Sihat

Selalu Rasa Murung & ‘Overthinking’? Guna Teknik Brain Dump Untuk Buang ‘Sampah’ Dalam Kepala!

286
SHARES

Mesti anda pernah mengalami perasaan dimana muncul rasa gelisah dan berserabut secara tiba-tiba bukan? Mungkin perkara ini dianggap normal, namun dalam masa yang sama akan menjadi lebih bahaya kepada kesihatan mental jika tidak dikawal dengan betul.

Terdapat beberapa aktivit yang anda boleh lakukan untuk mengurangkan masalah keresahan melampau yang membelenggu dalam fikiran. Antaranya adalah brain dump dimana anda boleh menggunakan teknik ini untuk ‘membuang’ segala masalah yang tersimpan di dalam hati dan fikiran. Katanya teknik ini memang menjadi!

APA ITU AKTVITI BRAIN DUMP?

Jika kalian selalu over thinking, ada Anxiety, Depression, Panic Attack, stress atau lost di dalam kehidupan harian, saya akan cadangkan kaedah Brain Dump untuk meringankan fikiran (Declutter your mind and thought).

1. Brain Dump adalah kaedah yang sangat mudah untuk clearkan minda kita, dan menguruskan pemikiran serta otak kita.

2. Brain Dump sangat membantu dalam meningkatkan fokus pada perkara penting yang perlu dilakukan.

3. Teknik ini sangat berkesan untuk mencegah Panic Attack, Anxiety, Depression serta mengurangkan keserabutan hidup kita.

4. Yang paling penting, Brain Dump sangat membantu dalam menguruskan masa kita dengan lebih berkualiti serta mengurangkan over thinking.

5. Ini bermaksud, aktiviti ini dapat membantu kita menjadi orang yang lebih tenang dan produktif.

6. Bahan yang diperlukan untuk aktiviti Brain Dump adalah sebuah Notebook, sebatang pen, highlight atau sehelai kertas jika kalian tidak mahu menggunakan notebook.

7. Tuliskan setiap perkara yang berlegar di dalam fikiran kita sekarang.

– Apa yang sedang kita risaukan?

– Apa yang kerap kita terlupa?

– Apa yang ingin sekali kita lakukan?

– Apa aktiviti yang jika kita lakukan dapat menaikkan semangat kita?

– Peristiwa negatif yang mengganggu fikiran kita?

– Peristiwa penting yang akan muncul (birthday, kenduri, mesyuarat).

– Impian kita yang tidak terlaksana.

– Aktiviti untuk mencapai impian kita.

– Aktiviti harian yang perlu dilakukan segera.

– Orang yang annoying hari ini.

– Apa yang menganggu fikiran kita.

– Apa aktiviti segera yang perlu kita lakukan tanpa tangguh.

Tuliskan semuanya.

8. Biasanya saya akan cadangkan client saya untuk melakukan aktiviti ini di dalam notebook khas untuk aktiviti Brain Dump.Ini membolehkan client saya melihat kembali aktiviti Brain Dump yang lepas untuk melihat pattern pemikiran dan kenapa hari itu beliau rasa down dan serabut.

9. Dengan mempunyai Notebook Brain Dump, kalian akan dapati ada hari tertentu penuh buku catatan itu, dan ada hari tertentu hanya beberapa point sahaja.

10. Cadangan saya, kalian boleh memilih untuk melakukan secara harian atau seminggu sekali. Tetapi cadangan terbaik saya adalah kalian wajar lakukan setiap kali kalian down, serabut, stuck dengan sesuatu problem atau isu, sedang marah-marah atau emosi kurang stabil. Aktiviti Brain Dump ini sangat membantu untuk kita relakskan kembali diri kita serta menyusun hidup pada jalan yang lebih tenang.

Brain Dump ATASI MASALAH GELISAH

1. Jika kita dah rasa restless (gelisah), overwhelmed, mempunyai masalah fokus, rasa serabut, dah mula grumpy (marah-marah), rasa tak bersemangat nak jalani hidup, inilah masanya untuk kita melakukan Brain Dump.Declutter otak kita, supaya kita dapat berfikir secara tenang dan jelas kembali.

2. Bahasa mudah, Brain Dump ini adalah proses kita memindahkan sebilangan maklumat daripada otak kita ke tempat yang lain (notebook atau kertas). Untuk kita menilai kembali apa sebenarnya yang ada di dalam fikiran kita, menyusun kembali segala aktiviti yang perlu dilakukan dan membuang ‘sampah sarap’ serta benda yang tidak perlu ada di dalam fikiran kita.

3. Step pertama, tuliskan semua perkara yang bermain di dalam fikiran kita. Jangan membaca berulang-kali apa yang kita telah tuliskan. Senaraikan semua benda dahulu.

4. Step kedua, selepas selesai kita keluarkan dan senaraikan semua ‘benda’, susunkan mengikut pembahagian. Saya akan cadangkan guna highlight berlainan untuk setiap rumah.

– Rumahtangga

– Anak-anak

– kewangan

– Self-care

– Hobi

– Groceries

– social media

– Emosi

5. Step ketiga, pilih perkara yang penting sahaja, dan tinggalkan ‘sampah’ yang tidak perlu.

Contoh : untuk bahagian emosi, kalian boleh memilih untuk abaikan perkara-perkara yang tidak memberi manfaat. Contoh emosi yang tidak bermanfaat : terlalu memikirkan orang tidak suka kita, menyesali kisah lalu.

6. Bagitahu kepada diri, ‘sampah’ yang kita tinggalkan sangatlah toksik. Akan menganggu energi hidup kita, akan membuatkan jiwa kita sakit, akan menjadikan kita lemah dan malas serta menjadikan kita seorang pendendam dan pemarah.
Jadi sampah itu wajib di buang dan di tinggalkan. Tak perlu fikir.

7. Jika ada di dalam senarai masalah emosi itu sesuatu yang memerlukan Problem Solving (perlu diselesaikan masalah itu), ambil masa bertenang dan carilah penyelesaian. Jika tidak memerlukan tindakan Problem Solving, saya akan cadangkan kalian abaikan.

8. Step ke empat, masukkan senarai bahagian yang kita pilih sebagai list yang perlu kita siapkan. Masukkan ke dalam ‘rumah’ masing-masing. Tengok bahagian contoh di bawah ya. Saya berikan contoh.

9. Step ke lima, mula rancang mengikut priority aktiviti mana yang mahu kita lakukan dahulu. Jangan memaksa diri melakukan semua perkara serentak. Contohnya, untuk permulaan pilih lima task dahulu daripada senarai list yang dibuat. Selepas selesai, buat lagi lima task baru.

10. Ha.. Cuba buat aktiviti Brain Dump ini. Kalian akan rasakan hidup lebih aktif, diisi dengan perkara bermanfaat, badan akan bersemangat dan kita akan sangat gembira.

Brain Dump ini melibatkan thought, ideas dan task. Brain Dump sangat bagus untuk clearkan minda dan pemikiran kita, menambahkan fokus, mengurangkan gejala over thinking. Ada pepatah menyatakan, Your Brain is A Junk Drawer. Jadi, kena selalu clearkan. Buang yang tidak perlu dan susun yang baik-baik sebagai aktiviti harian kita.

Sumber: Norzi Malek

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×