Famili

30 Juzuk Al Quran Terpahat Dalam Ingatan Walaupun Cacat Penglihatan Sejak Lahir

16.5K
SHARES

Untuk berjaya, sudah semestinya minat dan kesungguhan seseorang itu amatlah penting. Hal ini juga samalah seperti seorang pelajar berusia 17 tahun yang tergolong dalam kalangan cacat penglihatan sejak kecil yang mampu menghafaz 30 juzuk al-Quran dalam masa 4 tahun.

Hafal 30 juzuk dalam 4 tahun

Berkat keazaman dan usaha yang gigih, Adam Hussaini Mohd Rosli, 17 yang mengalami masalah penglihatan sejak lahir lagi telah berjaya menjadi antara 21 pelajar terbaik Syahadah sempena majlis Konvokesyen Himpunan Huffaz Permata al-Quran peringkat Nusantara di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak.

15 jam membaca & mempelajari al-Quran sehari

Menerusi Berita Harian, pelajar Maahad Tahfiz dan Pengajian Islam Darul Hijrah Baling, Kedah ini memaklumkan bahawa akan memperuntukkan kira-kira 15 jam sehari untuk membaca al-Quran menggunakan Braille dan juga mempelajari bahasa Arab.

Adam yang juga anak kepada pasangan pendidik telah pun membuktikan bahawa walaupun mengalami masalah penglihatan sejak lahir lagi, namun dia beruntung kerana dikurniakan mata hati yang terang sehingga berjaya menjadi seorang hafiz.

Tahniah buat ibu dan bapa

Sehubungan dengan itu, menerusi ruangan komen Facebook sumber, rata-rata warganet telah menzahirkan ucapan tahniah diatas pencapaian yang diperoleh oleh Adam.

Mereka juga sangat tersentuh melihat kesungguhan dan juga kemampuan Adam sehingga berjaya menjadi hafiz al-Quran walaupun tidak mempunyai daya penglihatan seperti individu normal.

Sumber: Berita Harian, Urus Setia Penerangan Darul Iman

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×