Deko & Hias

Bajet Tak Sampai 1.4K, Anda Dah Boleh DIY Dapur Berkabinet Ala-Ala Dalam Majalah!

13.7K
reads

Baru pindah rumah tapi nak dapur rumah tu nampak cantik dan ada kabinet? Alamak, mahal la pula harga nak upah orang suruh buat kabinet ni. Ok, jangan risau sebab anda dah boleh DIY dapur berkabinet sendiri dan nampak macam dalam majalah tu tau! Macam mana? Jom ikut cara-cara mudah ini, jimat kos pula tu!

http://greenvirals.com/

DIY KABINET DAPUR. MUDAHNYA!

Sebab kitchen cabinet mahal area Kedah ni so kami beli kitchen cabinet ikea dan pasang sendiri je la. Total hangus untuk full set kitchen cabinet, sinki, paip tak sampai RM1.4k. Sebab ramai tanya tak dan nak reply so update sini dulu.

www.facebook.com/w.isnzr

Hari ni proses pasang kitchen cabinet IKEA sendiri. Diulang sendiri. Sebab kalau nak buat kitchen cabinet dekat kedai dah survey haritu 3.5k untuk design mcm ni. Disebabkan beli dan pasang sendiri dapat la jimat sikit. Tak sampai 1.5k pun (harga kabinet, pintu, top, sinki, paip, kaki). Jimatkan? Waranti kabinet 25 tahun IKEA bagi. Brand kabinet METOD kalau fyndig tak ada waranti.

www.facebook.com/w.isnzrd

Proses nak buat

1. Design dan susun dulu kedudukan kitchen cabinet. Lukis pakai tangan je tapi make sure guna scale yang betul baru ngam
2. Pi IKEA beli kabinet+pintu+kaki+etc
3. Bawa balik barang yang dah beli ke rumah dan pasang ikut manual yang IKEA dah bagi. Sebab rumah yang nak pasang KC ni kat KEDAH so redah muatkan dalam kereta je. Nasib baik ngam. Proses pasang kabinet ni sekejap je dalam sejam macam tu dah siap.
4. Lepas tu pasang sinki+paip+dapur. Sebab bab ni tak terror lagi so terpaksa panggil orang lain tebuk dan pasang.

www.facebook.com/w.isnzr

Kos

Kabinet ikea 6 pintu (METOD) + sinki (FYNDIG) + paip + top (EKBACKEN) + kaki + handle pintu = RM1.4K
Hood + hob+ serombong = RM1.4k
Upang pasang hood = RM200
Hob tebuk sendiri
Upah pasang sinki + buat paip (sebab ubah kedudukan sinki) = RM 250

www.facebook.com/w.isnzr

Cantik kan?

Sumber: Wan Isnzr

Yang Popular

To Top