Suami Isteri

“Nafkah Saya Macam Mana?”- Ini Apa Si Isteri Perlu Ambil Tahu Bila Suami Meninggal Dunia

31
SHARES
suami meninggal dunia

Jodoh, rezeki, ajal dan maut semuanya sudah ditentukan oleh Allah SWT. Tetapi, sudah pasti apabila kita kehilangan orang yang tersayang, ibarat hilanglah satu permata dalam kehidupan dan perkara ini perlu diterima sebagai realiti kehidupan. Bukan sahaja ibu bapa malah buat pasangan yang sudah berkahwin, suami meninggal dunia atau isteri meninggal memang menyedihkan..

Jadi, buat para isteri semua perkongsian ini khas untuk anda. Apa yang anda perlu tahu apabila suami meninggal dunia? Adakah perlu berebut harta pusaka dengan keluarga di sebelah lelaki?

BILA SUAMI MENINGGAL DUNIA, APA YANG ISTERI PERLU TAHU?

suami meninggal dunia

a. Adakah saya boleh menuntut nafkah saya atau anak-anak saya daripada harta pusaka suami saya?

Kewajipan seorang lelaki untuk memberi nafkah kepada isteri dan anak-anak terhenti sebaik sahaja beliau meninggal dunia. Nafkah yang boleh dituntut daripada harta pusaka adalah nafkah yang tertunggak semasa suami masih hidup sahaja. Tuntutan nafkah tertunggak boleh dimohon di Mahkamah Syariah. Seterusnya anda perlu kemukakan perintah mahkamah berkenaan kepada Wasi/Pentadbir harta pusaka bagi tujuan tuntutan pembayaran.

b. Saya mempunyai akses terhadap wang tunai suami saya. Bolehkah saya menggunakan duit beliau untuk tujuan kelangsungan hidup?

Semua harta yang ditinggalkan oleh si mati adalah harta pusaka. Di mana keutamaanya untuk menyelesaikan hutang dan perbelanjaan harta pusaka si mati. Bakinya (jika ada) akan diagihkan kepada waris-waris si mati. Sekiranya ahli keluarga memerlukan wang untuk kelangsungan hidup sebelum perkara diatas diselesaikan maka dengan persetujuan semua waris beliau boleh menggunakannya dan mengambil setakat bahagian yang beliau berhak keatas keseluruhan pusaka.

Jika kegunaan melebihi bahagian beliau maka beliau perlu membayarnya semula atau mendapatkan persetujuan ahli waris lain untuk menghalalkan apa yang beliau telah gunakan.

c. Suami saya telah menamakan saya sebagai penama di KWSP/Tabung Haji/Takaful/Insurans. Bolehkah saya menggunakan duit tersebut untuk manfaat diri saya sendiri?

Penamaan anda sebagai Penama untuk Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atau Insurans bukanlah menjadikan anda sebagai benefisiari. Penama hanya bertindak sebagai Wasi/Pemegang Amanah bagi wang tersebut. Wang tersebut tidak boleh digunakan untuk manfaat diri sendiri, sebaliknya perlu digunakan untuk pentadbiran harta pusaka dan bakinya jika ada perlu diagihkan mengikut hukum Syarak kepada waris-waris yang berhak.

Sekiranya Wasi/Pentadbir pusaka si mati telah dilantik, adalah lebih baik diserahkan wang tersebut kepada beliau/mereka bagi memastikan ketelusan dalam pentadbiran dan pengagihan harta pusaka serta mengelakkan pertelingkahan.

Manakala penamaan wang di Tabung Haji atau Takaful pula perlulah melihat kepada jenis penamaan. Sekiranya anda dinamakan atas dasar Hibah, maka anda bolehlah menerima wang tersebut sebagai benefisiari. Tetapi sekiranya anda dinamakan atas dasar Wasi/Pemegang Amanah, maka anda perlu bertindak seperti peraturan penamaan KWSP/Insurans seperti yang dinyatakan di atas.

d. Bagaimana caranya untuk saya mendapatkan bahagian yang lebih daripada bahagian Faraid saya?

Pasangan suami atau isteri bagi si mati bolehlah membuat permohonan tuntutan Harta Sepencarian di Mahkamah Syariah bagi harta-harta yang diperolehi semasa tempoh perkahwinan. Melalui tuntutan ini beliau akan mendapat bahagian ke atas Harta Sepencarian yang ditentukan oleh Mahkamah Syariah serta bahagian ke atas hak faraid mereka.

e. Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya saya dilantik sebagai pemegang amanah untuk harta anak-anak saya yang masih di bawah umur?

Semua harta-harta tak alih yang diwarisi oleh anak-anak di bawah umur perlulah didaftarkan ke atas nama anda sebagai pemegang amanah. Bagi wang tunai, sebaiknya anda perlu membuka satu akaun amanah untuk anak-anak tersebut bagi tujuan ketelusan. Anda perlu memastikan bahawa wang tersebut akan diuruskan dan digunakan untuk kebajikan anak-anak tersebut. Pemegang amanah mestilah berhati-hati serta membuat rekod/menyimpan resit penggunaan wang tersebut dan ianya mestilah digunakan untuk manfaat anak-anak tersebut.

suami meninggal dunia

Sebagai penutup, di dalam menguruskan harta pusaka orang yang telah meninggal dunia, matlamat utama mestilah untuk memastikan urusan harta pusaka Si Mati berjalan lancar dan hutang dan perbelanjaan pusaka beliau diselesaikan terlebih dahuli sebelum pengagihan dilakukan.

Oleh itu, perancangan harta pusaka adalah amat penting, bukan sahaja untuk memastikan harta pusaka kita diuruskan dengan telus dan baik, malah ianya juga dapat menjamin kesejahteraan waris yang bakal kita tinggalkan.

Sumber: As-Salihin Trustee Berhad

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×