.

LUKA TERUK DIKHUATIRI JANGKITAN KUMAN

Beliau turut menjelaskan bahawa apabila anda mengalami luka dan jahitan tahap 3 dan 4. Jahitan berbeza dan lebih teliti akan dilakukan oleh doktor kerana ia melibatkan bahagian dubur juga.

*Sebelum bersalin, amat penting untuk anda tahu tentang kondisi luka selepas melahirkan anak ini. Boleh juga pastikan si suami juga tahu supaya prosedur doktor pun akan berjalan dengan lancar.

Sumber : Dr. Izzat

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×