0-6 Bulan

7 Tips Untuk Ibubapa ‘Siap Sedia’ Sebelum Bercuti Bersama Bayi. Tak Perlu Pening Kepala Lagi!

2.4K
reads

Dah nak masuk musim cuti sekolah, banyak perancangan untuk bawa anak-anak bercuti. Tapi, bila nak bercuti fikir pula nak bawa sekali anak yang masih kecil lagi tu agak merumitkan. Bukannya apa, anak yang masih kecil atau bayi ini banyak kerenahnya dan perlu dipantau dengan rapi. Takut pula bila ibubapa terleka dengan keseronokkan bersama anak yang sudah besar, terabai pula penjagaan terhadap anak yang masih kecil ini ketika bercuti. Oleh itu, apa kata anda ‘bersiap sedia’ dengan 7 tips ini!

7 TIPS PENTING TRAVEL BERSAMA BAYI

http://www.thegraciouswife.com/

Tengah musim-musim cuti sekolah ini, mesti mak ayah yang memang “kaki travel” runsing nak travel tapi ada anak masih kecil. Takut anak tak sihat, anak tak behave, anak meragam, perubahan cuaca, anak “jetlag” semua ada. Jadi, kali ini saya nak kongsikan 7 tips travel bersama bayi berdasarkan perspektif occupational therapist + mommy.

1. Kurangkan bilangan beg semasa travel

www.shophushbaby.com

Kalau boleh hanya 2 bag (luggage + bag keperluan bayi). Lupakan handbag “fancy-fancy” sekejap supaya tiada episod tertinggal handbag di airport disebabkan tak cukup tangan, lagi-lagi anak yang jenis melekat macam “koala bear”. Paling senang pakai sling bag untuk letak passport, purse dan handphone. Lainlah kalau guna kereta, nak bawa 1 rumah pun boleh.

2. Bawa baju lebih

www.shutterstock.com

Pastikan ada 1 set persalinan lengkap untuk mak ayah juga di dalam flight untuk “berperang” bila tiba-tiba anak muntah, bocor, atau tumpahkan makanan. Biasalah masa ini, tangan laju sahaja sambar benda baru.

*Penting!
Bawa ziplock bag atau plastik lebih.

3. Bawa mainan yang baru + mainan biasa di rumah

www.babycenter.com

Demi memastikan bayi behave dan tak meragam apabila duduk di dalam flight berjam-jam, pastikan bawa sedikit mainan yang biasa untuk beri bayi perasaan selamat di tempat yang baru terutamanya untuk bayi bawah 18 bulan yang biasanya mengambil masa untuk “adapt” dengan tempat baru. Normal tahap perkembangan emosi anak bawah 18 bulan, takut dengan tempat dan orang baru.

Keluarkan satu-satu mainan, jangan terus longgok semua mainan depan dia. Jika anak dah bosan 1 mainan, simpan dan beri mainan lain. Seterusnya ulang-ulang sampai anak dah bosan baru kenalkan dengan mainan baru. Yang bagusnya masa ini anak cepat lupa mainan yang dia dah main jadi mudah untuk kita “manipulate”.

http://www.momjunction.com/

Sediakan 2 bag mainan, biasanya masa ini anak suka campak-campak mainan jadi asingkan mainan yang kotor dan bersih. Paling mudah guna ziplock bag.

*Kriteria mainan untuk dibawa:
– Berbunyi
– Mudah dibasuh
– Boleh digigit
– Saiz sederhana (tidak boleh ditelan)
– Boleh bertukar pelbagai bentuk (lego/blocks)

4. Breastfeeding

http://thestir.cafemom.com/

Untuk ibu yang menyusu badan, wajib bawa nursing cover kemana-mana dan pakai baju yang BF friendly.

5. Makanan bayi

ytmeals.wordpress.com

Pengalaman saya travel ke Jepun bersama bayi 10 bulan yang tak nak makan instant baby food. Caranya, bekukan semua makanan bayi dalam bekas-bekas kecil dan simpan dalam cooler bag. Selalunya boleh tahan sejuk selama 12 jam. Contohnya 5 hari, bawa 10 bekas bubur nasi beku dan 3 bekas lauk (puree sayur-sayuran dan ayam/ikan) dan 1 bekas yang boleh masuk dalam microwave untuk panaskan di hotel/homestay. Sebelum keluar seharian, panaskan makanan bayi dan simpan dalam thermos yang boleh tahan panas 8 jam. Untuk snack, sediakan biskut dan buah-buahan yang boleh sumbat sahaja dalam “food feeder”.

6. Stroller dan baby carrier

http://www.thesweetestthingblog.com/

Jika travel ke tempat yang banyak menggunakan “public transport”, seeloknya bawa compact stroller yang mudah dilipat dan disimpan serta baby carrier supaya anak tidak meragam apabila tidak cukup tidur dan rehat. Mak ayah pun kurang stress dan penat nak berdukung setiap masa.

Banyak sangat kegunaan stroller semasa travel, untuk anak rehat + tidur + bag shopping + handbag + makanan + air. Melainkan mak ayah yang jenis sado, boleh angkat anak dan bag 8 jam sehari.

*Normal purata masa tidur anak bawah 12 bulan adalah 13 – 16 jam sehari, pastikan anak cukup “kuota” tidur sepanjang travel.

7. Ubat ubatan

http://www.mynameisola.com/

Sentiasa bersiap sedia jika terkena penyakit biasa, demam, batuk, selsema dan cirit birit yang cukup sepanjang di sana. Jangan lupa dapatkan nasihat dan cadangan ahli farmasi yang bertauliah ya sebelum membeli. Kesimpulannya, pokok pangkal semua tips ini hanya 5 perkara ini sahaja yang paling penting untuk memastikan anak behave:
Cukup tidur.
Cukup makan.
Cukup main.
Cukup kasih sayang.
Sihat.

Semoga bermanfaat, terima kasih.

Artikel ini adalah hasil perkongsian Maryam Jamadi, Occupational Therapist Beyond Home Therapy di laman Facebooknya.

Yang Popular

To Top