Cantik

Gadis Korea Ini Kongsi Tips Tutup Pori Wajah Dengan Guna Lidi Pencungkil Gigi!

1.6K
SHARES

“Aduh, setiap kali mekap mesti nampak bercapuk. Pori pun masih nampak lagi…”

Wanita mana yang tidak mendambakan kulit yang bersih, cantik dan mudah untuk disolek kan? Siapa sahaja yang mahukan kulit yang mempunyai liang pori ketara seperti kulit buah oren. Bukan sahaja tidak kelihatan mulus, malah kulit sebegini juga adalah amat sukar untuk disolek kerana akan kelihatan bercapuk. Oleh itu, gadis Korea ini sediakan tips untuk hilangkan masalah pori hanya dengan guna lidi pencungkil gigi sahaja!

1. Bersihkan Kulit Wajah

Menurut Hanabono, sebelum mengenakan mekap, anda perlu pastikan kulit dibersihkan menggunakan skrub bagi menghakis segala kotoran dan sel kulit mati yang boleh mencacatkan solekan. Barulah solekan nampak sekata.

2. Krim Pelindung Matahari

Merupakan rutin kecantikan terpenting, sapukan krim pelindung matahari rata-rata pada kulit supaya terlindung dari penuaan yang disebabkan selaran matahri berbahaya.

3. Sapukan Primer Dengan Lidi Pencungkil Gigi

Apa kegunaan lidi pula? Lidi ini bukan untuk mencungkil pori-pori wajah sebaliknya untuk menyapu krim primer. Lidi tersebut boleh digunakan untuk memasukkan krim secara rata ke dalam pori-pori seterusnya menjadikan permukaan kulit lebih rata.

4 Sapu Bedak Asas & Concealer Dengan Berus Kepala Rata

Seperti biasa, sapukan bedak asas secara menyeluruh dengan berus yang memiliki bulu permukaan rata supaya mudah menolak masuk produk secara rata ke permukaan kulit. Kalau boleh gunakan gerakan menekap dan bukannya gerakan menarik.

5 Sapukan Balsem Pori Dengan Lidi

Langkah seterusnya dengan menyapu balsem pori jenama The Face Shop atau mana-mana yang bersesuain pada setiap pori-pori yang besar menggunakan lidi. Ia umpama simen yang dimasukkan ke dalam lubang pori agar permukaan kulit jadi rata. Barulah flawless!

6 Akhiri Dengan Bedak Tabur

Akhiri solekan dengan sapuan bedak tabur atau loose powder yang ditekap pada keseluruhan wajah. Fokuskan pada kawasan yang mudah berminyak seperti dahi dan celah hidung agar mekap terpelihara lama dan kulit pun tak nampak terlampau glossy.

Tonton video penuh:

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×