DIY & Kraf

Wanita Kongsi 6 Tips Penting Kalau Tinggalkan Si Bulus Di Rumah Bila Balik Kampung

21
SHARES

Bagi anda pencinta kucing pasti gusar jika mahu meninggalkan haiwan peliharaan di rumah ketika pulang ke kampung. Bimbang memikirkan makan dan minum si bulus.

Kalau ada bajet lebih, boleh hantar ke ‘hotel’ yang menyediakan penjagaan kucing dari A-Z tetapi jika anda memilih untuk meninggalkan si bulus di rumah sahaja, ini merupakan 6 tips penting boleh diikut. Barulah boleh beraya dengan tenang!

Baca juga: Rupanya Guna Arang Je Boleh Hilangkan Bau Najis Kucing, Berkesan!

WANITA KONGSI 6 TIPS PENTING KALAU TINGGALKAN SI BULUS

Ada kawan kawan yang pernah tanya saya macam mana tinggalkan kucing 21 ekor dekat rumah. Ni saya bagi gambar. Esok dah nak balik kampung. 

1. MAKANAN

Jumlah makanan ni banyak dari biasa sebab kalau time balik kampung akan ada kucing luar tumpang makan kadang ada tuan tal tinggalkan makanan. Setakat saya nampak dekat rumah saya yang tumpang makan ada la 5-6 ekor. Kucing saya pun dah 21 ekor.

Jadi, contoh biasa 15kg habis dalam 15 hari, jadi saya isi je semua 15kg dalam 6 balang tu. Saya balik kampung 10 hari. Jadi makanan ada lebih.

2. AIR

Air saya isi guna besen je senang. Saya sediakan 2 besen dekat dapur, 1 ruang tamu, 2 dekat porch luar. Lagi banyak, lagi bagus sebab sekarang musim panas. Kesian kucing kalau tak cukup air.

3. PASIR

Pasir saya guna Fifi Litter 6 beg, 10 besen. Kucing saya ada yang membuang di pasir, ada yang membuang di tanah. Jadi prepare sahaja lah banyak-banyak. Biasa pasir baru ni laku keras.

Balik nanti kita kira berapa kita dapat hasil. Rumah kalau ada barang berharga simpan la siap-siap. Biasa kucing jadi kera bila tuan tak ada.

4. LANGSIR

Langsir ikat tinggi-tinggi kalau kucing anda jenis suka siram. Macam rumah saya kadang-kadang stray cat yang datang tu suka menyiram, terpaksa la ikat langsir.

5. PADANG

Potong rumput siap-siap kalau bosan kucing main dekat padang dengan gembira.

6. TINGKAP

Saya buka tingkap dapur sebab kucing saya memang bebas luar dan dalam. Bila kecemasan kucing boleh cari makan dekat luar.

Sekian sedikit perkongsian daripada saya 6 tahun bela kucing. Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. Balik kampung hati-hati.

Last sekali sebelum gerak, niat dalam hati “Ya Allah aku tawakal kepada mu untuk menjada rumah dan haiwan peliharaan ku.

Sumber: Facebook Iera Umairah

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×