40 Minggu

Ini 5 Perubahan Fizikal Yang Berlaku Kepada Ibu Semasa Mengandung

2
SHARES
wajah berubah semasa mengandung

Kalau mengandung sahaja, mesti banyak perubahan yang berlaku pada tubuh badan dan wajah pada si ibu. Tentu sekali, perut akan mula ‘membuncit’ seiring dengan perjalanan bulan dan trimester. Walaupun begitu, bukan bahagian perut sahaja yang wajar diberikan perhatian. Bahkan ada yang percaya wajah berubah semasa hamil itu adalah perkara yang betul boleh terjadi.

Ada yang makin berseri semasa mengandung dan ada juga yang nampak semakin kusam. Ianya mengikut badan wanita itu sendiri. Persoalannya, adakah ia fakta atau auta? Jika ya, apakah jenis perubahan yang dikatakan itu?

Baca juga: Ada 4 Kebaikan Pakai Seluar Legging Untuk Ibu Hamil

PERUBAHAN FIZIKAL YANG BAKAL BERLAKU KEPADA SI IBU SEMASA MENGANDUNG

7 Unexpected Ways Your Vagina Changes During Pregnancy

Pernahkah anda semua terbaca atau terdengar mengenai seri ibu mengandung? Buat anda yang belum tahu, ada orang percaya, wanita itu secara semula jadinya akan berubah menjadi cantik semasa hamil. Ya, tidak dinafikan ada wanita yang mukanya akan berseri ketika mengandung.

Walaupun begitu, bukan itu keadaan yang sebenar terjadi. Kebanyakan wanita hamil akan mengalami perubahan pada wajah yang agak kurang menyenangkan.

Untuk menjawab persoalan di atas, jawapannya adalah ya. Wanita mungkin boleh mengalami perubahan pada wajah semasa hamil. Kenapa?

Ini disebabkan oleh perubahan pada tubuh badan secara umumnya tidak kira pada pengeluaran hormon, perjalanan darah dan bermacam lagi faktor!

Jadi, usah khuatir sekiranya wajah anda sedikit berbeza ketika mengandung.

APA YANG BERLAKU PADA WAJAH SEMASA HAMIL?

Jadi, apakah perubahan yang berlaku pada ibu mengandung? Adakah ianya terlalu kecil sehingga tidak dapat dilihat atau terlalu besar sehingga kita takut untuk melihat diri sendiri di cermin?

1. Muka bengkak

Beda Banget! Perubahan Wajah Wanita Ini saat Hamil Sampai Bikin Tak Dikenali

Bagi ibu hamil, pembengkakan pada tangan dan kaki itu adalah sesuatu yang normal. Bahagian muka juga akan mendapat kesan lantas menjadi lebih bulat dan tembam. Ia adalah normal dan akan hilang sendiri selepas bersalin.

Namun jika muka anda membengkak dan terasa sakit, ia mungkin tanda pre-eklampsia. Jadi, segera berjumpa dengan doktor.

2. Tumbuh jerawat

Pregnancy acne: Treatments and home remedies

Ramai yang sangka bahawa wanita hanya akan tumbuh jerawat semasa usia remaja. Namun, ketahuilah bahawa ada satu lagi waktu di mana jerawat akan tumbuh banyak di muka iaitu semasa kehamilan.

Ini disebabkan oleh tubuh badan banyak mengeluarkan hormon untuk penghasilan sebum (peluh). Namun, ia juga adalah keadaan yang normal dan anda tidak perlu terlalu risau tentangnya.

3. Kulit berubah kemerahan

Skin conditions during pregnancy: Causes, symptoms and treatment

Tidak, ia bukan disebabkan oleh perasaan malu atau suasana panas. Kondisi ini terjadi disebabkan oleh peningkatan tekanan darah dalam tubuh badan wanita.

Ada juga yang percaya kulit wanita mengandung akan berubah kemerahan disebabkan si ibu terpaksa menanggung berat bayi dalam kandungan mereka. Ia juga adalah kondisi normal yang tidak memerlukan sebarang rawatan lanjut. Jadi usah khuatir!

4. Keguguran kening dan bulu mata

Koleksi Gambar Selebriti Malaysia Tanpa Kening

Tidak menjangkakan ini akan terjadi bukan? Hakikatnya, wanita mungkin akan mengalami keguguran kening dan bulu mata akibat kekurangan nutrien atau vitamin dalam diet pemakanan.

Selain itu, ia juga mungkin kegagalan fungsi tiroid. Jadi, segera dapatkan rawatan doktor dan elakkan dari memakai sebarang alat solek seperti maskara.

5. Melasma

Melasma - What is it? - The Retreat Clinic

Ibu hamil tahu akan melasma? Ia adalah satu kondisi yang akan menyebabkan wajah anda timbul tompok atau bintik berwarna seakan kecoklatan. Ia adalah disebabkan oleh pengeluaran hormon yang menyebabkan hiperpigmentasi pada kulit muka.

Antara kawasan yang mudah terjejas adalah dahi, pipi dan dagu. Kondisi ini juga akan hilang sendiri selepas bersalin. Namun jika ia masih kekal buat beberapa bulan, dapatkan nasihat dari pakar dermatologi.

Hakikatnya, akan berlaku banyak perubahan pada tubuh badan wanita ketika mengandung. Kondisi wajah berubah semasa hamil ini adalah normal. Begitu juga dengan perubahan pada tubuh badan yang lain.

Namun, encik suami masih perlu berhati-hati ya? Emosi isteri juga tidak wajar diganggu semasa saat-saat getir ini!

Sumber: HelloDoktor

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×