Sihat

Cara Mudah Nak Tingkatkan “Happy Hormone” Supaya Tak Selalu Stres

83
SHARES
cara tingkatkan happy hormone

Hormon adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh kelenjar yang berbeza di seluruh badan anda. Hormon ini bergerak melalui aliran darah, bertindak sebagai utusan dan memainkan peranan yang penting dalam banyak proses tubuh.

Salah satu fungsi pentingnya adalah membantu mengawal mood anda. Hormon tertentu diketahui membantu menggalakkan perasaan positif, termasuk kebahagiaan dan keseronokan anda. Doktor kesihatan profesional, Dr, Noordin Darus telah berkongsi di TikToknya berkenaan dengan cara untuk mendapatkan happy hormones.

Baca juga: Rupanya Ini Perilaku Toksik Terhadap Diri Sendiri Yang Anda Pun Tak Sedar!

5 CARA UNTUK TINGKATKAN HAPPY HORMONES!

“Hormon gembira” ini termasuklah:

1. DopamineSelalunya dipanggil “hormon gembira,” dopamin menghasilkan perasaan senang. Pemacu utama sistem ganjaran otak, ia meningkat apabila kita mengalami sesuatu yang menggembirakan. Dipuji semasa bekerja? Anda akan mendapat pukulan dopamin. Jatuh cinta? Tahap dopamin anda akan meroket. Dopamin menghasilkan setinggi yang kita dapat daripada makanan, seks, membeli-belah dan hampir semua aktiviti yang kita rasa menyeronokkan.

2. OksitosinHormon ini paling terkenal kerana peranannya dalam ikatan dan pelekatan, oksitosin membanjiri sistem wanita semasa bersalin dan semasa menyusu. Tetapi melahirkan bayi bukanlah satu-satunya cara untuk mendapatkan oksitosin. “Hormon cinta” ini juga meningkat dengan apa-apa jenis sentuhan intim, termasuk memegang tangan, berpelukan, mencium, mengurut, hubungan intim dan juga membela haiwan!

3. SerotoninDigelar “hormon rasa baik”, serotonin memainkan peranan penting dalam mengelakkan kebimbangan dan kemurungan. Jadi, untuk meningkatkan hormon serotonin, bersenam, meluangkan masa di luar rumah dan tidur yang lena boleh membantu meningkatkan serotonin.

4. EndorfinSelalunya dikaitkan dengan senaman, endorfin dikaitkan dengan “runner’s high.” Senaman kardiovaskular adalah salah satu cara terbaik untuk meningkatkan endorfin. Hormon berkuasa ini bertindak sebagai pembunuh rasa sakit semulajadi, meminimumkan ketidakselesaan dan memaksimumkan keseronokan. Ini adalah sebab utama mengapa atlet boleh mengatasi kesakitan semasa perlumbaan sukar atau permainan besar.

5. MelatoninSusah tidur? Suplemen melatonin boleh membantu dengan keadaan tertentu, seperti jet lag, gangguan fasa tidur-bangun yang tertunda dan kebimbangan sebelum dan selepas pembedahan.

Menarik sungguhkan? Rupanya kita sendiri boleh mengubah kebahagiaan dengan mengamalkan tips yang Dr. Noordin kongsi! Diharap semua mencubalah ya!

Video penuh:

@drnoordinofficial

5 CARA UTK TINGKATKAN HAPPY HORMONES! #drnoordindarus #dndtips #happyhormones #hormones #happy

♬ original sound – DrNoordinDarus – DrNoordinDarus

Sumber: TikTok @drnoordinofficial

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×