Famili

Amalan Malam Nisfu Sya’ban Untuk Doa Dimakbulkan, Jangan Lepaskan Peluang!

59
SHARES

DOA MALAM NISFU SYA’BAN

Nisfu sya’ban tahun ini jatuh pada khamis malam jumat, 17 Mac 2022 iaitu hari ini. Umat Islam dinasihati untuk tidak melepaskan peluang, merebut rahmat dan kurniaan Allah dengan cara beribadah seperti solat sunat, membaca al-Quran, berzikir, membaca doa nisfu Sya’ban dan lain-lain lagi dengan memanjatkan kesyukuran atas limpahan nikmat Allah yang tiada terhingga banyaknya.

Merayakan malam nisfu sya’ban dengan melakukan pelbagai ibadah yang membawa kepada keredhaan Allah dan keampunan adalah sunat/mustahab hukumnya.

Baca juga: Doa Selepas Solat Fardhu Beserta Maksud. Ringkas & Senang Ingat

AMALAN MALAM NISFU SYA’BAN, JANGAN LEPASKAN PELUANG

Daripada Abu Musa al-Asy’ari RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

إِنَّ اللَّهَ لَيَطَّلِعُ فِي لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَيَغْفِرُ لِجَمِيعِ خَلْقِهِ إِلَّا لِمُشْرِكٍ أَوْ مُشَاحِنٍ

Maksudnya: “Sesungguhnya Allah SWT melihat pada malam nisfu Sya’ban kemudian mengampunkan semua makhluk-Nya kecuali orang yang syirik dan juga orang yang bermusuhan”. [Riwayat Ibn Majah, no. Hadith 1380] Imam al-Zahabi mengatakan hadith ini dhaif disebabkan terdapat pada sanadnya Ibn Lahi’ah. [Lihat: Talkhis al-‘ilal al-Mutanihiyah, 184]

doa malam nisfu syaban

DOA NISFU SYABAN

doa malam nisfu syaban

KEMULIAAN MALAM NISFU SYA’BAN

1. DITURUNKAN KEAMPUNAN

Nabi Muhammad SAW Bersabda: Sesungguhnya Allah memandang hamba-Nya pada malam Nisfu Sya’ban dan mengampuni mereka kecuali yang musyrik dan pendendam. (Hadits sahih Riwayat Ibnu Majah)

2. DOA DIKABULKAN:

Imam Syafi’i mengatakan: Saya pernah mendengar kabar bahawa Nabi Muhammad SAW mengatakan 5 malam doa tidak ditolak Allah iaitu malam 1 Rejab, malam Nisfu Sya’ban, malam Aidilfitri, malam Aidil Adha dan malam Jumaat.

3. MALAM PENETAPAN NASIB MANUSIA DI LAUHUL MAHFUDZ

Semoga kita sentiasa dalam golongan yang dicintai Allah SWT. Amin…

Sumber: Pejabat Mufti & Ustazah Halimah Alaydrus

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×