Asuh

10 Aktiviti DIY Di Rumah Untuk Anak, Lengkap Semua Skill!

Ibu-ibu dekat luar sana tengah mencari idea menarik untuk perkembangan skill anak-anak ke? Haa jangan risau. Apa kata cuba aktivi DIY di bawah ni. Confirm si kecil teruja dan seronok dengan aktiviti sensori dan kalau nak tahu, ia sangat bagus untuk membantu perkembangan kemahiran motor, mengenali warna, bentuk dan banyak lagi. Rugi kalau tak cuba!

Baca juga: 10 Idea Mainan Sensori Filler Untuk Anak, Lebih Menyeronokkan!

AKTIVITI DIY DI RUMAH UNTUK ANAK, LENGKAP SEMUA SKILL

Aktiviti Ammara sepanjang 2 years old. Simple je mama DIY kan untuk Ammara. Aktiviti yang melibatkan sensory, fine motor skill, colour & shape recognition.

1. FISH SCALE

Fish Scale guna bunga kelopak bunga sahaja.

2. FLAMINGO

Guna bunga kertas sahaja.

Hasilnyaa. Bunga dekat belakang tu la guna untuk fish scale tadi.

3. CHICKEN SENSORY

Chicken sensory play. Guna makanan ayam. Masa ni dekat kampung so senang la ada je bahannya.

4. HOT AIR BALLON STICKER

Aktiviti ni jadi hari yang kes hot air balloon tersangkut tu.

5. APPLE DOT

Aktiviti ni bagus untuk kawalan tangan anak. Sekarang Ammara dah boleh dengan arahan dan dot dalam bulatan tu sahaja.

6. SENSORI SLIME

Aktiviti sensori guna slime. Nanti Ammara kena keluarkan bear dari slime lepastu sort ikut color.

Done color sorting. 2 in 1 aktiviti ni.

7. BEADS LACING

Happy dapat jadikan rantai.

8. GRAPE CRAFT

Guna cotton ball dan water color sahaja.

9. LINE TRACING

Bagus untuk fine motor skills.

10. MESSY PLAY

Messy play with Oobleck. Ammara sejenis yang geli dengan benda yang lembik-lembik, so mama banyak kan aktiviti macam ni. Walau dia tak selesa tapi biarkan. Jangan manjakan sangat. Bagi je main.

Ok semoga boleh memberi idea untuk ibu bapa di luar sana. Weekend ni kalau tak pergi jalan, boleh try. Selamat mencuba.

Sumber: Facebook Ruzaana Hanifah

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×