Sihat

Boleh Ke Minum Air Kelapa Lepas Makan Ubat? Ini Penjelasan Doktor

97
SHARES

“Dah makan ubat tapi boleh ke minum air kelapa? Aduh…”

Selalu kan jadi macam situasi di atas? Dah makan ubat tetapi nak minum air kelapa pula. Kata orang selepas makan ubat tak boleh minum air kelapa. Hal ini kerana ia boleh mengurangkan keberkesanan ubat tersebut.

Hmm betul ke? Sebenarnya, boleh sahaja tetapi ada beberapa perkara yang perlu diketahui. Nak tahu apa? Ikuti perkongsian di bawah. Bahaya kalau pandang remeh tentang perkara ini!

Baca juga: Jangan Pandang Remeh Batuk Berpanjangan, Mungkin Punca Penyakit Berbahaya!

BOLEH KE MINUM AIR KELAPA LEPAS MAKAN UBAT?

Menurut perkongsian seorang doktor di media sosial, tiada sebarang masalah untuk minum air kelapa selepas makan ubat. Walau bagaimanapun, jika individu itu tersebut ada penyakit darah tinggi dan mengambil ubat tekanan darah, mereka perlu lebih berhati-hati kerana air kelapa tersebut boleh merendahkan tekanan darah.

Tambahnya lagi, bagi mereka yang ada penyakit buah pinggang kronik juga perlu lebih berhati-hati. Hal ini kerana air kelapa tersebut tinggi dengan garam potassium atau garam kalium. Kandungan garam kalium yang tinggi boleh ‘mengacau’ kondisi jantung.

Jadi, tiada sebarang masalah untuk minum air kelapa selepas memakan ubat tetapi perlu lebih berhati-hati sekiranya anda ada masalah darah tinggi dan penyakit sakit buah pinggang kronik. Minumlah secara berpada-pada dan jaga kesihatan diri.

Sumber: TikTok DrChampz

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×