Sponsored Post

Ini 5 Pencuci Mulut Terkenal Di Malaysia. Yang Mana Satu Favourite Anda?

602
SHARES

Malaysia adalah negara yang sangat unik dengan pelbagai etnik, bahasa dan budaya. Tapi, kalau ditanya apa yang membuatkan rakyat Malaysia ni bersatu padu, mestilah kerana makanannya yang bervariasi dan semestinya enak-enak belaka!

Haa..memandangkan negara kita akan menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-64 tahun, jom admin kongsikan beberapa pencuci mulut dan makanan ringan terkenal yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia sejak turun temurun!

1. Cendol

Freepik

Cuaca panas, tekak haus memang sedap kalau dapat makan cendol! Sebut je cendol, mesti dalam kepala dah terbayang pencuci mulut paling popular di Malaysia yang manis, berais, dicampur pula dengan santan, jagung, gula merah dan pulut.

Kalau anda nak tahu, cendol juga telah diisytiharkan sebagai makanan warisan Malaysia dan bukan saja terkenal di negara kita, malah turut popular di Indonesia, Brunei, Kemboja, Laos, Vietnam, Thailand, Singapura, dan Myanmar.

Terkenal di negeri: Penang
Gerai yang anda harus cuba: Penang Road Famous Teochew Chendul (Penang), Cendol Pak Akob (Selangor) Ah Keong (KL), Ansari Famous Cendol & Bismillah Cendol (Taiping)

2. Apam balik

Adobe Stock

Kalau pergi ke pasar malam, mesti anda akan jumpa banyak gerai yang menjual apam balik. Tak kisahlah, apam balik tebal ke, nipis ke, yang pasti lempeng manis yang diisi dengan kacang, jagung manis dan gula ni memang merupakan kegemaran rakyat Malaysia tak kira tua atau muda!

Terkenal di negeri: Penang, Kelantan, Perak & Lembah Klang
Gerai yang anda harus cuba: Apong Guan (George Town), Apam Balik Stall (Petaling Street), Apam Balik Nusantara (KL), Apam Balik Station

3. Putu mayam

EverydayOnSales.com

Masa kecik-kecik, min suka tunggu Uncle Muthu lalu depan rumah sebab nak beli putu mayam. Putu mayam ni adalah adunan tepung, santan dan air yang seterusnya dijadikan bentuk seperti bihun. Ia kemudian dikukus dan dimakan bersama gula pasir merah dan kelapa parut.

Sedapnya! Boleh makan untuk sarapan pagi atau minum petang.

Terkenal di negeri: Penang, Perak dan Kuala Lumpur
Gerai yang anda harus cuba:  Pasar malam SS3 (PJ), Jalan Pasar, Pulau Tikus (Penang), Lorong Pasar Little India (KL)

4. Onde-onde / buah melaka

Stock image

Kuih tradisional yang berbentuk bulat ni adalah adunan beras pulut yang diisi dengan gula melaka, kemudian diuli menjadi bulat, direbus dan digaul dengan kelapa parut. Bila makan panas-panas tu, kemudian gigit pulak gula melaka yang cair didalamnya. Perghhh..memang layan!

Terkenal di negeri: Melaka, Negeri Sembilan, Kelantan & Selangor
Kedai yang anda harus cuba:  Nyonya Colours (One Utama), A’Han Nyonya Kuih (PJ), Melaka Corner

5. Kuih seri muka

Youtube Resepi Che Nom

Kalau anda pergi ke kenduri, majlis-majlis di pejabat ataupun potluck, tak lengkap kalau tak ada kuih seri muka. Kuih seri muka ni terdiri daripada lapisan pulut dan kastard pandan manis yang kemudian dikukus. Rasa pulut yang lemak bersama kastard pandan manis tu memang boleh buat makan tak berhenti!

Terkenal di negeri: Johor dan Terengganu
Kedai yang anda harus cuba:  Mak Jah Corner (Ampang Jaya), My Little Cake Shoppe (TTDI)

Aduhh..terliurlah pulak lepas tengok segala jenis pencuci mulut ni. Lepas ni, pasti anda pun terus rasa nak pergi cari dan beli kan?

Tapi, tak lengkap rasa setiap pencuci mulut ni kalau tiada gula untuk pemanis. Gula pilihan admin, semestinya gula CSR!

Central Sugars Refinery (CSR) memang satu jenama yang tak asing lagi dan sudah pun menjadi pilihan utama rakyat Malaysia selama lebih dari lima dekad. Berkomitmen untuk memenuhi keperluan seharian pengguna, CSR juga mementingkan kualiti dan inovasi produknya dengan menawarkan gula yang bukan sekadar menjadi pemanis, malah sebagai pengawet, pengubah tekstur, perasa dan pewarna yang dapat menyedapkan lagi makanan dan masakan anda!

Selain gula halus biasa, CSR juga mempunyai pelbagai variasi gula dan pemanis seperti gula perang, gula merah, gula aising, gula kastor, golden syrup dan juga campuran gula dan stevia yang semestinya lebih sihat, lebih baik dan lebih enak!

Sebagai meraikan dan memperingati kemerdekaan Malaysia yang ke-64 tahun, CSR Sugar ingin mengucapkan Selamat Hari Merdeka kepada semua yang telah menyokong perjalanan mereka selama 56 tahun ini.

Selamat Hari Merdeka dari CSR!

Jom dapatkan produk CSR di Lazada CSR Flagship Store dan layari laman web CSR Malaysia, Facebook dan Instagram CSR Teman Sajian  untuk sebarang maklumat lanjut.

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×