Cantik

Ini 3 Kaedah Buang Tatu Badan, Lebih Baik Fikir Betul-Betul Sebelum Mencacah!

9
SHARES
cara membuang tatu badan

Tatu adalah bersifat kekal dan prosedur mencacahnya di atas kulit badan mempunyai risiko kepada kesihatan fizikal dan mental. Walaupun begitu, terdapat beberapa cara membuang tatu badan sekiranya anda berminat untuk melakukannya.

Mari ikuti penjelasan di bawah dari sumber Public Health Malaysia dan Mayo Clinic.

Baca juga: Ini 5 Cara Hilangkan Daki Leher, Baru Tak Malu Nak Menonjolkan Diri!

CARA MEMBUANG TATU BADAN

cara membuang tatu badan

Tatu ialah satu bentuk pengubahsuaian badan yang dibuat dengan memasukkan dakwat tatu, pewarna dan/atau pigmen, sama ada kekal atau sementara, ke dalam lapisan dermis kulit untuk membentuk reka bentuk.

Prosedur ini mempunyai risiko kepada kesihatan fizikal dan mental. Sebelum anda membuat keputusan untuk mencacah tatu pastikan anda telah berfikir dengan teliti kerana ia bersifat kekal.

Jika anda memilih untuk melakukan tatu, lakukan prosedur di premis yang selamat, bersih dan mempunyai reputasi baik.

RISIKO BERTATU

  • Alahan kulit kepada dakwat
  • Kesan mental akibat seperti lokasi, rekaan.
  • Jangkitan Hep B, Hep C.
  • Jangkitan kulit jika tidak bersih.

KAEDAH PEMBUANGAN TATU

Sekiranya anda berminat untuk membuang tatu, dapatkan nasihat doktor kulit (pakar dermatologi) tentang kaedahnya.

Sebagai contoh, sesetengah dakwat tatu lebih responsif terhadap rawatan laser berbanding yang lain. Begitu juga, tatu kecil pembuangan mungkin sesuai melalui pembedahan, manakala tatu terlalu besar dikeluarkan dengan pisau bedah.

Jangan cuba membuang tatu sendiri. Krim penyingkiran tatu yang dibuat sendiri mungkin tidak berkesan dan boleh menyebabkan kerengsaan kulit atau tindak balas lain.

Berikut merupakan teknik biasa untuk membuang tatu seperti rawatan laser, pembedahan dan dermabrasion.

cara membuang tatu badan

1. RAWATAN LASER

Laser Q-switch iaitu rawatan membebaskan tenaga dalam satu nadi yang kuat, selalunya merupakan rawatan pilihan untuk membuang tatu. Jenis laser khas yang dipanggil laser Q-switch Nd:YAG, digunakan pada kulit yang lebih gelap untuk mengelakkan perubahan pigmen kulit secara kekal.

Sebelum rawatan laser, kulit akan kebas dengan suntikan bius tempatan. Kemudian nadi tenaga yang kuat digunakan pada tatu untuk memanaskan dan menghancurkan dakwat tatu. Tatu pelbagai warna mungkin memerlukan rawatan dengan pelbagai laser dan panjang gelombang yang berbeza.

Selepas prosedur, anda mungkin mengalami bengkak dan melepuh atau berdarah. Salap antibakteria, boleh membantu menggalakkan penyembuhan. Anda memerlukan melakukannya berulang-kali untuk memudarkan tatu dan mungkin ia tidak dapat memadamkan sepenuhnya.

2. PEMBEDAHAN

Semasa pembedahan, kulit menjadi kebas kerana suntikan bius tempatan. Tatu dikeluarkan dengan pisau bedah dan tepi kulit akan dijahit kembali. Selepas prosedur, salap antibakteria akan membantu menggalakkan penyembuhan.

Pembuangan tatu secara pembedahan adalah kaedah yang berkesan. Tetapi ia meninggalkan parut dan mungkin praktikal hanya untuk tatu kecil sahaja.

3. DERMABRASION

Semasa dermabrasion, kawasan bertatu biasanya disejukkan sehingga kebas. Kemudian, kulit bertatu itu digilap ke tahap yang lebih dalam dengan alat berputar berkelajuan tinggi yang mempunyai roda atau berus yang menggilap (bersifat seakan kertas pasir). Ini membolehkan dakwat tatu meresap keluar dari kulit.

Kawasan yang terjejas terasa sakit selama beberapa hari selepas prosedur. Pemulihan boleh mengambil masa sehingga dua hingga tiga minggu.

Disebabkan hasil yang tidak dapat dijangkakan dan hasil yang kurang berkesan daripada kaedah laser atau gabungan laser dan pemotongan, dermabrasion bukanlah pilihan biasa.

KESIMPULAN & PESANAN

Tatu bersifat kekal dan penyingkiran tatu sepenuhnya adalah sukar. Parut mungkin wujud selepas banyak jenis penyingkiran tatu. Jangkitan atau perubahan warna kulit juga mungkin berlaku juga.

Jadi, fikir lah dengan teliti sebelum anda mencacah tatu kerana ia adalah bersifat KEKAL.

Sumber: Public Health Malaysia / Mayo Clinic

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×