Asuh

Ketahui Cara Betul Bedung Bayi Baru Lahir Bersama Manfaat & Risikonya

32
SHARES
cara bedung bayi

Membedung adalah kaedah tradisional untuk membungkus bayi baru lahir dengan selimut atau kain nipis. Ia mempunyai tujuan yang sangat penting untuk membantu bayi anda kekal tenang dan tidur dengan lebih nyenyak. Justeru itu, anda perlu tahu cara bedung bayi yang betul supaya boleh melakukannya sendiri di rumah.

Selain mengetahui langkah-langkah membedung bayi, ibu bapa juga perlu tahu manfaatnya serta kemungkinan buruk yang akan berlaku kepada bayi. Jom ikuti butiran lanjut di bawah dari laman rujukan What To Expect.

Baca juga: Tiba-Tiba Rasa Tak Selesa Celah Faraj, AWAS Mungkin Rahim Jatuh, Ini Puncanya!

INFO BEDUNG BAYI IBU BAPA PERLU TAHU

cara bedung bayi

Gambar hiasan: Google.

MANFAAT BEDUNG BAYI

Bedung membantu bayi berasa selamat dan selesa untuk dia menyesuaikan diri dengan persekitaran di luar rahim. Bantu menghalang bayi daripada menggelepar lengan dan kakinya, yang boleh mencetuskan refleks sentakan (kejutan hipnagogik) badannya sendiri dan berpotensi menyebabkan si kecil terjaga.

Secara ringkasnya, terdapat banyak sebab yang baik untuk mencuba amalan tradisional ini. Tetapi memikirkan cara untuk melakukannya sendiri boleh menjadikan anda sedikit takut. Disebabkan itu, anda perlu mengetahui cara bedung bayi yang betul.

CARA BEDUNG BAYI YANG BETUL

Berikut ialah panduan langkah demi langkah, cara membedung bayi yang baru lahir seperti seorang profesional.

cara bedung bayi

Gambar hiasan: Google.

LANGKAH 1: CARI PERMUKAAN RATA

Bentangkan selimut bedung bayi dalam bentuk berlian dengan satu sudut menghala ke atas pada permukaan rata. Lipat sudut atas ke bawah kira-kira 6 inci.

LANGKAH 2: BARINGKAN BAYI

Baringkan bayi dengan muka menghadap ke atas. Kepalanya harus terletak di atas tepi selimut yang dilipat, dan badannya harus lurus ke bawah ke arah sudut bawah.

LANGKAH 3: LURUSKAN LENGAN KIRI BAYI

Kemudian ambil bahagian kiri selimut dan balut pada lengan kiri dan dadanya. Selitkan selimut di bawah lengan kanan dan belakangnya. Pada ketika ini lengan kiri bayi anda akan ditutup tetapi lengan kanannya akan bebas.

LANGKAH 4:BAWA BAHAGIAN BAWAH SELIMUT KE ATAS

Lipat sudut bawah selimut ke atas badan bayi dan selitkan di bawah lipatan pertama, di bawah dagunya. Luruskan lengan kanan bayi anda dan tarik bahagian kanan selimut ke atas badan bayi dan selitkan di bawah bahagian kirinya.

LANGKAH 5: BEDUNG KEMAS & SELAMAT

Pastikan bedung selimut dalam keadaan kemas dan selamat untuk bayi. Pusing perlahan bahagian bawah selimut dan selitkan di bawah bayi anda.

PERKARA PENTING PERLU DIINGAT:

Bedung itu hendaklah selesa untuk bayi, tidak terlalu ketat. Anda sepatutnya boleh meletakkan dua hingga tiga jari di antara dada bayi anda dan selimut.

Malah, selimut harus longgar di sekeliling pinggulnya supaya dia boleh menggerakkan kaki dengan bebas.

Jika bayi anda kelihatan lebih suka tangannya bergerak bebas, tidak mengapa untuk melepaskan satu atau kedua-dua lengan daripada bedung dengan cara hanya membedung bayi pada bahagian bawah ketiaknya.

BERISIKOKAH MEMBEDUNG BAYI?

Memang benar bahawa membedung tidak sepenuhnya bebas dari sebarang risiko buruk. Namun, American Academy of Pediatrics (AAP) menyatakan bahawa membedung boleh menggalakkan bayi baru lahir tidur dengan lebih baik selagi ia dilakukan dengan betul dan diamalkan mengikut garis panduan tidur yang selamat.

Hentikan membedung bayi sekiranya bayi menjadi lebih aktif dan mula cuba berguling, yang mungkin berlaku seawal 2 bulan. Tetapi biasanya berlaku sekitar 3 atau 4 bulan.

Laman Healthy Children menyatakan bayi berisiko terkena Sindrom Kematian Bayi Mendadak (SIDS) sekiranya ibu bapa tidak berhati-hati sewaktu bayi dibedung.

cara bedung bayi

Gambar hiasan: Google.

1. SINDROM KEMATIAN BAYI MENDADAK (SIDS)

Sesetengah kajian menunjukkan, bayi berisiko menghadapi SIDS dan sesak nafas yang tidak disengajakan sekiranya mereka diletakkan di bahagian perut mereka atau meniarap untuk tidur, ataupun jika mereka bergolek ke atas perut mereka.

Apabila bayi dibedung, pastikan si kecil ditelentangkan dan dipantau supaya mereka tidak berguling.

2. PASTIKAN KAWASAN PINGGUL BAYI TIDAK KETAT & LONGGAR

Bayi yang dibedung terlalu ketat mungkin mengalami masalah dengan pinggul mereka. Kajian mendapati bahawa meluruskan dan membungkus kaki bayi dengan ketat boleh menyebabkan terkehel pinggul atau displasia pinggul.

AAP menggalakkan bedung pinggul bayi yang membolehkan kaki bayi bengkok ke atas dan keluar.

CARA BEDUNG BAYI: GARIS PANDUAN TIDUR BAYI YANG SELAMAT DARI AAP

cara bedung bayi

Gambar hiasan: Google.

AAP mengesyorkan ibu bapa mengikut cadangan tidur yang selamat setiap kali meletakkan bayi tidur, sama ada pada waktu siang atau pada waktu malam:

  • Letakkan bayi secara menelentang untuk tidur di atas permukaan rata bersama pantauan untuk memastikan mereka tidak berguling semasa dibedung.
  • Jangan tinggalkan selimut longgar di dalam katil bayi. Selimut yang longgar, termasuk selimut bedung yang dibuka, boleh menutup muka bayi dan meningkatkan risiko lemas.
  • Berhati-hati apabila membeli produk yang mendakwa dapat mengurangkan risiko SIDS. Bucu, kedudukan, tilam khas dan permukaan tidur khusus tidak ditunjukkan dapat mengurangkan risiko SIDS.
  • Bayi anda paling selamat di dalam buaiannya sendiri, bukan di atas katil anda.
  • Membedung boleh meningkatkan kemungkinan bayi menjadi terlalu panas, jadi jangan membiarkan bayi anda menjadi terlalu panas. Bayi mungkin terlalu panas sekiranya anda perasan dia berpeluh, rambut lembap, pipi memerah, ruam panas dan pernafasan yang cepat.
  • Pertimbangkan untuk menggunakan puting palsu untuk tidur siang dan tidur malam.
  • Letakkan katil bayi di kawasan yang sentiasa bebas asap rokok.

Sumber: What To Expect / Healthy Children

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×