Asuh

Kesan Buruk Bila Mak Ayah Asyik Marah Anak Sebelum Tidur, Boleh Mengigau Jadinya!

1
SHARES
kesan marah anak

Marah dan mengamuk kepada anak-anak sudah menjadi rutin sebagai ibu bapa. Tidak salah kalau ingin menegur tetapi jangan berlarutan sehingga waktu tidur mereka. Hal ini kerana, kesan marah anak sebelum mereka tidur akan memberi impak negatif kepada kualiti tidur.

Kasihan anak-anak, nak tidur dengan aman dan selesa pun perlu menangis dahulu. Itupun kalau dapat lena, jika tidak, emosi mereka akan lebih tercalar!

Baca juga: Guna Buaian Kain & Tuala Dikongsi, Wanita Dedah Sisi Gelap Taska Kotor Serta Tak Selamat!

KESAN MARAH ANAK SEBELUM TIDUR, BOLEH MENGIGAU

kesan marah anak

Sememangnya sebagai ibu bapa, mereka harus tegas dan berdisiplin dalam mendidik anak-anak, tetapi tidak mengambil tindakan keterlaluan.

1.Kanak-kanak yang berhadapan dengan kejadian buruk atau tidak menyenangkan sejurus sebelum tidur berpotensi untuk lebih sukar untuk tidur

Ini juga termasuk apabila anak-anak menerima hukuman atau amaran daripada ibu bapa pada waktu tidur. Keadaan ini boleh mengurangkan kualiti tidur kanak-kanak kerana masih berasa takut.

2.Kata-kata kasar yang diterima oleh kanak-kanak akan memberi kesan kepada psikologi mereka

Apabila anak anda berasa tertekan atau cemas, sistem saraf menjadi aktif dan sukar untuk berehat. Kerisauan dan kekecohan di fikirannya akan mengganggu anak untuk fokus dan memasuki fasa tidur yang nyenyak.

3.Tidak dapat tidur yang berkualiti

Untuk mendapatkan tidur yang berkualiti, si kecil anda mesti boleh tidur dalam masa yang mencukupi. Tidur yang berkualiti memainkan peranan penting dalam mengekalkan prestasi kognitif, meningkatkan imuniti badan, dan membangunkan otak. Oleh itu, kanak-kanak mesti berada dalam keadaan santai dan dalam suasana tenang sebelum tidur.

4.Menyebabkan gangguan dalam tidur

Peristiwa atau kejadian buruk yang dialami oleh kanak-kanak sebelum tidur akan tercatat dalam fikiran mereka. Kebimbangan, tekanan, ketakutan, dan trauma akan mencetuskan gangguan tidur dan sering menjadi punca mereka mengigau.

5.Anak-anak mengalami masalah seperti sleepwalking, night terror, risau, mimpi ngeri

Gangguan tidur boleh menyebabkan kanak-kanak terjaga pada waktu malam, berasa letih atau letih apabila bangun, dan keadaan negatif lain.

kesan marah anak

*Memang betul ramai dalam kalangan ibu bapa akan stres apabila anak degil untuk tidur dengan lebih awal namun, jangan sampai tengking mereka!

Baca juga: Tuah Bayi Usia 8 Bulan Terkenan Wajah Kacak Tengku Hassanal, Memang ‘Copy Paste’!

Sumber: Voi.id

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×