Sihat

7 Punca ‘Pengaktifan’ Sel-Sel Kanser Di Dalam Badan. Nombor 5 Macam Tak Percaya

355
SHARES

Kanser adalah salah satu penyakit yang menjadi ‘pembunuh secara senyap’ dalam kalangan masyarakat. Menurut Berita Harian, kanser berada di tangga ketiga selepas serangan jantung dan kemalangan, malah bilangan penghidap penyakit ini makin meningkat tahun demi tahun. Antara jenis penyakit kanser adalah, kanser payudara, kanser usus dan kanser otak. Apa yang membimbangkan adalah, masih ramai dalam kalangan kita yang tidak ambil berat soal pemakanan dan penjagaan badan yang menjadi punca kepada pengaktifan sel-sel kanser di dalam badan ini.

http://www.themalaymailonline.com/

Oleh itu, jom kita kenali dengan lebih mendalam, antara punca-punca yang dapat ‘mengaktifkan’ sel-sel kanser di dalam badan. Penting untuk kita elak dari semua yang tersenarai ini!

1. Makanan

http://www.rd.com/

Kenapa coach sangat tekankan kurangkan process food dan junk food.

* Process food ada banyak pengawet, perasa dan pewarna. Sama dengan sosej atau isi ketam yang dibakar dan dijual kepada kanak-kanak depan sekolah juga sangat berbahaya!.

*Air yang pelbagai warna dan perisa semata-mata juga bahaya. Biasakan diri untuk minum jus buah atau air kosong sahaja.

* Malah tolong haramkan penambah perasa digunakan di rumah anda. Ada kajian yang dibuat ke atas tikus, semua tikus yang diletak penambah perasa pada makanan mendapat kanser selepas lebih 6 bulan.

Apa guna kalau sedap sementara tapi keluarga kita menderita apabila ahli keluarga mendapat kanser. Malah plastic yang digunakan membungkus sup atau tomyam atau apa-apa masakan panas sudah pasti ada interaksi dengan plastik dan menyumbang pada kanser. Dan kalau kita perasan orang yang biasa makan di kedai lebih terdedah kepada penambah perasa dan lebih berisiko mendapat kanser. Untuk lebih selamat, banyakkan masak sendiri di rumah.

2. Keturunan

http://www.safebee.com/

Apabila keluarga kita ada kanser, kemungkinan untuk dapat kanser lebih tinggi mencecah 50% berbanding dengan orang yang tiada sejarah keluarga kanser. Keluarga yang ada sejarah kanser perlu lebih berhati-hati.

3. Environment

http://niceorg.org/

Kawasan industri atau kilang yang banyak merembeskan bahan kimia dan toksik juga antara faktor kanser. Ketika saya bertugas di HSNZ, doctor pakar ada bagitahu kebanyakan kanak-kanak mendapat kanser leukemia menetap di kawasan berdekatan kawasan industri seperti kawasan PAKA.

4. Penggunaan microwave

www.davidwolfe.com

Awas penggunaan microwave memang penyebab kanser!. Kalu kita lihat negara barat sedia maklum dengan isu ini dan itu antara sebab microwave jarang digunakan di sana malah diharamkan di beberapa negara. Radiasi dari microwave mengubah DNA makanan kepada bersifat carcinogenic terutama dalam makanan bersusu dan bijirin.

5. Kosmetik

http://www.vedicus.com/

Penggunaan kosmetik juga boleh menyebabkan kanser terutama kanser kulit. Kandungan seperti paraben dan mercury adalah toxic dan penyebab kanser.

6. Overweight

http://www.vedicus.com/

Orang yang obes mempunyai risiko yang lebih tinggi bukan sahaja mendapat penyakit darah tinggi, kencing manis malah juga mendapat kanser seperti kanser payudara, dan kanser usus. Ini antara sebab utama anda perlu turun berat badan dengan segera.

7.Faktor lain seperti stress, radiasi, asap rokok dan cahaya matahari juga menyumbang risiko kanser

http://www.vix.com/

Banyakkan? Itu sebabnya coach bagitahu sebenarnya semua orang boleh mendapat kanser! Macam mana nak kurangkan risiko kanser? Elakkan faktor kanser di atas. Amalkan pemakanan dan gaya hidup yang sihat. Tinggikan immune system badan. Makan makanan yang tinggi antioxidant seperti green tea juga sangat penting untuk mencegah kanser!

*Oleh itu, amat penting untuk kita amalkan gaya hidup yang sihat. Ingat, mencegah lebih baik dari mengubati!

Sumber : Najihah Che Seman

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×