Inspirasi

CNN Senaraikan Penang Asam Laksa Di Tangga Ke-7 Makanan Terbaik Dunia, Power!

90
SHARES

Sebut sahaja negara Malaysia, sudah pasti ramai yang membayangkan kepelbagaian kaum dan etnik. Bila sudah terdiri dari pelbagai kaum dan etnik, sudah pasti banyak juga jenis makanan enak yang anda boleh dapati bukan? Sebut sahaja makanan dari negara mana semuanya berada di hujung jari sahaja dan paling penting adalah makanan tradisi dari negara Malaysia sendiri pun sudah mendapat tempat di persada antarabangsa!

ASAM LAKSA PENANG DI TANGGA KETUJUH TERBAIK DUNIA!

Baru-baru ini, CNN telah mengemaskini data mereka dan menyenaraikan antara 50 makanan terbaik dunia. Apa yang lebih membanggakan adalah di dalam 50 senarai makanan tersebut, Penang Asam Laksa berada di tangga ke-7 dan mengalahkan makanan popular seperti Tom Yum dan Aiskrim!

Sekarang, untuk benar-benar menghargai hidangan ini, mari kita pelajari sedikit tentang apa yang ada di sebalik hidangan ikonik ini. Walaupun asal usul hidangan ini tidak diketahui, menurut Taste Atlas, ia berasal dari kawasan pesisir Malaysia dalam kalangan nelayan tempatan yang membuat hidangan dari bahan yang sedia ada.

Dikategorikan sebagai sup pedas yang khas dibuat dengan ikan makarel atau sardin dan ciri utama utamanya ialah asam atau asam jawa yang memberikan rasa masam kepada sup. Bahan-bahan lain yang memberikan asam laksa Pulau Pinang rasa unik adalah termasuk serai, lengkuas (lengkuas) dan cili.

MAKANAN APA YANG BERADA DI TANGGA PERTAMA?

Sekiranya anda tertanya-tanya juadah apakah yang meraih tempat pertama yang didambakan dalam senarai, itu adalah Massaman Kari dari Thailand. Walaupun agak jarang namanya disebut dan diketahui ramai, CNN menyebutnya sebagai “raja kari”!

Kari ini dipopularkan oleh masyarakat Muslim Thailand yang kebanyakannya membuat kari ini dengan ayam. Rasa kari massaman (nam phrik kaeng matsaman) berasal dari rempah-rempah yang tidak sering digunakan dalam kari Thai lain. Patutlah memang unik juadah ini dan berada di tangga pertama.

Berikut merupakan antara TOP 10 makanan terbaik dunia yang telah disenaraikan:

1. Massaman curry, Thailand

2.Neapolitan pizza, Italy

3.Chocolate, Mexico

4.Sushi, Japan

5.Peking duck, China

6.Hamburger, Germany

7.Penang assam laksa, Malaysia

8.Tom yum goong, Thailand

9.Ice cream, global

10.Chicken muamba, Gabon

*Mungkin selepas ini makanan Malaysia yang lain seperti Rendang dan Char Koey Teow pula boleh masuk dalam senarai kan?

Sumber: Prestige Online

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×