Dapur

Resepi Choco Rich Ball Tanpa Bakar Untuk Raya, Senang Je!

3
SHARES

Choco Rich Ball merupakan antara kuih raya yang menjadi viral untuk tahun 2021.

Pembuatan kuih raya ini juga adalah mudah kerana anda tidak memerlukan pembakar atau oven untuk menyiapkannya.

Jadi, jom kita tengok resepi Choco Rich Ball ini supaya boleh dijadikan kuih untuk sambutan Aidilfitri nanti. Senang je!

RESEPI CHOCO RICH BALL TANPA BAKAR UNTUK RAYA

choco rich ball

Resepi yang sangat sangat sedap. Kaya dengan rasa dark chocolate. Kejap ja hampa habis ni kalau buat untuk anak anak…resepi ni takde inspired by. Memang hasil cipta dari saya sendiri. JOM BUAT!

Satu adunan dapat lebih kurang 60 pcs cookies MINI paper cup. Depends pada saiz yang dibentuk.

Bahan-bahan

BAHAGIAN CHOCOLATE BALL

1. Butter : 250 gram
2. Chocolate compound ( Dark Chocolate): 325 gram
3. Serbuk koko : 120 gram
4. Susu Pekat : 100 gram
5. Biskut Marie : 300 gram
6. Mini cookies paper cup macam dalam gambar

BAHAGIAN TOPPING

1. Chocolate compund (Dark chocolate) : 500 gram
2. 4 sudu kecil minyak masak

Cara – cara

choco rich ball

BAHAGIAN CHOCOLATE BALL

1. Cairkan 250 gram butter dan 325 gram coklat compound. Boleh pakai double boil atau microwave. Kalau double boil. Masukan sekali butter & chocolate tu. Api slow. Dah cair tutup api. terus masukan bahan2 susu pekat n serbuk koko ..panas2 tu kacau sampai sebati. Microwave pun sama. Dh cair butter n cholate tu..masukan bahan lain tadi kacau sebati.

2. Hancurkan 300 gram biskut marie. Jangan pakai biskut lain. Hancurkan dulu awal2 sebelum step pertama tadi.

3. Masukkan biskut yang dihancurkan kedalam adunan dan gaul sehingga sebati.

4. Bentukkan campuran tadi kepada bentuk bulat dengan menggunakan tangan. Jangan gentel sbb dia akam crack. Mampatkan dan buat bentuk kecil2 dan masukan dalam mini paper cup tadi.

5. Buat lubang di tengah-tengan biskut yang telah siap ..boleh guna apa apa sahaja janji ada lubang kecil kat tengah. Pakai lidi sate pun boleh. Janji yg belum digunakan.

6. Masukkan nutella ke dalam lubang yang dibuat dengan menggunakan piping bag.

7. Setkan ke dalam peti selama 10 minit.

BAHAGIAN TOPPING

resepi choco rich ball

1. Cairkan 500 gram dark chocolate.

2. Masukkan 4 sudu kecil minyak masak ke dalam dark chocolate yang dicairkan dan kacau sehingga sebati.

3. Tuangkan dark chocolate tadi ke atas biskut dengan menggunakan sudu.

4. Hias ikut kreativiti anda.

5. Biarkan coklat kering mengikut suhu bilik.Bila kita sentuh diandah tak melekit. ( Tak perlu letak dalam peti ais)

6. Biskut sudah sedia untuk dimakan dan boleh letak kat luar je. Senang kan. Mmg sedap..Serius tak tipu.

Selamat Mencuba!

Sumber: Muhammad Ali

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×