Hospital

Pengalaman Bersalin Di PPUM (Pusat Perubatan Universiti Malaya)

11.2K
reads

Jenis Hospital: Separa Kerajaan, (Mempunyai bahagian swasta)

Alamat: 
Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM),
No 28, Lorong Universiti, Lembah Pantai,
50603 Kuala Lumpur

Nombor telefon: 603 7841 4188/ 4000

Laman web: www.ummc.edu.my

Email: ummc @ ummc.edu.my

Lokasi:

[flexiblemap address=”Pusat Perubatan Universiti Malaya” title=”Pusat Perubatan Universiti Malaya”]

[infobox title=’Tentang Pusat Perubatan Universiti Malaya’]

 

images

 

UNIVERSITI MALAYA (Universiti Malaya), terletak di tengah-tengah kampus yang subur di sudut selatan-barat Kuala Lumpur, ibu negara dinamik dan sibuk di Malaysia.

Universiti Malaya pada mulanya ditubuhkan di Singapura pada tahun 1949 sebagai penyatuan kedua-dua institusi utama pendidikan tinggi di penjajahan Tanah Melayu dan Singapura, Raffles College dan King Edward VII College of Medicine untuk memenuhi keperluan tanah jajahan. Berikut kemerdekaan Tanah Melayu pada tahun 1957, dua bahagian autonomi universiti, satu di Singapura dan satu di Kuala Lumpur, telah ditubuhkan pada tahun 1959. Kerajaan Malaya menyatakan hasrat untuk menukar status bahagian Kuala Lumpur ke Universiti kebangsaan dan berikut undang-undang yang sesuai, Universiti Malaya telah ditubuhkan pada tahun 1962. Bahagian Singapura telah ditukar nama kepada Universiti Singapura.

Pada tahun 1961, Lembaga Pendidikan, Universiti Malaya telah mencadangkan bahawa sebuah institusi perubatan ditubuhkan untuk menampung kekurangan doktor perubatan di Malaya pada yang disetkan Fakulti Perubatan pertama di Malaysia ditubuhkan di Universiti Malaya pada tahun 1963. Arahan bermula pada tahun 1964 dengan kumpulan pertama pelajar.

Pada 5 Ogos 1968, Pusat Perubatan Universiti Malaya baru pukulan (PPUM) telah dirasmikan oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung, Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung Tuanku Ismail Nasarudin Shah Ibni Sultan Zainal Alharmahum Abidin.

Universiti motto, “Ilmu Punca Kemajuan” (Ilmu adalah Kunci Kejayaan) dan PPUM dan Fakulti Perubatan terus berusaha untuk yang terbaik daripada kemampuan untuk hidup sehingga ideal ini. Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) adalah salah satu organisasi di Kementerian Pengajian Tinggi. Objektif utama PPUM adalah perkhidmatan kesihatan, pembelajaran dan penyelidikan.

PPUM berusaha untuk menyediakan perkhidmatan yang terbaik dan rawatan. Usaha-usaha yang yang dijalankan adalah untuk memberikan perkhidmatan perubatan, pembelajaran dan penyelidikan dengan kecekapan yang terbaik kepada pelanggan kami.

[/infobox]

 

1. KOS / HARGA BILIK

Check-up RM20+ untuk setiap kali lawatan

Kos untuk ‘private wing’ adalah berbeza. Rujuk Pusat Pakar UM atau UMSC (Univerisity Malaya Specialist Centre)

1. KOS BERSALIN

Bersalin normal : RM1,000+ (Anggaran)

Bersalin pembedahan : RM2,000+ (Anggaran)

*Tempahan RM500

*Menerima GL (Guarantee Letter daripada pegawai kerajaan)

 

2. PAKEJ

Tiada info

 

3. BILANGAN KATIL

70 (setiap bilik 4 katil – bagi wad biasa)

 

4. SERVIS DAN FASILITI

  • 1 bilik, 4 katil – Ruang yang luas dan selesa
  • 1 bilik air
  • Almari
  • Makanan Percuma (termasuk caj bilik)

5. SENARAI DOKTOR PAKAR        

  • Dr Aizura Syafinaz Ahmad Adlan
  • Associate Professor Dr Khong Su-Yen
  • Professor Dr Tan Peng Chiong

 

Pengalaman Bersalin di PPUM, 2012-2015

Rata-rata, ramai yang berpuas hati dengan kemudahan bersalin di PPUM kerana hospital ini menawarkan keselesaan dan fasiliti yang baru serta moden dengan kos yang sangat minima.

