Inspirasi

Baru Berusia 15 Tahun, Siapakah Tanmay Bakshi Yang Memperoleh Gaji Cecah RM 400k Ini?

409
SHARES

Adakah anda masih ingat dengan seorang remaja yang digelar genius dalam teknologi komputer dan Artificial Intelligence A.I? Sedangkan remaja lain sedang berada dalam alam persekolahan dan lebih tertumpu dengan aktiviti sosial, remaja yang kini berusia 15 tahun ini sudah memperolehi gaji mencecah ratusan ribu dalam sebulan!

SIAPAKAH REMAJA BERPENDAPATAN TINGGI INI?

Mungkin bagi remaja di negara ini kurang mengenali Tanmay Bakshi. Baru berusia 14 tahun tetapi gajinya 66 lakh (1 lakh bersamaan 100 ribu rupee. 100,000 rupee bersamaan RM6,033). Jika gajinya dikira dalam Ringgit Malaysia, boleh mencecah RM400,000 sebulan.

Tanmay Bakshi ialah seorang pengaturcara komputer, pakar kecerdasan buatan dan kecekapan teknologi yang termuda di IBM, syarikat komputer terkenal di dunia. Jawatannya sekarang ialah Youngest IBM World Watson Programmer. Dia dilahirkan pada 16 Oktober 2003. Ibu bapanya berhijrah dari Delhi, India ke Brampton Kanada pada 2004 ketika usianya setahun. Bapanya Puneet Bakshi ialah seorang pengatur cara komputer dan ibunya, Sumita ialah seorang suri rumah.

USIA 7 TAHUN DAH BUKA SALURAN YOUTUBE

Pada usia tujuh tahun, Bakshi menubuhkan saluran YouTube di mana beliau membuat tutorial mengenai pengekodan dan pembangunan web. Dengan setiap muat naik video, dia menerima beribu soalan dari setiap orang di seluruh dunia.

Menyedari bahawa tidak ada pengetahuan mengenai pengaturcaraan dan pembelajaran mesin, dia menjadikannya misi saluran YouTube untuk membantu 100,000 anak-anak dan pemula yang bercita-cita sepanjang perjalanan pengekodan mereka. Hari ini, beliau mempunyai lebih daripada 200,000 pengikut.

Dia mencipta aplikasi iOS pertama dalam App Store ketika usianya 9 tahun. Pada usianya 11 tahun, dia memuat naik sebuah video di Youtube berkaitan ilmu kecerdasan buatan (AI). Pada usianya 13 tahun, dia mula bekerja dengan perisikan Artificial.

Antara aplikasi pertama yang diciptanya ialah tTables yang membantu dalam mempermudah dan pembelajaran sifir darab (5). Pada usianya 14 tahun ini, dia telah menerbitkan sebuah buku, menganjurkan TEDx Talk dan bercakap pada sidang kemuncak IBM Watson di seluruh dunia termasuk Finland, New Zealand, Denmark dan Australia.

Sejak ditawarkan bekerja di IBM, Tanmay lebih banyak diberikan peluang untuk berucap dalam persidangan di hadapan lebih dari 25,000 orang. Bukan itu sahaja, beliau sering dijemput untuk memberi ceramah di corong-corong radio. Hebat bukan?

A 13 year old Indian boy got job in Google America. 66 lakh per month salary. See his interview.

Posted by Sudhakar Kini on Tuesday, 6 February 2018

Sumber : cnbc.com

To Top
SKIP THIS AD ×