Asuh

Anak Suka Mengamuk Sampai Baling Barang & Hempuk Kepala, Ini Apa Mak Ayah Perlu Buat

239
SHARES

“Aduh, anak aku ni dah mula mengamuk pulak…”

Mak ayah mana yang tidak pernah melalui situasi anak-anak mengamuk di tempat awam? Mahu cuak dibuatnya kerana orang ramai akan pandang anda dengan pandangan sinis. Lebih mengeruhkan keadaan adalah apabila anak-anak mengamuk dan mula memukul, baling barang dan menghempuk kepala di lantai. Macam mana nak hentikan?

APA NAK BUAT BILA ANAK MENGAMUK ?

“Apa nak buat bila anak mengamuk sampai memukul, menggigit, sepak terajang, tumbuk, hantuk kepala kat lantai, tarik rambut, baling barang?”

Setiap kali saya buka sesi Q&A sama ada di seminar atau di social media, mesti soalan ni muncul. Dan setiap kali itulah jauh di sudut hati kecil saya berdetak-“Hmm… Biasalah budak-budak.. Tapi kalau tak tahan sangat, hempok je dengan pasu.” Ok tak tak. Gurau.

Saya faham sangat keadaan bila anak mengamuk ni sebab ofkosss saya pun pernah melalui. Fasa anak kuat mengamuk ni kan memang fasa wajib dalam parenthood. Siapa rasa dia tak pernah lalui fasa ni dan rasa anak dia baikkkk sangat macam malaikat– kau tunggu. Masanya akan tiba. Sebelum saya share tips macam mana nak react bila anak mengamuk, saya nak korang faham 4 perkara basic ni dulu:

1. Semua kekerasan dan kekasaran yang ditunjukkan oleh anak setiap kali dia mengamuk, contohnya pukul, terajang, penampo, cakar, gigit, dan sebagainya BUKAN bermaksud kita dah gagal mendidik mereka. Ia adalah fasa normal bagi anak yang sedang belajar mengenali emosi diri. So parents jangan cepat sangat rasa down dengan keadaan ini. Sebaliknya latih diri untuk “chill je” setiap kali anak mengamuk.

Orang sekeliling pandang sambil geleng-geleng kepala pun — CHILL JE. Pandang je balik kat orang tu sambil kenyit-kenyit mata.
Biar orang tu trauma semalaman mengenangkan wajah “chill” kita.

2. Anak umur 4 tahun ke bawah yang mengamuk dan agresif, BUKAN sebab dia biadap atau konghajo atau kongasam. Mereka sebenarnya nak beritahu “sesuatu”, tapi disebabkan oleh language & communication skills mereka belum berkembang sepenuhnya, maka dengan mengamuk sahaja lah cara untuk mereka luahkan.

Kids below 4 belum ada enough words / vocabs untuk describe apa yang dirasai. Dan diorang tak tahu macam mana nak jelaskan apa yang mereka nak. So cuba bayangkan. Kesian tau anak2 kita dalam fasa ni. Macam kita mak-mak ni masa tengah datang bulan. Entah kenapa tiba2 rasa nak baling pinggan, tiba2 rasa nak nangis, tiba2 rasa nak terjun bangunan, tiba2 nak libas suami dengan penyapu lidi.

Bila suami tanya kenapa- kita hanya mampu mengerutkan dahi sebab kita sendiri tak tahu nak describe cemana. Hmm macam takde kena mengena je analogi aku ni.

3. Ingat ni– anak akan mengamuk bila dia tak dapat apa yang dia nak– tak kisah lah benda tu lojik (contohnya, nak makan, nak susu, nak tidur) atau benda tak lojik (contohnya nak mainan yang kawan pegang, nak main pisau, nak terjun dalam kolam ikan, etc). Dan amukan anak-anak lebih cenderung berlaku bila mereka dalam keadaan lapar, penat, mengantuk, atau rimas. So always be ready, dan always expect the unexpected.

4. INGAT, JANGAN PUKUL ATAU TENGKING ANAK YANG TENGAH MENGAMUK. TAPI– PELUK. Marah, pukul, atau jerit pada anak yang sedang mengamuk akan mengeruhkan lagi keadaan. Ia seolah-olah sengaja mengajar anak urus emosi dengan kekasaran, kekerasan dan kemarahan.

Sepatutnya waktu anak mengamuk ni lah waktu yang paling sesuai untuk ibu bapa tunjukkan contoh sikap “cool” pada anak-anak, dan tunjukkan cara yang betul untuk urus emosi dengan berfikir dan berkomunikasi dengan baik. Ok now.

Apa yang ibu bapa SEPATUTNYA BUAT bila anak mengamuk?

Berikut adalah 4 langkah mudah untuk stopkan anak mengamuk, dan ajar mereka kemahiran mengawal emosi.

1. Lumpuhkan senjata.

Masa anak mengamuk, memukul, menggigit, menerajang, mencakar, baling barang, mereka menggunakan senjata seperti tangan, kaki, gigi, kuku dan sebagainya. So tugas ibu bapa adalah memastikan “senjata2” itu “dilumpuhkan” dengan segera. Kalau anak memukul, cepat2 tahan tangannya supaya dia tak dapat teruskan memukul. Kalau anak terajang, tahan kakinya supaya dia stop terajang.

