Dapur

20 Jenis Barangan Dapur Wajib Ada Kalau Anda Nak Kurus

16K
SHARES

“Kenapalah diet aku tak pernah menjadi, silap pilih barang makanan ke?”

Sepanjang proses berdiet bukan sahaja kuantiti makanan yang perlu diambil berat namun jenis makanan yang anda makan pun sebenarnya amat penting. Jenis makanan dan kuantiti gula atau garam dalam makanan tersebut perlulah diberi perhatian lebih kerana ini mungkin penyebab kepada diet anda yang terganggu. Oleh itu, buat anda yang mahu mengamalkan diet yang sihat, ini adalah antara 20 barangan dapur yang wajib ada di rumah supaya impian nak kurus anda boleh tercapai dengan cepat!

Barang dapur yang wajib tukar if nak kurus!

1.Rancang meal plan

First sekali kalau korang nak shopping barang dapur, yang kena korang buat ialah, rancang dulu meal plan untuk 1 minggu, kemudian senaraikan barang-barang yang akan dibeli. Rancang menu yang pelbagai, supaya diet korang bukan diet yang membosankan & bertukar menjadi diet ke laut.

2. Pilih Real Food

Pilih makanan yang tidak mengalami pengolahan seminima mungkin.

3. Elakkan pilih makanan yang:

-lebih daripada 5 ingredients,

-yang mengandungi artificial ingredients

-ingredients yang korang sendiri tak tahu sebut ( pronounce)

4. Baca Nutrition Facts (wajib)!

Then bandingkan dengan yang lain

* Semak serving size & kalori

* Semak total fat, sodium & sugar

* Semak ingredients

* Semak allergen warning

Semoga perkongsian ini, memberi manfaat kepada korang yang sedang berusaha menurunkan berat badan… Tiada yang mustahil, di mana ada kemahuan di situ ada highway! Let’s!

1.Minyak zaitun

Minyak zaitun boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat. Minyak zaitun ni ada banyak jenis. Korang cari yang sesuai untuk kegunaan korang.

Kat label tu ada dinyatakan jenis masakan yg sesuai dgn jenis masakan yg korang nak. Contohnya, Extra virgin, virgin olive oil – sesuai utk salad, sos dressing (of course u ambil olive oil secara mentah lebih baik)Pure olive – bakar & grill, Extra light- frying & baking, Olive Pomace Oil – korang kena tau (minyak zaitun jenis ini, kualiti paling rendah)

Semua jenis olive oil ni ada smoke point masing-masing ya. So, cara pengambilan (masakan) korang kena alert. Jangan panaskan melebihi smoke point sebab nanti kualiti @ nutrient tu merosot. Dalam diet sihat,if nak masak tumis, gunakan teknik tumis ringkas je @ stir fry. Minyak hanya guna sedikit 1 sudu, goreng pada suhu yang rendah, tak lebih smoke point & tak terlalu lama & dibiarkan terendam. Jangan lebih dari smoke point. Kawal suhu. Memang tak masak dengan cara DEEP FRYING.

2. Garam

Tukar garam biasa kepada garam bukit kerana mengandungi lebih mineral. Tapi still kena minimumkan penggunaan k. Secubit je dalam masakan.

3. Susu low fat

Pilih susu low fat. Ni antara susu kegemaran saya

4. Susu almond

Susu almond kalori paling rendah 100ml = 39cal ! Tapi of course harga a bit mahal. Selalu susu ni hanya bertahan kurang dari 3 hari je sebab sedap sangat!

5. Greek yoghurt

6. Green tea

7. Kopi rendah kalori

8. Dressing salad

Kalau nak dressing, supaya meal korang tak hambar boleh pakai brand kewpie. Korang pilih-pilih la, banyak lagi perisa yg lain. Limit 1 sudu je ye dalam hidangan korang. Tak boleh lebih-lebih. Apa-apa pun yang korang pilih check label dulu.

9. Perasa makanan

10. Chia seed

11. Kekacang -Unsalted

12. Cuka epal

13. Oat

14. Parboiled rice

15. Roti

16. Pilihan tuna

17. Jem tanpa gula

18. Coklat

If teringin makan coklat boleh pilih yang kandungan cocoa 85% ke atas. Korang jangan makan habis satu ni okay. 1 kotak kecil tu je.

19. Stevia

Stevia untuk pemanis semulajadi, Boleh gunakan madu.

20. Ayam

Ayam pilih bahagian dada kerana dada ayam adalah potongan bahagian ayam yang paling rendah lemaknya tapi tinggi protein. Korang jangan lupa ambil ikan jugak ok. Boleh pelbagaikan.

*Okay, dah boleh letak dalam senarai semua jenis barangan dapur ini!

Sumber: Adyla Rose

Most Popular

Waktu Solat

1 January 2017, Thursday
Subuh
00:00am
Syuruk
00:00am
Zuhur
00:00am
Asar
00:00am
Maghrib
00:00am
Isyak
00:00am

Waktu Solat Ini Dibawakan Oleh
Waktu Solat Malaysia

To Top