DIY & Kraf

Cara Print Sticker Nama Untuk Buku Sekolah. Baru Tak Lenguh Tangan!

375
SHARES

Bagi yang nak masuk sekolah nanti, ini cara print sticker nama untuk buku sekolah anak-anak.

Jimat dan memudahkan, kalau anak 3-4 ornag boleh terkehel tangan jugak nak tulis nama sorang-sorang dekat buku tu kan?

Jadi bolehlah cuba cara yang dikongsikan oleh Shuhada Amir ini.

Cara Print Sticker Nama Untuk Buku Sekolah Anak

Saya nak tunjukkan custom sticker label step by step.

Boleh bubuh nama anak nak letak kat buku-buku tulis atau buku teks.

Boleh jadi reward sticker juga untuk cikgu-cikgu.

Bahan

DIY sendiri lagi murah. Kita cuma perlu beli kertas sticker tu saja.

Saya beli satu pek cuma RM1.40 je, beli d MYDIN.

Ini langkahnya satu persatu:

1. Buka Word

cara print sticker nama untuk buku sekolah

2. Buka Blank Document

cara print sticker nama untuk buku sekolah

3. Klik pada Mailings

cara print sticker nama untuk buku sekolah

4. Klik pada Labels

5. Klik pada Options

6. Klik pada New Label

7. Tukar Label Name ikut apa yang kita nak print. Boleh guna nama anak atau apa-apa tajuk supaya tak keliru nanti.

8. Setting Page Size

9. Ambil Ukuran

10. Isikan ukuran dalam kotak yang disediakan

11. Ukur margin

12. Ambil bacaan side margin

Isikan dekat sini.

13. Ambil ukuran sticker – Tinggi

14. Ukur lebar sticker

15. Masukkan bacaan dalam kotak di bawah ni.

16. Masukkan ukuran sticker pulak – ambil bacaan vertical pitch

17. Kemudian horizontal pitch

18. Masukkan bacaan dalam kotak di bawah ini.

19. Kira bilangan sticker – Across & Down

20. Masukkan bilangan sticker tadi dekat dalam kotak ini.

21. Klik Product Number

22. Taipkan nama anak dan butiran-butiran lain yang kita nak pada sticker du ruang Address.

Tukar font size atau style ikut yang kita nak.

23. Print

Siap!

Lepas ni bolehlah ajar kawan-kawan, saudara-mara dan anak-anak cara print sticker nama ni untuk kegunaan harian.

Mcm petik jari jer buat DIY sticker label lepas ni..

Semoga bermanfaat.

 

*Kredit: Shuhada Amir

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×