Famili

Selepas Suami Meninggal Dunia, Apa Perlu Isteri Buat? Wanita Ini Kongsi Tips & Pengalaman

790
SHARES

Lumrah kehidupan berumah tangga, sang suami yang akan menyelesaikan segala berkaitan kewangan serta kelengkapan kehidupan. Kehilangan suami tercinta sememangnya amat berat untuk dirasai oleh seorang wanita bernama Zaiti Arshad

Menerusi perkongsian tersebut, beliau menceritakan tentang pengalaman yang dilalui bersama anak-anak selepas kehilangan suami yang banyak membantunya dalam urusan kewangan sebelum ini. Pelbagai ikhtibar dan pengajaran dapat diperoleh melalui perkongsian tersebut.

Baca juga: [VIDEO] “Sedih…”- Adik Bongsu Menangis Berpisah Dengan Kakak Buat Netizen Sebak…

SELEPAS SUAMI MENINGGAL DUNIA, APA PERLU ISTERI BUAT?

21/3/21

Tarikh mengubah segalanya dalam hidup. Ditinggalkan

My husband was sleeping with me that night. Bawak ronda-ronda then makan dekat kedai pak chot petang tu, sempat call pomen aircond nak repair aircond estima. Maghrib kami solat jemaah utk kali terakhir, isyak dia bawak zarief solat di masjid alwi. 6am dia bercakap dgn saya, ‘sayang, abang susah nafas’, 7am his death was pronounced after 30 minutes cpr.

Perasaan? Takut Saya seorang isteri yg sangat dependant, saya tak pernah tau berapa banyak suami bayar kereta, rumah, all the bills tiap-tiap bulan. Boleh dikira masa dia ada berapa kali saya isi minyak kereta. Berapa banyak duit yang dia allocate untuk simpan. Macam mana nak bayar bill air pon saya tak reti..

Tak tau, tak reti.. Dari awal kawin kami dah setuju, dan saya redhakan duit gaji kami berdua dia manage utk selesaikan keperluan rumah tangga kami.

Saya takut, macam mana saya nak teruskan hidup? Dia dah takde.. I cant sleep for the first few night. Otak saya berfikir macam-macam. Yang paling penting saya nak selesaikan hutang dia, so i wanna share my experiences after i lost him.

2 months before he left me, Saya dapat mesej unifi ada bill tertunggak, so macam biasa, saya suruh dia bayar. He was doing his work at the computer, dia tegur saya sebab tak penah ambil tahu pasal benda-benda ni, and my answer to him ‘ala, kan abang ada buat semua tu’. Dia senyum and told me, ni tengok abang dah buat excell dalam pc ni monthly expenses kita.. I didnt even take a glance on it untill 2 days after he passed away.

Step 1:
Senaraikan simpanan, harta, hutang yang Arwah ada

Suami saya ada

1. Simpanan dalam akaun bank M (akaun atas nama suami, tapi ada bukti transaksi dari akaun saya setiap bulan) – ini simpanan bulanan kami sama-sama, asalnya kami kumpul duit nak pegi jalan-jakan ke Osaka, tapi sebab pandemik tak jadi. Then i was pregnant with Zaraa.. Setiap kali pregnant, kami akan simpan duit untuk baby yang bakal lahir, untuk urusan akikah and etc, so simpan dalam akaun tu jugak

2. Duit gaji dan elaun dalam Bank I

3. Rumah yang kami duduk sekarang shared loan atas nama saya & dia – belum habis bayar

4. Kad kredit – BSN & bank islam

5. Kereta myvi – belum habis bayar

6. Motosikal – dah habis bayar

7. Sebidang tanah getah di perak

8. Simpanan tabung haji

9. Simpanan ASB

10. Personal loan – RHB & bank islam

Step 2:

1. Duit simpanan dlm akaun bank M & duit gaji dlm Bank I

Hari ke 2 lepas suami pergi, saya decide untuk bincang. Sebab mak ayah masih ada, jadi mengikut hukum, ada bahagian dia yang perlu saya bahagikan mengikut faraid. My concern was, kalau saya tak keluarkan duit tu, bila akaun dah beku lepas daftar kematian, duit tu kena tunggu bicara baru dapat. Saya bincang dengan keluarga, saya jelaskan bukan semua duit tu duit arwah dan saya nak keluarkan duit tu. Dan saya juga nak guna duit tu untuk bayar mana-mana hutang yang ada. Semua bersetuju untuk serahkan semua duit simpanan ni kepada saya dan anak-anak.

*Penting: perlu tahu nombor pin & password online banking pasangan masing-masing dan wajib bincang dengan waris yang terlibat sebelum buat keputusan sendiri. Especially kalau isteri tak kerja, banyak urusan berikutnya perlu guna duit.

