DIY & Kraf

Nak Chocolate Bouquet Yang Cantik Tapi Jimat? Jom DIY, Senang Je!

25.4K
reads

Bila tiba musim konvokesyen, majlis keraian dan sambutan hari lahir, pening juga kepala nak fikirkan hadiah apa yang perlu diberi kan? Kadang-kadang, terlalu sibuk dan tak sempat beli hadiah pun ada juga. Yang paling penting, nak cari hadiah yang menjimatkan pun susah sebab sekarang semuanya mahal. Buah tangan yang paling mudah dan menjadi trend sekarang adalah ‘chocolotae bouquet’. Pergi mana semua orang nak beri buah tangan ini kerana nampak ‘simple’ dan cantik.

Oleh itu, jom baca perkongsian dari Puan Siti Nurfariha di laman Facebooknya, mengenai cara-cara untuk membuat ‘chocolate bouquet’ sendiri! Tak perlu lagi nak keluarkan bajet yang banyak untuk tempah di luar dan lebih menjimatkan. Selamat mencuba!

Cara-cara buat chocolate bouquet hanya menggunakan sugar paper,jimat dan simple.

www.facebook.com/eto.foswito

www.facebook.com/eto.foswito

1. Barang-barang yang diperlukan

1. Coklat
2.Lidi
3.Span kering (satu span panjang potong kepada dua bahagian
4.Ribbon
5.Gunting
6.Cellotape
7.Tali
8.Sugar paper (hitam)

www.facebook.com/eto.foswito

www.facebook.com/eto.foswito

2. Langkah pertama

1. Gam kan coklat pada lidi( boleh guna cellotape/hot glue (untuk lebih kukuh)
2.Gam satu persatu sampai habis
3.Hasil coklat yang dah digam
4.Cucuk coklat yang sedia digam pada span..(gubah ikut kreativi/boleh rujuk macam contoh mak iti buat)
www.facebook.com/eto.foswito

www.facebook.com/eto.foswito

3. Langkah kedua

Gunting sugar paper kepada dua bahagian..
*sediakan dua keping sugar paper.
1- Guna sebagai alas
2-Guna utk balut keliling

 

www.facebook.com/eto.foswito

www.facebook.com/eto.foswito

4. Langkah ketiga

1. Lipat separuh seperti dalam gambar
2.Terbalikkan kertas yang dilipat seperti dalam gambar
3. Lekatkan bahagian yang dilipat dengan satu bahagian kertas lagi menggunakan cellotape

www.facebook.com/eto.foswito

www.facebook.com/eto.foswito

5. Langkah keempat

Alaskan coklat tersebut dengan sugar paper tersebut & balut coklat seperti dalam gambar.. lilitkan cellotape pada bahagian tersebut.Pastikan lilit pada tempat yang ada span.

www.facebook.com/eto.foswito

www.facebook.com/eto.foswito

6. Langkah kelima

Ambil satu keping kertas lagi dan potong kepada dua bahagian juga. Ambil satu bahagian dan letak kertas tue pada bahagian atas coklat seperti dalam gambar.

www.facebook.com/eto.foswito

www.facebook.com/eto.foswito

7. Langkah keenam

Ikat guna tali seperti macam nie.

www.facebook.com/eto.foswito

www.facebook.com/eto.foswito

8. Langkah ketujuh

Akhir sekali letakkan ribbon yang telah siap dibuat..For beginner,ampa boleh ikat guna reben biasa pon ok.

www.facebook.com/eto.foswito

www.facebook.com/eto.foswito

9. Hasil akhir – Inilah hasilnya..SIAP!

 

Selamat mencuba semua!

Sumber Facebook : Siti Nurfariha

Yang Popular

To Top