Salah seorang daripada penulis kami sendiri berpengalaman melahirkan bayi di PPUM pada tahun 2012. Ikuti pengalamannya:

“Kami sangat bersyukur kerana segala urusan berjalan dengan lancar. Malah, saya amat kagum dengan doktornya yang memberitahu saya tanpa disoal, “Puan, walaupun ada darah yang keluar dari air ketuban, Puan masih boleh solat ya.” Saya amat menghargai info tersebut kerana saya agak confuse waktu itu. Maklumlah, first time kan. Mereka juga menghidangkan makanan yang sedap-sedap. Bertuah badan!

Seperkara lagi, jika anda mempunyai anak yang lebih besar, mereka boleh menunggu di taman permainan (indoor) yang terdapat sekitar klinik ibu dan anak. Lawatan pemeriksaan akan menjadi lebih mudah dan seronok. Kemesraan staf juga membuatkan saya rasa seperti sebuah keluarga sepanjang berada di sana.

Walaubagaimanapun, mungkin pihak hospital ini tidak dapat memenuhi permintaan yang begitu tinggi dari semasa ke semasa. Oleh itu, pastikan anda membuat tempahan dan pengesahan dari pihak hospital untuk memudahkan proses bersalin kelak.”

Antara pengalaman lain dari blogger boleh dibaca pada pautan berikut:

  1. Baca lebih lanjut di blog beliau – Puan Lynda, Februari 2014

“Lebih kurang jam 9, panggil encik hubby masuk wad semula untuk bertemu sebelum ke dewan bedah..Masa ni..hati berdebar..bercampur baur..sedih..takut tapi tenangkan diri..tengok encik hubby pun tenang so pujuk hati supaya jangan panik nanti BP naik..ditolak masuk dewan bedah..disiapkan untuk pembedahan..dikelilingi Anest dan staf dewan bedah yang memang successful dan helpful..Salute untuk dorang sebab sentiasa di sisi saya memberi semangat..Special thanx untuk Dr Ronny Ikmal (my Anest) dan Dr Ang..dan seorg doctor anest Africa (muslim)..Tempoh di dewan bedah lama..Qhalif dilahirkan tepat jam 10.19 pagi tapi sy dalam pemulihan sehingga lebih kurang jam 1 tengah hari..Next post kita cerita kenapa..”

2. Baca lebih lanjut di blog beliau – Puan Liyana, Disember 2014

“Ok..overall nak buat conclusion..bersalin dekat PPUM sangat best sebab environment macam private tapi kita bayar murah. Accomodation semua sangat sangat puas hati. Even my mum cakap macam Columbia Asia dah wadnya. Tapi lagi cantik. padahal half private je PPUM ni.Servis nak kata tip top tu tak la tip top..since we pay less..so tak expect la layanan macam VIP kan.Nurse & doktor sangat-sangat ok even though ada jugak certain yang sometimes agak meninggi suara..tapi sangat jarang la nak jumpa. Ada la sekali tu agak bengang dengan sorang nurse ni sebab asyik paksa pergi dengar talk penjagaan baby…”

Bagaimana dengan anda?

Pernah bersalin di PPUM? Jika pernah, kongsikan pengalaman bersalin anda di ruangan komen di bawah. Bukannya apa, sedikit sebanyak dapat memberikan sedikit maklumat, panduan dan manfaat untuk bakal ibu yang lain!

 

 

Yang Popular

To Top