Asuh

Anak Alami Speech Delay, Tasha Manshahar Kongsi 9 Tips Untuk Atasinya

14
SHARES

Masalah speech delay merujuk kepada kelewatan bercakap atau menghasilkan bunyi. Ia sering berlaku dalam kalangan kanak-kanak dan tanda-tanda speech delay dapat dilihat seawal usia 12 bulan.

Hal ini sama seperti perkongsian penyanyi Tasha Manshahar yang berkongsi perkembangan anak lelakinya dan mengalami masalah speech delay ketika diusia setahun enam bulan.

Baca juga: Cara Handle Anak Mengamuk Tak Ingat Dunia Sampai Baling Barang

ANAK ALAMI SPEECH DELAY, TASHA MANSHAHAR KONGSI 9 TIPS

Jelas Tasha, anak sulungnya yang dikenali sebagai Muammar Rafiqi, tidak boleh menyebut perkataan bermakna seperti susu, mama, dan lain-lain tetapi Tasha tidak putus ada dan mengamalkan 9 tips seperti yang dikongsikan.

There was one time I sgt risau sebab Muammar belum sebut apa-apa perkataan. Kalau ikut guideline, Muammar kira lambat jugak bercakap. Pernah masa pergi check up 1y6m, doktor tanya perkataan apa je dia dah sebut. I kata, “takde”. Sebab mmg takde. Dia buat bunyi, tp takde perkataan bermakna.

Apa maksud perkataan bermakna? Contoh anak sebut “mama” dan mama tu mmg dia tujukan utk ibu dia. Bukan semua benda mamamamamama. Tu tak dikira perkataan bermakna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @tashamanshahar

Contoh lain, susu. Contoh dia sebut “shu” walaupun pelat, tapi dia sebut bila dia nak susu. Dan kita faham perkataan “shu” tu dia maksudkan susu. Tu dikira perkataan bermakna. Faham kan? Generally, 1y6m anak dah mula sebut beberapa perkataan bermakna.

Bimbang dengan situasi tersebut, Tasha atau nama sebenar Nur Nadia Natasha mengambil keputusan untuk bertemu doktor dan mengambil keputusan untuk melihat keadaan Muammar sehingga mencecah dua tahun.

Itu hak dia. So I discuss dgn Raqib, then we decided utk bg masa sampai dia 2 tahun. Jadi dalam tempoh ni kita orang try macam-macam. Alhamdulillah, masa umur 2 tahun dah mula ada perkataan bermakna. Kitorg continue lg usaha, and seingat I masa dia nak masuk 2y6m, dia dah boleh gabung 2 – 3 perkataan.

KURANGKAN GAJET, LEBIHKAN KOMUNIKASI

Setiap anak progress dia berbeza-beza. Don’t compare. Tapi as parents, do our best to help them, appreciate them sebab sesungguhnya anak-anak ni lah yang ajarkan kita banyak perkara. Semoga anak-anak kita sentiasa dalam lindungan Allah.

Sumber: Instagram Tasha Manshahar

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×