Famili

33 Pengunjung Kolam Air Panas Termasuk Guru & Pelajar Disyaki Dijangkiti Kencing Tikus

2
SHARES
kolam air panas

Berkunjung ke kolam air panas merupakan antara aktiviti beriadah yang boleh dilakukan selain ke kawasan air terjun atau pantai. Namun, penting untuk kita ‘alert’ adalah kebersihan kawasan kolam tersebut supaya tidak berlaku sebarang kes wabak penyakit seperti kejadian terbaharu ini.

Terbaharu, sebanyak 33 orang termasuk pelajar dan guru sebuah sekolah Melaka, disyaki dijangkiti wabak Leptospirosis atau kencing tikus selepas mengunjungi Kolam Air Panas Jasin, minggu lepas.

Baca juga: Kantin Sekolah Ini Sediakan Makanan Versi Sihat, Dipuji Ramai Dan Harus Jadi Contoh!

ALAMI DEMAM, BATUK, SELESEMA SELEPAS BERKUNJUNG KE KOLAM AIR PANAS

kolam air panas

Foto hiasan: BERNAMA

Pengarah Kesihatan Melaka Dr Ruzita Mustaffa berkata pada 7 Jun lepas, Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Melaka Tengah menerima notifikasi bahawa sekumpulan pelajar sebuah sekolah telah mengalami gejala demam, batuk, selesema dan sakit badan selepas mengikuti program terapi di kolam air panas berkenaan dua hari sebelum itu.

Mereka turut dimaklumkan bahawa sebanyak 78 peserta terdiri daripada pelajar, guru, ibu bapa dan penjaga telah mengikuti program tersebut.

Bagaimanapun, sebanyak 27 orang yang terdiri daripada 15 pelajar, sembilan guru dan tiga penjaga mengalami gejala demam, batuk, selesema dan sakit badan. Menurut kenyataan rasmi yang dikeluarkan semalam, lima daripada mereka iaitu seorang penjaga dan empat pelajar telah dimasukkan ke Hospital Melaka untuk rawatan lanjut dan dalam keadaan stabil manakala kes bergejala lain menerima rawatan pesakit luar di Klinik Kesihatan Ayer Keroh.

Dr Ruzita berkata enam kes baharu wabak itu dikesan dalam kalangan orang awam yang berkunjung ke kolam air panas berkenaan sepanjang tempoh 7 Jun hingga semalam dan sampel klinikal pesakit telah dihantar ke Makmal Kesihatan Awam Kesihatan (MKAK) Sungai Buloh untuk ujian pengesahan Leptospirosis.

Beliau berkata berdasarkan penilaian risiko yang dijalankan ke atas kolam air panas itu mendapati persekitaran kawasan berkenaan adalah kondusif untuk penularan Leptospirosis. Bahaya!

Sampel persekitaran, katanya turut dihantar ke MKAK Sungai Buloh untuk ujian pengesahan dan sebagai langkah kawalan, pusat rekreasi itu telah ditutup selama 14 hari bermula 8 Jun lepas.

Pengusaha diarahkan untuk menjalankan kerja-kerja pembersihan dan diminta menukar air kolam secara kerap serta berjadual, menjaga kebersihan dan memastikan tiada infestasi tikus atau haiwan pembawa penyakit lain.

Jabatan Kesihatan Negeri akan terus memantau perkembangan terkini kejadian kluster disyaki Leptospirosis ini serta meningkatkan kesiapsiagaan dalam melaksanakan tindakan pencegahan dan kawalan dengan kerjasama semua agensi yang berkaitan.

kolam air panas

Foto hiasan: Kolam air panas

*Sebagai peringatan, Dr Ruzita berkata orang ramai juga dinasihat agar sentiasa menjaga kebersihan semasa berkunjung ke pusat rekreasi dan segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan berhampiran jika bergejala.

Baca juga: Kalau Nak Pinjaman Lulus Dengan Mudah, ‘Haram’ Ada Perkataan INI Dalam Penyata Bank

Sumber: AWANI

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×