Sihat

Wanita Kongsi Pengalaman Kuarantin Di Rumah, Ini Senarai Ubat Penting Patut Ada

41
SHARES

Peningkatan wabak Covid-19 di negara kita sudah tentunya amat merisaukan dan sehingga artikel ini ditulis kes harian melebihi 30 ribu dan buat kali pertama mencatatkkan kes tertinggi direkod di Malaysia sebanyak 31,999 kes.

Kemasukkan ke hospital juga mengikuti tahap kategori dan jika tidak bergejala anda dinasihatkan untuk terus kuarantin di rumah dengan pengawasan rapi seperti yang dikongsi oleh pengguna Twitter bernama Nadia.

Baca juga: RTK & PCR Test : Bila Masa Sesuai Nak Buat? Ini Jawapannya

WANITA KONGSI PENGALAMAN KUARANTIN DI RUMAH

Menurut Nadia, pihak hospital menasihati dirinya untuk mengambil ubat setiap empat jam seperti yang dilakukan oleh mereka untuk merawat pesakit Covid-19 di hospital.

Pharmacist dari hospital call semalam sebab suhu badan i makin teruk. Dia bagitahu set jam every 4 hours untuk mkn PCM. Make sure topup PCM dalam badan kalau tak covid will eat you alive. Itu saja cara hospital treat covid patients.

I did what she told and alhamdulilah suhu turun 37.4 pagi ni. Dia juga pesan pergi hospital segera jika berlaku kat bawah ni:

– Loya

– Muntah

– Suhu spiking tinggi lebih dari suhu sebelum ni walaupun dah makan ubat

– Headache semakin teruk

I asked her boleh tak ambil ubat tahan sakit since headache im having tersangat musibat, dia kata boleh ambil Synflex (warna biru pekat) (naproxen) 1 biji setiap *12 jam* sebiji je kalau tak perut akan jadi pedih.

Lepas 2 hari, boleh downgrade ubat kepada PCM EXTRA (sakit kepala) atau PCM with Orphenadrine (sakit otot) bergantung kepada symptom.

3. Antihistamine ada tak, macam chlorpheniramine atau Clarinase atau Actifed (pseudoephrine with tripolidine.)

4. Last sekali, standby ubat batuk macam benadryl.

SENARAI UBAT PATUT ADA

– PCM with Orphenadrine

– Vitamin C

– Cool fever

– Synflex with naproxen

– Antihistamine /chlorpheniramine/ Clarinase (pseudoephrine with tripolidine)

– Nasal spray oxvmetazoline

– Benadryl (buang kahak)

Alat suhu dan oxymeter

Panadol extra kalau simptom covid demam+sakit kepala. PCM + caffeine. Hospital selalu bagi patients ni kalau sakit kepala lepas operations procedure.

PCM+orphenadrine untuk demam dengan sakit muscles. Dekat pharmacy ada, cuma panadol extra tu je lately asyik habis.

Synflex naproxen untuk ubat tahan sakit, ubat ni sangat kuat ambil sebiji sahaja every 12 jam, kalau dah sakit sangat. Macam i semalam tak sanggup dah menahan sakit kepala siap nangis tak tentu pasal.

Kalau untuk running nose cari yang ada pseudoephrine with tripolidine. Contoh macam clarinase. Bantu hilangkan hidung tersumbat yang buat nafas tak tentu hala during covid. Ubat batuk Benadryl bagus buang mucus in the nose, windpipe, lungs. Mucus akan keluar melalui batuk.

Ini list simptom covid yang dimaksudkan mild atau CAT 2a. Mild tak mild sangat la, sakit kot demam, headache, muscle pain, sore thorat.

Sumber: Twitter Nadiazaman

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×