Famili

Bercuti Tinggal Anak Atau Bawa Anak? Ibu Ini Kongsi Panduan Menarik Untuk Setiap Pasangan!

0
reads

Perlu atau tak bawa anak bercuti sekali?

“Nak pergi bercuti, tapi fikirkan anak kecil pula nak tinggal dekat siapa?”

Apabila sudah menjadi ibubapa, ini adalah soalan yang akan bermain di minda setiap kali fikir tentang percutian. Kadang-kadang, suami isteri juga perlukan waktu sendiri tanpa anak untuk mengeratkan lagi hubungan. Tidaklah bermaksud bahawa anak akan menganggu tetapi dengan mempunyai waktu berdua bersama pasangan, suasana akan menjadi lebih privasi. Jadi, anda lebih memilih untuk bercuti membawa anak atau tinggal anak?

BERCUTI TINGGAL ANAK VS BAWA ANAK

Isu ni datang tepat on time, sebab I have experience to share, since baru balik bercuti berdua tanpa Adrina. Sebelum ni kami bercuti bertiga, bukan tak best, best jugak, tapi rupanya bercuti berdua selepas ada anak, kita ada privacy time utk lagi kenal balik pasangan kita.

Bila bercuti bawa anak kita pergi tempt yang senang untuk bawa anak, takkan nak pergi hiking bawa anak umur setahun. Kalau bercuti berdua takkan nak habiskan masa di taman tema? Bila nak ada masa berdua kongsi suka duka kan? Tempat ikut kesesuaian. Actually benda ni takkan berlaku kalau I tak dapat free tix to Milaidhoo Island, Maldives. Orang tanya “Adrina, tak ikut ke?” “Kalau I, I bawak my anak anak bercuti”. The answer is NO! Because the Island tak bagi bawa anak kecik bawah 9 tahun.

Mula mula nak let go je the tix, since I rasa, not a good move susahkan orang nak jagakan anak kita. But my mom and auntie, suruh pergi jelah, since I jarang dapat benda free, kira rezeki gila gila, sampai hari ni tak percaya lagi, pergi Maldives tak spend duit satu sen. YES! Tak keluar apa, melainkan beli cawan maldives sebijik kat Adrina, tu pun mahal gilaaaa. Maybe sebab beli kat Airport kot.

Then another rezeki when your favorite aunt nak tolong jaga Adrina. Thankssssss a lot Occu and of course my mama and papa, semoga Allah dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yang baik kepada kalian.

“Adrina ni okay ke tinggal banyak hari?”

Sampai dalam flight AOR-KL-MALE, I keep tanya my husband “Adrina ni okay ke tinggal banyak hari?” “Adrina ni tak susahkan orang ke nak jaga”. Tetiba tengok anak orang lain mula la dua dua “You tengok budak tu, teringat kat Adrina tak?” Mula mula I je duk cakap rindu, rupanya laki bini sama ja. Hahaha. Normal, scroll camera roll tengok gambar anak.

Tapi once you stepped into that Milaidhoo Island, macam masuk dunia lain. The Island is so privacy, siang dengar angin, air laut, tiada kerenah, kau tak nampak ada budak, focus rindu anak tu takde. Bukan tak rindu, tapi fokus kita pada pasangan kita je, sebab kau nampak dia, dia nampak kau.

Bayangkan sejak lahir tak pernah tinggal, kalau tinggal pun, salah sorang mesti ada tolong jaga. Sejak jadi Ibu, cinema pun tak pernah pergi, apatah lagi date dengan suami. Memang set dalam kepala, kalau ada anak; memang takkan susahkan sesiapa melainkan keadaan terpaksa.

Layan kerenah anak, presure itu ini. Kita jadi mudah penat, dan tend to merungut dengan suami (sebenarnya kita nak perhatian dan mengharap suami memahami) Tapi bila suami tak faham, kita rasa suami tak memahami, suami dah tak macam dulu. Ni semua virus dalam rumahtangga. Yes, Virus. Dari pengalaman, if ada anak, ada masa you travel with the whole family, and ada masa just hanya korang berdua spend time together. Setiap orang dia ada jiwa anak kecik, which is kau nak diberi perhatian dan dibelai macam bayi.

Kadang-kadang fikir bila ada isu suami ada skandal, kenapa sanggup buat mcm tu? Tak fikir pengorbanan isteri melahirkan anak-anak dia ke? Bagi aku, the main reason is kenapa ada suami sanggup buat macam ni, sebab dia rasa tak dihargai. Sama sama simpan apa yang mereka rasa, sampai masa give up, and rasa bahagia dengan orang lain. Walaupun hakikatnya, later kalau kau kawen dengan perempuan lain, akan timbul balik benda mcm ni, sebab tu ada laki asyik nak isteri baru, sebab dia tak jumpa apa dia nak. Sepatutnya tanggungjawab husband wife cari solusi, bukan salahkan pasangan.

JANGANLAH ASYIK TINGGAL ANAK UNTUK TRAVEL SAJA

Moral of the story, jangan pula lepasni asyik tinggal anak pula semata mata nak masa bersama, its just dalam setiap 6 bulan sekali, setahun sekali plan la activity hanya korang berdua. Tinggalkan kerja, tinggalkan semua, hanya masa dengan suami/isteri. Tak nak tinggal lama pun takpe, sejam dua pun dah okay sangat. PENTING! Bukan niat utk selfish, tapi utk mendapat kebahagian dunia dan akhirat.

Amazingly, bila anak jauh dengan kita in few days, banyak benda dia boleh buat sendiri, Adrina boleh pakai kasut sendiri, boleh tau function hp utk video call, then she keeps tunjuk hp suruh video call, bangun pagi ajak selfie maybe nak orang hantar her photo to share that “Hello mom and dad, everything is fine”. Sampai kami sendiri bila tgk whatsapp group, “besar rupanya anak kita, reti buat sendiri”.

*Harapan, semoga relationship kita semua husband and wife kekal sampai bila bila.

Sumber: Adila Norliz Zaini

Yang Popular

To Top