Sihat

Pakar Jelas Cara Yang Betul Untuk Ibu Hamil Pakai Tali Pinggang Keledar, Kurang Impak ‘Accident’

142
SHARES

Pemakaian tali pinggang keledar adalah amat penting terutama sekali jika berlaku kecemasan ketika memandu. Peraturan ini juga amat penting untuk diaplikasikan oleh ibu-ibu mengandung supaya kandungan dan kesihatan ibu terjamin. Namun, ramai dalam kalangan ibu hamil yang masih tidak menitikberatkan peraturan ini dan memakai tali pinggang keledar dengan cara yang salah. Jadi, doktor ini tampil untuk menjelaskan cara yang betul dan betapa pentingnya untuk ibu hamil memakai tali pinggang keledar semasa berada dalam kereta.

Siapa cakap ibu mengandung tak perlu pakai tali keledar keselamatan?

Cara pemakaian tali keledar keselamatan untuk ibu hamil saya terangkan seperti berikut :

1.TALI PINGGANG BAWAH PERUT

Bahagian melintang tali keledar keselamatan sepatutnya berada di bawah perut ibu hamil, lurus dan tidak terbelit.Ini untuk memastikan tali pinggang itu memegang pada tulang punggung/pelvis dan tidak kena secara terus pada perut. Jika berlakunya kemalangan dan tali keledar itu berada di atas perut dikhuatiri boleh menyebabkan kecederaan pada organ dalaman seperti hati, limpa, usus dan pada rahim sendiri.

2. Sentiasa pakai tali pinggang keledar keselamatan

Walaupun anda adalah penumpang yg duduk di belakang. Semasa nak adjust tali keledar tu angkat perut sikit dan pastikan tali pinggang dalam keadaan lurus danberada di atas paha tetapi di bawah perut

3. PASTIKAN TALI PINGGANG KETAT

Ketatkan tali pinggang dan pastikan tali pinggang yang melintang di bawah perut adalah cukup ketat. Tali pinggang yang belah atas atau pada bahu sepatutnya berada di celah-celah buah dada ibu.

4. KEDUDUKAN STERENG

Jika ibu adalah pemandu sendiri, laraskan kedudukan stereng ke atas sikit.

5. Tegakkan kerusi anda sebanyak yang mungkin

Kerusi yang terlalu rendah akan meninggikan risiko tali pinggang mencederakan rahim dalam kemalangan. Kerusi pemandu hendaklah ke belakang sedikit jauh dari beg udara ( air bag )

Tak payah beli pelbagai produk atau sponge untuk kaver perut kononnya dapat melindungi rahim kalau berlakunya accident. Kajian menunjukan penggunaan tali pinggang keledar yang betul dan tepat dapat mengurangkan kecederaan kepada orang mengandung tanpa menggunakan produk tambahan.

Jangan bila mengandung je sibuk nak pakai tali keledar. Tak mengandung pun kena pakai gak. Jangan ler terkial kial pasang tali keledar keselamatan bila nampak abang polis atau JPJ. Malang tak berbau, kalau nak eksiden tu mmg eksiden juga. At least tali pinggang keledar keselamatan tu dapat mengurangkan impak eksiden.

Perut yg besar tu tak berfungsi sebagai ‘airbag’.

Sumber : Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak, Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita & Kehamilan

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×