Didik

Dua Jenis Janji Ini Akan Hilangkan Rasa Hormat Anak Kepada Anda, Ibubapa Kena ‘Alert’!

98
SHARES

Janji adalah satu perkara yang perlu diambil berat oleh kita. Kalau kita berjanji, harus ditepati. Begitu juga apabila kita sebagai ibubapa berjanji dengan anak-anak. Kadang-kadang ibubapa terlepas pandang bahawa setiap perjanjian yang dibuat bersama anak, amat diambil serius oleh mereka. Contohnya, kalau berjanji untuk keluar makan dengan anak-anak tu, tepatilah walaupun lambat. Jadi, untuk ibubapa di luar sana, apa kata luangkan sedikit masa untuk baca perkongsian yang ditulis pada 18 Ramadhan baru-baru ini mengenai ibubapa yang berjanji.

www.thespruce.com

IBUBAPA YANG BERJANJI

Hari ini adalah 18 Ramadhan. Ayat Surah Al Mu’minun dalam Juzuk 18 mengingatkan saya kepada satu amalan ibubapa yang boleh mengelirukan anak-anak.

Salah satu ciri seorang Mukmin adalah mereka yang berpegang kepada janji.
وَالَّذِينَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَعَهْدِهِمْ رَاعُونَ

Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya;
(Al-Mu’minun 23: 8)

http://www.ilovemuslims.net/

Dalam amalan dan perbualan seharian kita dengan anak -anak terdapat dua jenis janji yang sering kita buat dengan anak-anak:

1) Janji hendak memberi ganjaran kepada anak apabila dia melakukan sesuatu yang baik
2) Janji hendak menghukum anak apabila anak melakukan kesalahan

Janji yang tidak ditepati oleh ibubapa bukan sahaja boleh mengelirukan anak-anak malah akan juga membentuk karakter anak itu sendiri.

JANJI GANJARAN

educhatindia.wordpress.com

Apabila berjanji hendak memberikan ganjaran kepada anak, pastikan ganjaran yang dijanjikan itu diberikan dan bukan hanya janji kosong. Sebelum memberi ganjaran pastikan ganjaran itu dalam kemampuan kita. Jangan hanya berjanji tetapi kita sendiri tidak mampu dari segi material, tenaga dan masa untuk tunaikan.

Jika kita hendak menjanjikan ganjaran yang mahal, fikirkan dulu adakah kita mampu? Jangan berjanji sesuatu di luar kemampuan kita ataupun terlampau mahal sehingga terpaksa korbankan benda lain yang lebih penting.

http://gee7001.blogspot.my/

Jika kita menjanjikan masa untuk diluangkan dengan anak, fikir dahulu adakah kita mampu peruntukkan masa dan korbankan masa kerja dan rehat kita? Jika kita sibuk sepanjang masa, ‘meeting’ tidak putus, ‘outstation’ ke sana ke mari, jangan berjanji dengan anak.

Jika kita berjanji hendak menolong anak dengan sesuatu tugasan, fikirkan dahulu adakah tenaga yang kita ada mampu untuk mengerjakannya?

Janji yang tidak dikotakan akan mempengaruhi karakter dan personaliti anak juga. Bukankah kita role model terbaik anak? Jika kita tidak kotakan janji, berkemungkinan besar anak akan meniru kita. Jangan mengeluh bila tiba hari tua kita nanti anak tidak mengotakan janji-janjinya kepada kita.

www.linkedin.com

JANJI HUKUMAN

Selalu sangat saya mendengar gertak si ayah atau ibu yang hendak merotan anak. Contohnya “ Kalau bising lagi ayah rotan” , “Kalau sebut perkataan macam itu lagi mama cili mulut”. Contoh lain “Kalau mengamuk mama balik dan tinggal kamu di sini.” Walau bagaimanapun selalunya ayah dan ibu tidak tergamak pun hendak merotan atau menyili mulut si anak. Saya bukanlah hendak menggalakkan hukuman rotan atau pun cili. Gertak yang sebegini juga termasuk dalam kategori ‘janji’.

http://www.rolereboot.org/

Jika tidak tergamak, jangan janji hukuman yang sedemikian kepada anak kerana lama-kelamaan anak tidak makan saman. Anak tahu ‘Eleh! Selalu cakap nak rotan tapi tak rotan pun. Ayah tak marah pun. Jom buat lagi.” Itulah sebenarnya mesej yang secara kita tidak sedar sampai kepada anak. Walaupun mungkin hukuman itu adalah sesuatu yang rasional, jangan berjanji jika kita tidak tunaikan. Fikirkan dahulu.

Kedua-dua jenis janji ini jika tidak ditepati akan juga menghilangkan hormat anak kepada ibubapa. Mereka tidak akan peduli dengan kata-kata kita lagi. Berhati-hatilah.

http://www.huffingtonpost.co.uk/

Perkongsian ini adalah hasil penulisan dari Puan Noor Afidah Abu Bakar, Certified Positive Parenting Educator (Parent Practice UK). Semoga kita sama-sama manfaatkan perkongsian ini untuk rujukan masa hadapan.

Sumber: Parent Connect

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×