Dapur

Cara Lembutkan Kulit Popia Basah Yang Keras & Beku, Guna Teknik Stim Kain

11
SHARES

Biasanya kulit popia yang sudah dibuka dan diletakkan dalam peti ais akan menjadi keras kejung. Sebenarnya, selain mengambil keputusan untuk membuangnya anda boleh melembutkan semula kulit popia tersebut seperti yang dilakukan oleh pengguna Facebook dikenali sebagai Bee Kang. Memang rugi kalau dibuang tanpa menggunakan cara di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resepi Ayam Lada Hitam Goreng Butter, Lembut & Sesuai Untuk Anak

CARA LEMBUTKAN KULIA POPIA YANG KERAS & BEKU

Cara nak lembutkan kulit popia yang keras atau kering setelah lama disimpan dalam peti sejuk beku (freezer) atau diletakkan di luar terlalu lama selepas disajikan menyebabkan ia kering. 

Cara-caranya : 

1. Dalam kuali atau periuk stim lapiskan lubang-lubang dulang pengukus dengan kain bersih yang lembap. Saya masak dulu kain bersih saya untuk pastikan ia tiada kuman langsung.

**Kain lembap bukan basah ya, maksudnya ia perlu diperah hingga betul-betul kering tiada air menitis langsung.

2. Letakkan kulit popia tersebut dan tutupkan dengan satu lagi kain bersih yang lembap.

3. Pastikan air tidak terlalu banyak atau dekat dengan dulang pengukus, kalau tak semasa air mendidih. Basah pula kulit popia tersebut. Stim selama 10-15 minit.

4. Buka penutup stim dan pastikan ia betul-betul lembut, kalau tak, di-stim sekejap lagi.

Nota:

– Semasa disajikan, alihkan kulit popia tersebut sekali dengan kain atas bawah tersebut ke dalam pinggan penyajian, ia akan mengekalkan kelembapan sehingga popiah habis dimakan.

– Tidak boleh dibiarkan terlalu lama sehingga berseharian, sebab kain lembap boleh menyebabkan kulit popia tersebut basi dan boleh menyebabkan keracunan makanan. Kalau tak habis dinasihatkan disimpan terus ke dalam peti sejuk dan masa mahu makan baru dikukus lagi.

Sebenarnya, cara penyimpanan juga memainkan peranan yang penting untuk pengelakkan kulit popia menjadi kering dan keras. Untuk mengelakkan kulit popia keras selepas dibuka dan disimpan balik dalam peti sejuk beku (freezer), pastikan mulut pembukaan plastik kulit popia dilekat dengan tape sehingga kedap udara (saya guna tape yang lebar).

Kadang-kadang kalau disimpan terlalu lama ia akan hilang kelembapan, kering dan keras juga. Tetapi ia tidak seteruk yang plastiknya dibiarkan terbuka dan terus masuk freezer, yang ini bukan sahaja kering malah kulitnya pun turut pecah dan merekah.

Sumber: Facebook Bee Keng

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×