Asuh

Dapat Berjuta Tontonan, Rupanya Channel Youtube Kids Ini Boleh ‘Bahayakan’ Minda Anak!

1.3K
SHARES

Kanak-kanak mana yang tidak ‘gilakan’ gajet canggih zaman sekarang bukan? Ada juga dalam kalangan mereka yang tidak mahu makan atau buat perkara lain gara-gara terlampau melekat dengan aktiviti tersebut. Namun, penting juga untuk ibu bapa sediakan bahan-bahan yang berilmu buat anak-anak yang suka menonton video di dalam gajet supaya tidak sia-sia.

Walaupun antara rancangan yang ditonton ini mendapat sambutan, namun ibu bapa perlu perhatikan ada juga tingkah laku Barat yang diterapkan dalam penyampaian kanak-kanak ini. Hal ini akan mempengaruhi minda anak-anak kita terutamanya budaya Timur kerana asyik terpengaruh dengan cara hidup orang ‘mat salleh’.

CHANNEL YOUTUBE “BAD INFLUENCERS FOR KIDS”

As a mom, bila I pantau anak I tgok channel-channel begini di Kidstube (even in Youtube, Netflix, Tiktok, IG dan media-media online sewaktu dengannya), I dapati some of these kids influencer channels ajar budak-budak manner yang tak elok. Antaranya suruh memberontak pada parent if parent tak dengar cakap dorang, highly demanding, rolling eyes & buat annoying face untuk tunjuk protest, ajar budak live in a wealthy lifestyle mintak macam-macam and some not so behave manners.

NO OFFENSE, ada good values dorang boleh belajar seperti boleh cakap english fluently, kemahiran solving problems, imagination tinggi & creative betol! cuma bila selit-selit negatives behaviours western ni yang I tak berkenan bila anak follow jugak part tu..

Antara kids channel SAMPAH yang I perasan and go through banyak episodes sebab anak I rajin tengok:

1) Ryan’s Toys Review

Apa yang I tak suka bila dorang ni sekeluarga suka betol show off budak-budak makan unhealthy foods seperti fast foods & junk foods. Setiap kali I cuba kawal my dotter punya diet just to fokus on eating healthy, my dotter cakap: Why mama papa Ryan eat junkfoods & fastfoods together with Ryan? Isnt that not healthy, Mama? I hanya mampu jawab: Maybe they only eat on weekends, cheat day together with family, not everyday. But sadly banyak sgt episod2 dorang yg promoting unhealthy eating habits and other stuffs yang inapporiate for kids to learn.

2) Diana & Roma

Yang ni laaaaagiii buat I angin!!! Sebab I tak suka perangai dua budak ni yang macam mengabdikan mak pak dorang. Memanglah tak nampak obvious kadang-kadang tapi I agak annoyed bila tgok perangai dorang ni suka protest pada mak pak dorang jika mak pak dorang tak boleh tunaikan apa dorang ni. Si Diana rolling eyes & suara tinggi, si Roma acting not being a behave boy, hentak kaki tanda protest, macam2 behavior tak bagus dorang benarkan budak follow. I pon perasan dotter I kadang follow behaviour dorang ni sampai buat I marah & terpaksa grounded her sebab etika xelok bila ckp dgn mak pak kita org jarang guna oldskool method by physically abuse budak jika keadaan xmelampau teruk.

3) Nastya Show

Yang ni si DIVA aka princess. Anak I memang idolakan dia sampaikan hafal lagu soundtrack dia (even I pon terngiang-ngiang kadang-kadang). Memang selalu gaduh jugak kalau I tak bagi dotter i tengok channel ni. Nastya ni anak tunggal tak silap lah & tersenarai millionaire Youtuber kids. Dia promote lifestyle mewah-mewah & perangai diva (yang aku rasa nak cubit jer budak ni) dan hidup dengan bapak yang bagi & follow segala apa yg anak dia mintak. Kalau harini mengidam nak bilik ala2 princess lengkap dgn katil princess, almari princess, full make up set & koleksi pelbagai baju princess, esok bangun tido bapak dia dah bagi depan mata. Tak ajar anak utk kerja keras to earn rewards whatsoever. Ni bukan lifestyle kita sebagai Asian parent. Susah tau nak ajar anak faham maksud BERSYUKUR dengan apa yg kita ada!

4) Tiktok & game review compilation videos

Yang banyak manusia terlalu extrovert kind of narcissist buat video-video tak sesuai untuk tontonan budak.. cuba tricks kadang-kadang bahaya budak akan cuba jugak, suka mencarut-carut ayat tak elok dan macam-macam lagi.

These “spoiledbrat” so called kids (some tiktokers or game reviewers teens jugak) jadi millionaire gara-gara anak-anak kita support channel dorang tengok hari-hari & belajar macam-macam dari dorang. Nowadays as a modern parent we are lack the ability 100% to control our kids watching Kidstube or media social. Tak payah cadangkan suruh anak tutup tv/phone pegi membaca buku, main tengteng, main Soduku or apa-apa yang macam impossible for some busy parent to do together. Even makpak dorang sendri online addictions (xkisahlah sbb utk kerja or entertaiment). Sebab entertaiment nowadays people are by online, suka tak suka face the facts. Banyak company kedai buku, news papers closed down.. Even stesen tv & radio pon bakal goyang once Youtube, Netflix, Spotify & pelbagai online entertaiments wujud skg.. Kuasa kita sebagai parent hanya mampu filter jer mana channels anak boleh tengok mana xboleh tengok. Not easy to explain to our kids kenapa channel tu tak bagus ditengok.

Apa pendapat korang pulak? Segala pendapat yang very old skool xrelevan utk modern busy parenting method to apply, I akan delete. Tolong share pendapat yg relevent sikit, releven diguna jika kita bukan parent yg sentiasa ada time luxury duduk sebelah anak spend everyday time with them. By the way, kids influencer channels apa yang korang rasa patut block & mana bagus utk budak tengok? Cuba cadangkan.

Sidenote:

Me & my hasben believe in living a humble lifestyle (tak kiralah kaya ker tak kaya ker).. InsyaAllah.. Paling utama ajar anak kerja keras kalau nak capai impian. Macam mana mak pak dia usaha keras pagi petang siang malam utk kejar impian, itu jugaklah dia kena buat. Biar xrasa hidup terlalu bermewah supaya sentiasa berpijak dibumi nyata. Belajar jangan menyombong/show off itu ini kalau ada rezeki lebih. Belajar hidup modest & sharing dgn org yang perlukan. Usaha sendri, jangan kikis harta makpak kau, anak oiii…Takde ker channel budak behave elok-elok begini kalau yer pon nak buat toy’s reviews.

Sumber: Diane Sera

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×