Dapur

6 Idea Untuk ‘Snack’ Yang Sedap Dan Sihat, Boleh Cuba Buat Di Rumah!

846
reads

Selalu kalau tengah tengok televisyen, baca buku atau mendengar muzik, anda semua kunyah-kunyah apa ya? Mesti makan keropok kan, makanan yang tak berapa nak sihat tu. Memang sedap tapi tak bagus kalau setiap hari dijadikan ‘snack’ khususnya untuk kanak-kanak. Oleh itu, anda kena ubah pemakanan ‘snack’ kepada yang lebih sihat. Bukan saja sihat malah sedap pula tu. Jom kita tengok apakah antara tips yang diberi oleh Coach Ina Fitlife untuk mendapatkan idea ‘snack’ yang sihat!

http://www.rd.com/

http://www.rd.com/

IDEA UNTUK ‘SNACK’

Untuk snacking, saya selalu sarankan team coaching untuk pilih buah , roti atau sumber kekacang.

Snacking ni bukan makan untuk kenyang sampai tersandar, tapi cuma nk alas perut je.

Ada beberapa cadangan untuk snacking healthy :

1. Pilih buah yang boleh dikunyah. Buah epal, jambu batu, lai kuning, berries. Buah buahan kering tidak sesuai untuk dijadikan snacking kerana kandungan gula yang tinggi.

www.facebook.com/coachinafitlife

www.facebook.com/coachinafitlife

(Baked Apple Chip Cinnamon. Hiris epal nipis nipis, letak brown sugar/cinnamon. Dan bakar 2-4 minit.)

2. Untuk roti, pilih roti wholemeal berbanding roti putih. Time snacking, makan sekeping je. Kang korang g hentam smpai 3/4 keping lak.

Nak sapu roti dengan peanut butter ?.

Boleh ! Tapi ada caranya.

www.facebook.com/coachinafitlife

www.facebook.com/coachinafitlife

Untuk peanut butter, pilih peanut butter with ” no added sugar”. Peanut butter membekalkan sumber protein yang bagus tapi dengan kuantiti yang betul. Bukannya sapu bersudu sudu.

3. Sumber kekacang. Elakkan kacang tanah dan kacang yang bersalut. Walaupun kekacang ni membekalkan sumber lemak yang baik, kalori tetap kena kawal.

www.facebook.com/coachinafitlife

www.facebook.com/coachinafitlife

4. Baked Apple Chip Cinnamon. Hiris sebiji epal nipis nipis, letak cinnamon dan bakar.

5. Baked Sweet Potato Chip

www.facebook.com/coachinafitlife

www.facebook.com/coachinafitlife

6. Segenggam kacang Kuda Kari yang dibakar.

Ina ada berikan contoh beberapa healthy snacking. Selamat mencuba. Pilihlah snacking daripada kalori yang berkualiti dan bukannya snacking biskut.

http://www.fitnessmagazine.com/

http://www.fitnessmagazine.com/

Selamat mencuba!

Sumber : Coach Ina Fitlife

Yang Popular

To Top