Rakyat

Kluster Sivagangga: 73 Tabika, 3 Taska KEMAS Di Kubang Pasu Ditutup

176
SHARES
tabika kemas ditutup kubang pasu

Rakyat Malaysia nampaknya semakin risau dengan peningkatan kes COVID-19 semenjak beberapa hari ini.

Begitu juga halnya dengan ibu bapa, ramai yang menyuarakan kebimbangan setelah BERNAMA melaporkan bahawa 73 Taman Bimbingan Kanak-kanak (Tabika) dan 3 Taman Asuhan Kanak-kanak (Taska) Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) dalam Parlimen Kubang Pasu ditutup hari ini, 29 Julai 2020.

Ia berikutan penularan kes COVID-19 di daerah itu melibatkan kluster Sivagangga.

Ditutup Selama 14 Hari Atau Sehingga Arahan Diterima Daripada Pejabat Kesihatan

Pengarah Kemas negeri, Noor Azman Abd Rahman berkata arahan penutupan itu adalah sebagai langkah awal di peringkat jabatan untuk mengekang penularan wabak COVID-19.

“Seramai 1,605 murid tabika dan 62 murid taska Kemas terlibat dalam penutupan selama 14 hari atau sehingga kita menerima arahan dan nasihat daripada Pejabat Kesihatan. Hari ini, ibu bapa semua murid tabika dan taska telah diarah untuk membawa pulang anak masing-masing.

“Penutupan sementara ini juga bagi membolehkan kerja-kerja pembersihan dan nyah kuman dilakukan di semua tabika dan taska dengan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh kerajaan,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Noor Azman berkata antara Tabika yang dipercayai mempunyai rekod kontak rapat dengan kluster berkenaan adalah

  • Tabika Kemas Kampung Natoi,
  • Tabika Pekan Jitra,
  • Tabika Kampung Bemban dan
  • Tabika Kampung Tebing.

“Kontak rapat ini melibatkan waris kepada murid yang dipercayai telah ke kedai makan di Napoh. Tabika Kampung Tebing ini pula terletak hanya kira-kira 500 meter dari kedai makan tersebut,” katanya.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan terdapat kluster baharu dikenal pasti di Kedah iaitu kluster Sivagangga yang melibatkan seorang pemilik kedai makan, seorang ahli keluarganya dan empat pekerja kedai.

Gerai Nasi Kandar Pekan Napoh. / Foto Kredit: Harian Metro

KKM Isytihar Sekolah Sebagai Kawasan Bebas COVID-19

Dalam pada itu juga, Kementerian Kesihatan (KKM) mengisytiharkan sekolah sebagai kawasan yang selamat dan bebas COVID-19.

Ketika menyatakan perkara itu, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata KKM tidak mengesan kes positif COVID-19 di kawasan sekolah sejak sesi persekolahan bersambung semula.

“Isunya sekarang di luar sekolah. Sekolah satu risiko juga, tapi kita boleh urus risiko tersebut.

“Kalau ada kes (positif) yang dikesan, kita akan ambil tindakan untuk menutup sekolah,” kata beliau dalam Sesi Libat Urus Bersama Media, di Putrajaya hari ini.

Berita lanjut https://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=1865462

-BERNAMA

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×