Asuh

12 Cara Nak Ajar Anak “Potty Train” Dengan Cepat, Tak Cari Lampin Dah!

22
SHARES
pottry training anak

Salah satu cabaran untuk ibu bapa adalah dengan mengajar anak untuk “potty train” ataupun dengan bahasa mudahnya nak putuskan anak dari terus pakai lampin.

Ada yang tanya, bila waktu sesuai untuk potty training atau toilet training atau cerai lampin untuk si kecil anda. Seorang pengguna Facebook, Bel Nawhen ada berkongsi bila dan bagaimana nak latih anak anda untuk boleh pergi ke tandas.

Baca juga: Patutlah Berat Tak Turun, Rupanya Ini 7 Tanda Usus Anda Tidak Sihat

CARA NAK CERAIKAN PENGGUNAAN LAMPIN PADA SI KECIL ANDA

Sebenarnya dia ikut bila ibu bapa boleh latih anak. Sebaik-baiknya bila anak dah boleh mendengar arahan ringkas dan boleh cakap atau buat apa-apa gaya/cara untuk beritahu mereka nak berak atau kencing.

Macam mana nak ajar anak toilet train? Ini caranya..

1. Kena cakap betul-betul dekat anak.

Do you think your kid might be racist? - Today's Parent

Kalau nak kencing, cakap nak kencing. Bukan mommy, nak ‘cing’. Nanti kita salah dengar ingat dia sebut kucing. Kat rumah ni pula ada banyak kucing.
Macam tu juga nak buang air. Mommy, nak berak. Bukan mommy nak ‘yak’.

2. Kerap bawa dia ke toilet at least 2 jam sekali atau tiba-tiba nampak dia cari tempat nak membuang.

The 12 Best Potty Training Books of 2021 | Healthline Parenthood

Contohnya, ada anak ni kita dah tau dia kalau nak membuang, dia akan ke satu sudut untuk ‘bertelur’. Jadi kita dh dapat agak dia nak buang air atau posisi biasa dia masa memerut macam mencangkung atau apa pun posisi dan daya. Maka, angkatlah ke tandas segera.

3. Boleh beli toddler potty training toilet chair seat jika mahu atau potty training toilet seat yang lembut tu.

Potty Training Tips: Everything You Want to Know to Get Started

Ada warna warni aidilfitri dan bermacam-macam gambar untuk tarik minat anak untuk ke tandas. Selain tu, saiz dia mesra punggung anak. Takdelah anak terjerumus ke lubang tandas. Lain cerita pula nanti.

4. Beli underware yang dia suka.

The 5 Best Underwear Brands for Kids 2022 | Reviews by Wirecutter

Contoh berkartun-kartun, ada upin ipin, ultraman, superman, boboiboy dan lain-lain lagi. Nanti dia seronoklah bertoilet train. Sebab pampers pun tak beraneka kaler macam tu.

5. Keraplah tanya dia nak ke tandas ke tak.

9 Things to Say During Potty Training |… | PBS KIDS for Parents

Kalau agak lama tak ke tandas tu, bawalah dia kesana. Takutlah dia ni tahan dari membuang sebab takut kena marah kalau karpet basah.

6. Masa nak toilet train anak, elakkanlah pasang karpet mahal kat dalam rumah/ruang tamu. Nanti karpet mahal basah, anak pula kita cuci.

Some Must Have Potty Training Supplies... The Rest is Optional

7. Latih anak 3 hari pertama dengan sela masa berbeza.

OneCalendar - Discover the best calendar app of 2022

– Hari pertama contoh bawa anak setiap 30 min sekali.
– Hari kedua bawa setiap satu jam sekali.
– Hari ketiga, bawa setiap 2jam sekali.

Pastikan masa train tu, betul2 ZERO pampers.
– Waktu malam pula, elakkan bagi anak minum air yang banyak waktu malam supaya dia tidak kerap kencing malam. Pastikan anak kencing dahulu sebelum tidur dan ingatkan berkali-kali yang dia tak pakai pampers malam tu.
Buat latihan sekurang-kurang dua minggu.

8. Elakkan marah anak kalau dia terkucil di lantai/seluar.

11 Strategies on How to Stop Yelling at Your Children

Nanti elok dia nak beri kerjasama, tetiba dia mogok. Paling biasanya dia tahan pula nak membuang. Ada tu terkucil bila dengar suara tarzan mak dan ayah.

9. Sabar. Kalau minggu ni gagal, minggu depan cuba lagi.

I Failed as a Mom Today and I May Fail Again Tomorrow, But I'll Keep on Trying - Her View From Home

10. Jangan lupa pula ajar anak cara cuci kemaluan selepas membuang. Bab buang air besar tu mungkin kita boleh lagi bantu kan.

8 Signs Your Toddler Is Ready to Start Potty Training

11. Bagi rewards pada anak bila melepasi fasa latihan tertentu supaya anak seronok.

Potty Training? Try Our Award-Winning Game, Potty Time ADVENTures! – LilADVENTS

12. Jangan bezakan anak orang lain, anak-anak sebelum dengan anak sekarang. Sebab budak-budak ni perkembangan berbeza-beza.

22 Potty Training Tips for Boys and Girls

Diharap perkongsian ini dapat membantu ibu bapa di luar sana. Selamat mencuba!

Sumber: Facebook Bel Nawhen

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×