Bersalin

3 Teknik Pernafasan Untuk Wanita Hamil Supaya Kurang Rasa Sakit Ketika Bersalin

1.3K
reads

Buat bakal ibu di luar sana, mesti anda ternanti-nanti dengan kelahiran cahaya mata baharu kan? Ada yang merupakan pengalaman pertama melahirkan anak jadi masih kurang arif tentang soal kelahiran ini. Namun, kita juga dengar yang ramai orang cakap nak bersalin ni kesakitannya tu tak dapat digambarkan. Jadi takut la pula ibu-ibu yang baru pertama kali nak merasa ni. Jadi, ini teknik untuk anda kurangkan rasa sakit ketika bersalin berdasarkan perkongsian wanita ini.

HYPNOBIRTHING : TEKNIK BERSALIN TANPA SAKIT

http://www.slate.com/

Berbanding dengan kelahiran yang lalu, sepanjang mengandung kali kedua ini aku banyak menggali ilmu-ilmu berkaitan bersalin. Pengalaman pertama cukup serik buatku. Semua takdirku serahkan bulat-bulat kepada nurse dan doktor. Maklumlah bak kata orang tiada pengalaman bersalin dan sangkaanku bersalin itu mesti sakit, mesti macam nak putus nyawa dan mesti trauma. Aku cuba google mana lah tahu ada cara bersalin yang kurang sakit. Oh ya, bersalin yang pertama aku di-induce. Jadi pada yang pernah merasa induce boleh bayangkan bagaimana sakitnya contraction tanpa henti sehinggalah tiba waktu meneran.

Akhirnya aku terjumpa pasal hypnobirthing dalam blog seseorang, aku pun dah tak ingat. Dalam entri tu dia mencadangkan untuk dapatkan buku Hypnobirthing: The Morgan method. Daripada buku ini aku pelajari tentang teknik breathing (pernafasan).

 3 Jenis Teknik Breathing

1. Sleep breathing

www.mumsnet.com

Tarik nafas 1-10 dan lepaskan dalam kiraan 10-1. Ini bertujuan untuk supply oksigen yang cukup kepada baby. Jika kita tidak bernafas dengan betul, kita akan jadi gelabah dan takut. Jadi cuba bertenang bila contraction datang.

2. Baloon breathing

http://www.nursingshow.com/

Tarik nafas dalam dengan kiraan 1-20. Bayangkan perut kita seperti belon, tiup sampai belon tu besar dan hembuskan ke dalam. Bukan keluar melalui mulut, tetapi lepaskan kedalam belakang tekak kita seperti dalam keadaaan berdehem. Hembus ke dalam smbil menutup mulut. Dengar sound of the breath. Dengar pernafasan sendiri macam senaman Yoga. Bila surge datang, hembus dengan kiraan 1-20. Tangan, bahu, badan semua mesti rileks. JANGAN genggam tangan, menahan nafas, keraskan badan (fight-fight, freeze). Ini akan membuatkan vagina kita lebih ketat dan seterusnya melambatkan bukaan dan melambatkan kelahiran.
Fikirkan LET IT GO! LET IT GO!. Jangan fokuskan surge itu, tapi fokuskan pada pernafasan. Kalau boleh tidak perlu tengok jam nanti akan mengganggu fokus.

http://pregnancy.lovetoknow.com/

Facial expression: muka jangan berkerut. Rahang kita ada kaitan dengan pembukaan serviks kita. Buat muka ketat, serviks kita pun akan mengetat. Muka senyum. Bila surge tu datang, aku akan tarik nafas dalam2, dan menggerakkan kepala ku kiri dan kanan, tangan letak kat sisi. Kaki luruskan. Badan bersandar ke dinding sambil membaca dalam hati affirmation. My body is strong! i am strong mother! My baby is good!

3. Birth breathing

www.motherrisingbirth.com

Tarik nafas dalam-dalam dalam kiraan 1-20 dan lepaskan kedalam dengan menutup mulut, bayangkan vagina seperti sekuntum bunga yang kelopaknya terbuka. Latihannya seperti kita membuang air besar dan kita jangan meneran tetapi breath out the shit. Cubalah! pasti tak buasir . Hypnobirthing memerlukan latihan dan pasti tidak boleh diaplikasi jika kita culas untuk praktikkan setiap hari. Mindset kita bergantung kepada apa yang kita faham tentangnya. Jadi mulakan praktis 2-3 bulan sebelum EDD.

Jangan Takut

www.everydayfamily.com

Kebanyakan ibu yang bakal bersalin sering dimomokkan dengan pengalaman yang mengerikan, kesakitan yang maha dasyat sampaikan minda kita penuh terisi dengan pengalaman negatif orang sekeliling. Ia akan menimbulkan ketakutan dalam minda sedangkan kesakitan itu boleh dikawal. Apabila ketakutan bersalin timbul, maka tension, stress pun datang. Ia menambahkan lagi kesakitan yang datang dan menghalang hormon Endorphin iaitu hormon yang mengurangkan rasa sakit bersalin. Hormon itu boleh didapati dengan cara senyum ketawa, cerita lawak, seks (selepas klimaks) dan sebagainya. Seks pula menyumbangkan hormon Oxytocin iaitu menggalakkan uterus berkontraksi.

*Semoga dapat membantu!

Sumber: Ainah Nabilah Abdul Aziz

Yang Popular

To Top