Asuh

10 Tips & Panduan Untuk Ibubapa Jika Anak Diserang Demam Sawan, Jangan Panik!

“Alamak, anak dah kena demam sawan. Apa aku nak buat ni?”

Demam sawan atau ‘febrile seizure’ adalah salah satu situasi seringkali berlaku dalam kalangan ibubapa yang mencetuskan trauma kepada ibubapa. Mana tidaknya, melihat anak yang disangka demam biasa sahaja terbaring, keras dan tidak menyedarkan diri ini memang mencemaskan! Selain dari diserang kekejangan di bahagian kaki, air liuh berbuih dan meleleh, perubahan warna pada kulit dan bibir, ada juga sesetengah kes dimana anak-anak akan terbuang air kecil atau air besar!

TIPS JIKA ANAK TERKENA DEMAM SAWAN!

http://www.redcross.org.uk/

Awal pagi sehari sebelum krismas, jam di dinding menunjukkan pukul 1pagi. Doc baru balik kerja, dah beberapa hari doc demam dan batuk-batuk. Anak doc yg paling bongsu, namanya Muhammad Thohir Al Haddad pulak berjangkit demam dari doc. Sejak magrib tadi berpangku di paha ibunya, dengan kain basah di dahi.

Baru je doc nak melelapkan mata, doc dikejutkan dengan teriakan suara isteri doc, “Abang, anak kita keras bang!” Doc pon waktu tu menggunakan naluri doc sebagai seorang bapa utk sambung tido balik. Sekali lagi wife doc teriak sambul tunjal kepala doc, “Abang! Thohir keras ni bang!” Suaranya mulai bernada ketakutan.

www.medicalnewstoday.com

Baru doc sedar yg anak doc sudah terkena penyakit demam sawan atau dalam istilah perubatannya “Febrile seizure”.

Perkara paling menakutkan apabila anak yg anda kasihi demam dan terkena sawan. Namun apabila mereka terkena juga, walaupon sebagai seorang doc, terkedu juga seketika doc pada saat2 itu. Kali pertama doc berdepan situasi begini pada anak sendiri. Tiba-tiba doc teringat latihan doc ketika menjadi doc pelatih (HO) dahulu, mentor doc pesan :

PESANAN UNTUK IBUBAPA JIKA ANAK TERKENA DEMAM SAWAN

http://healthedgela.com/

1. Bertenang! Jangan panik. Rekodkan waktu anak anda menghidap sawan dan tempohnya. Kerana maklumat ini amat penting bagi doktor kanak-kanak yang merawat.

2. Demam sawan adalah disebabkan suhu badan yang terlalu tinggi (lebih 38’C). Oleh itu, cepat-cepat tanggalkan pakaian anak anda untuk mengurangkan suhu badannya. Pastikan anak anda memakai pakaian nipis dan berlengan pendek sahaja. Jika suhu terlalu panas, boleh tinggalkan anak anda dalam keadaan ber”pampers”.

3. Letakkan anak anda di atas kain bersih, dan dalam keadaan baring mengiring di sebelah kiri (Left lateral decubitus). Jangan sesekali meletakkan anak anda baring terlentang kerana ia boleh menyebabkan anak anda tersedak air liur/muntah.

4. Keluarkan sebarang object/makanan yang ada di dalam mulut anak anda untuk mengelakkan tercekik. Jangan sesekali sumbat sudu untuk mengelakkan rongga mulut anak anda cedera.

siraplimau.com

5. “Mandi jerlum” boleh dilakukan sementara menunggu sawan reda. Istilah ini bukanlah bermaksud dengan cara memandikan anak, tapi cukup dengan mengusap anak anda menggunakan kain basah. Perlu diingat bahawa tiada bukti saintifik yang menunjukkan mandi jerlum dapat membantu meredakan demam sawan. Bahkan,jika anda terlalu cepat menurunkan suhu, anak anda mungkin menjadi biru dan menggigil (Hypothermia)!

6. Ingat setiap keadaan yang berlaku. Contohnya keadaan anak mata, pergerakan kaki dan tangan serta sama ada anak anda ada terberak/terkencing sewaktu sawan.

7. Demam sawan akan reda dengan sendirinya selepas 15 minit. Namun, janganlah tunggu di rumah sahaja. Selepas 5 minit pertama, segeralah ke klinik berdekatan. Jika anak anda baru pertama kali menghidap demam sawan, bawalah anak anda terus ke hospital berdekatan.

8. Demam sawan yang melebihi 15minit adalah tidak normal dan perlu menjalani pemeriksaan lanjut di hospital bagi mengenalpasti penyakit lain seperti meningitis.

http://illvet.se/

9. Pesakit demam sawan tidak semestinya akan menjadi epilepsi. Namun risiko untuk mendapat demam sawan yang seterusnya adalah tinggi iaitu sekitar 30%. Oleh itu, sentiasalah bersedia dengan membeli Thermometer dan ubat demam seperti Syrup Paracetamol/Syrup Ibuprofen setiap kali anak anda demam. Dua2 sama sahaja, jangan tanya doc yang mana satu lagi kuat ya.

10. Lagi satu,sebab ramai yang berminat nak tau tentang Cafe au lait spot atau tanda lahir pada anak ni ada kaitankah dengan sawan. Tanda lahir ada banyak jenis dan bentuk, secara general doc panggil Neurocutaneous Stigmata.

ADA TANDA LAHIR, RISIKO DAPAT SAWAN

synapse.koreamed.org

Ya! sekiranya anak anda memiliki tanda lahir, memang ada risiko untuk mendapat sawan. Dari dulu lagi doc memang dah takut sangat, sbb antara anak2 doc memang Thohir seorang sahaja yang ada tanda lahir Cafe au lait spot ni. Warnanya seperti warna nescafe susu. Sebab dalam bahasa France memang maksud dia kopi susu.

Majoriti besar Cafe au lait spot ini adalah tidak berbahaya. Kaitan tanda lahir cafe au lait spot dan sawan adalah lebih penting untuk mendiagnosa penyakit lain seperti Neurofibromatosis type 1 dan McCune-Albright syndrome. Dalam kedua-dua penyakit ini, tanda lahir akan biasanya membesar dan bertambah bilangannya.

http://studymedicalphotos.blogspot.my/

Oleh itu, pesan doc, sentiasalah perhatikan bilangan dan saiz tanda lahir anak anda juga selain suhu badannya ya. Namun itu tidak bererti anak yang tidak mempunyai tanda lahir tidak akan terkena demam sawan ya! Nanti doc ada masa lapang doc akan karang artikel lebih detail tentang ini.

P/s : Alhamdulillah, Muhammad Thohir Al Haddad sudah selamat discharge pada 4pm, 25/12/17 dengan diagnosis “Complex Febrile Seizure”.

Sumber: Muhammad Uwais Al Qorni

Yang Popular

To Top