2. Asingkan anak.

Kalau masa anak mengamuk tu ada orang lain, cepat2 bawa anak ke tempat lain. Yes, masa anak tengah meronta menjerit berguling2 tu, terus angkat dia dan bawa pergi. Pergi mana? Mana-mana tempat yang takde orang. Contohnya, pergi sudut mana2 ke, pergi masuk kereta ke, pergi bilik lain ke, somewhere private and quiet.

Bila kita cepat-cepat asingkan anak macam ni, ada 3 perkara baik yang akan berlaku:

Satu, anak dapat “keluar” immediately dari situasi yang menyebabkan dia mengamuk tu. Dua, ibu bapa dapat intimately deal dengan anak tanpa dilihat oleh orang lain. Tiga, maruah anak akan terjaga. Even mereka masih budak2, anak2 pun ada rasa malu bila berdepan dengan situasi tegang depan orang lain.

3. Bantu anak guna PERKATAAN, dan bukan guna senjata (tangan, kaki, gigi, atau kuku)

Once kita dah bawa anak ke tempat yang senyap dan takde orang, pegang dia kuat2, lihat tepat ke dalam mata nya, dan cakap–
“Mama tahu awak sedih/takut/geram/marah/kecewa”, dan terus peluk anak kuat-kuat. Beri “nama” untuk emosi yang mungkin sedang dirasa oleh anak. No matter how you’re feeling– marah ke, malu ke, hangin ke, rasa nak pulas telinga anak ke– PELUK JE.

Remember– THIS IS A PERFECT TIME TO ACT LIKE A GOOD PARENT. Show your child how cool you are in dealing with your own anger.

4. KAWAL EMOSI

Ajar anak cara alternatif untuk handle emosi. Bila dah reda sikit, jangan tunggu terlalu lama untuk bercakap dan bantu dia rationalise semula.

Ada 5 cara boleh ajar anak-anak supaya mereka tak gunakan violence ketika mengamuk.

1. Guna perkataan.

Ajar anak beberapa perkataan to describe feelings. Contohnya sedih, takut, risau, rimas, penat, marah, kecewa, bengang, geram, panas, sejuk, dan sebagainya. So that lepas ni, bila anak rasa apa2, mereka akan mampu luahkan melalui perkataan instead of mengamuk tak tentu pasal sebab tak tahu macam mana nak describe.

2. Blah je.

Ajar anak untuk “blah je” atau “pergi dari situ” setiap kali mereka rasa tak puas hati dengan seseorang. Kalau anak marah dengan kita, ofkos kita akan terasa hati kalau anak tetiba blah camtu je. Tapi ingat– ia jauhhhh lebih baik dari anak memukul/menggigit kita. Kan?

3. Quiet corner.

Buat satu corner khas untuk anak pergi setiap kali dia rasa macam nak pukul orang. Haikal punya quiet corner dulu adalah sebuah khemah kecik yang penuh dengan stuffed toys, bantal dan selimut. Setiap kali Haikal masuk situ, tahu lah saya bahawa dia tengah bengang dengan seseorang. 💆🏻‍♀️ Tapi bila dia keluar dari situ, saya akan cepat2 slow talk dan peluk dia lama2.

4. Hembus api naga.

Yang ni favourite Haikal. Setiap kali saya nampak Haikal macam nak mengamuk, saya cepat2 cakap- “Hembus api nagaaa!!!”
Terus dia akan tarik nafas dalam2, dan hembus kuat-kuat guna mulut sambil bayangkan api keluar dari mulut. He always feels better lepas tu.

5. Secret code.

Kod rahsia sangat membantu especially bila anak tak boleh kawal emosi sangat2 dah. Secret code yang Haikal guna since umur dia 3 tahun sampai lah sekarang ialah ayat ni: “Mama peluk Haikal sekarang please!” Bila dia sebut je ayat tu, tahu lah saya ada benda yang tak kena dengan dia. Sama ada tengah marah ke, tengah sedih ke, tengah kecewa ke, tengah bengang ke.

Dan saya akan stop buat apa saje yg saya tengah buat masa tu dan terus peluk dia, sambil cakap- “It’s ok. Mama ada.” Usually dia akan menangis dalam pelukan saya. Dan later dia ceritakan apa yang berlaku dan apa yang dia tengah rasa. I know, semua ni bukan senang nak buat kalau kita jenis yg dah biasa marah, jerit dan pukul anak setiap kali dia mengamuk. But it’s never too late to reset our parenting style. Kan?

Ingat– bad parenting takkan menyelesaikan apa-apa masalah anak, malah akan mengakibatkan banyak lagi masalah behaviour anak pada masa akan datang. Mulai hari ni– set the right example. Tunjukkan pada anak-anak the right way untuk manage bad emotions. Sooner or later, insyaAllah anak akan ikut. Selamat malam, semua.

Sumber : Adlil Rajiah

Most Popular

Waktu Solat

1 January 2017, Thursday
Subuh
00:00am
Syuruk
00:00am
Zuhur
00:00am
Asar
00:00am
Maghrib
00:00am
Isyak
00:00am

Waktu Solat Ini Dibawakan Oleh
Waktu Solat Malaysia

To Top