Asuh

Sediakan Sup Tulang Ini Untuk ‘Boost’ Immuniti Si Kecil Ketika Melancong, Baru Seronok Berjalan!

1.1K
reads

Dah masuk musim cuti sekolah ini, mesti ramai ibubapa yang nak bawa anak pergi melancong kan? Tak terlepas juga anak-anak yang masih kecil dan belum bersekolah tu, mesti nak bawa berjalan-jalan juga. Namun, anak-anak kecil yang dibawa travel ini akan mudah terjangkit dengan penyakit di luar seperti deman dan selesema. Jadi, persediaan yang rapi perlu dilakukan supaya immuniti anak tetap kuat! Jom kita buat bone broth atau sup tulang ini untuk mereka.

www.thekitchenmagpie.com

Travel Tips! Preparing food for baby’s immunity.

Harini bertukang lebih dekat dapur, tiba-tiba terajin buat bone broth. actually lama dah tak buat sebab Aiza lebih suka tumis terus dari guna bone broth atau stocks kat rumah unless Aiza away untuk travel, dan negara yang akan pergi tu tak cerewet bawak makanan dari rumah, Aiza akan prepare untuk guna sepanjang travel, so just beli few bahan, campak2 dalam Beaba Babycook, dan siap!

inhabitat.com

Memandang kemungkinan besar tak lama lagi Adam Jibreel akan ter-travel lagi Januari ni, dan kemungkinan besar juga Winter area, maka mommy pun buat balik untuk di-frozen-kan. 

Biasanya, bila Adam Jibreel nak travel, Aiza akan bagi immune-boosting meal dekat Adam which is actually similar to bone broth recipe ni just tak perlu peram lama dalam cooker, buat sup sahaja, siap tumis cinnamon, star anise dgn cloves, dan ginger. alah macam buat sup biasa? Yang penting sebaiknya ada Parsnip, Tulang-belulang dan isi ayam, bebawang, dan celery. Semua bahan ni mmg boosting immune. So, a week or 3 days at least nak jalan tu, bg Adam sup kebal imun, ecewah! HAHA! And kalau rajin, lepas balik pun bagi lagi. Bila pergi negara yg ada perubahan temperature ni, takut balik demam je, yelah dr panas ke sejuk, sejuk ke panas. so, bg lg. Kalau waktu travel pula, bawak bone broth frozen, campak la segala bahan steam then blend. Takde tumis-tumis. Mudah kan? Alang-alang, Aiza share resepi bone broth/chicken stock Aiza. 

RESIPI BONE BROTH

www.facebook.com/aiza.undefined

Tumiskan bebawang, celery dan leeks menggunakan olive oil sampai harum baunya.
•Then, masukkan tulang dan isi-isi ayam juga. biarkan sat, tambahkan air banyak, biarkan sampai nampak ayam dah masak sikit.
•Masukkan parsnip dan carrot pula, kacau-kacau, tambah air.
•Biarkan dgn api kecil (kalau guna dapur gas) sehingga 6-7 jam. mereputlah ye tunggu? hihihi.
•boleh juga guna slow cooker atau Noxxa lg cepat kan?

*Actually untuk bone broth/chicken stock lagi lamaaaa kita peram dia, lg pekatlah jadinya lg baik. kenapa lama? Sebab kita nak biarkan segala isi atau sumsum keluar. So, bolehlah cuba!

Sumber: Aiza D Underfined

Yang Popular

To Top