Untuk duit dlm bank gaji dia, juga saya keluarkan. 2 minggu kemudian saya dapat surat dari majikan suami untuk bayar balik gaji yang telah suami terima, gaji March dibayar sehingga 31/3/21,suami meninggal pada 21/3/21, jadi gaji dari tarikh 21/3/21 – 31/3/21 perlu dibayar balik secara tunai. Jadi hal ni selesai.

Untuk urusan selanjutnya, cuma boleh diselesaikan setelah ada surat daftar kematian

Buat banyak-banyak salinan dokumen berikut:

  • surat daftar mati
  • permit menguburkan
  • salinan ic arwah
  • salinan ic sendiri
  • surat nikah
  • sijil lahir & mykid anak

– untuk pekerja kerajaan yg masih ada ibu bapa masa meninggal, kena ada salinan surat beranak si mati & ic ibu/ayah (utk urusan pembayaran ganjaran pencen) Sediakan 1 fail khas, letak semua sijil asal & salinan dalam 1 fail.

2. Rumah (shared loan)

Rumah kami atas nama saya dan suami, maka 50% bahagian suami mesti difaraidkan. Yang ni saya belum selesaikan sebab ada beberapa prosedur kena buat di Pejabat Pusaka Kecil. Saya akan selesaikan selepas saya bersalin & i will share later. Mengenai loan rumah (kami ambil bank loan, bukan loan kerajaan)

– insurance akan cover bahagian arwah, tapi bukan 100%. Sementara urusan selesai, masih kena bayar bayaran bulanan macam biasa (yang ni pun masih pending, mak buyung tak larat nak ulang alik pegi bank)

3. Kad kredit

BSN – bawa surat mati, kad kredit & salinan ic arwah ke kaunter, bgtau nak check balance. Bawak duit siap-siap untuk bayar supaya dapat selesaikan hutang. Bila settle, terus gunting kad tersebut. Settle dlm masa 2 jam lebih kurang

Bank islam – ada takaful, bawa surat mati, kad kredit & salinan ic arwah ke kaunter, isi borang dan tunggu proses dari bank islam ( ini saya belum dapat feedback dr bank islam). Tapi tak payah bayar.

4. Kereta myvi

Ini pun masih pending, sebab kena masuk bicara di pusaka kecil. Road tax boleh renew untuk 6 bulan sahaja. Bayaran bulanan kena sambung bayar macam biasa.

5 & 6 – motosikal & tanah – pending

7. Simpanan tabung haji

Arwah suami memang letak nama saya sebagai penama. Bukan bermakna dpt duit kat saya semua ye, penama memikul tanggungjawab melangsaikan hutang dan membahagikan secara faraid. Pegi ke tabung haji, bawak fail dokumen tadi. Urusan di kaunter tak ambil masa lama. Termasuk urusan pembatalan permohonan haji untuk arwah.

Duit simpanan masuk terus ke akaun TH saya selepas 3 minggu. Suami saya sentiasa pesan kepada saya, duit simpanan bahagi sama rata utk anak2, tak kira lelaki atau perempuan, tapi anak kami semua lelaki. Saya tolak bahagian untuk buat badal haji dan bahagian faraid untuk diri sendiri, mak dan ayah pun serahkan bahagian faraid mereka untuk anak-anak kami.

Boleh transfer direct ke akaun anak-anak. Kalau tak nak transfer terus, make sure tulis amaun yang kita terima di satu tempat, ini amanah kita sebagai penama, selesaikan hutang arwah dan bahagikan selebihnya kepada yg hak, jangan pandang remeh menguruskan harta anak yatim.

Kalau akaun sendiri kita namakan pasangan yg meninggal sebagai penama, jangan lupa tukar penama kepada org lain. Ada 2 pilihan, sama ada nak dihibahkan atau menamakan penama. Saya pilih penama dan letak nama adik saya sebab anak2 belum capai umur 18 tahun. Penama ni boleh ditukar kemudian. Selesai di TH.

8. Simpanan ASB

Kalau simpanan kurang dari rm10k, waris boleh tuntut di ASB, tapi kalau lebih rm10k,tuntutan kena melalui amanah raya. Simpanan suami tak sampai 10k, jadi urusan di kaunter sahaja. Selesai urusan, dapat cash duit khairat bergantung kepada jumlah simpanan arwah.

Khairat tak perlu difaraidkan. Duit simpanan tersebut masuk ke akaun asb waris yg menuntut selepas lebih kurang 3 minggu. Sekali lagi, simpanan arwah yang diterima mesti difaraidkan setelah tolak hutang yang perlu dijelaskan. Selesai di ASB.

9. Personal loan

Suami saya buat pinjaman ada takaful. Bawa dokumen tadi ke bank. Saya dah dapat surat dari RHB yang semua covered by insurance dan tak perlu bayar apa-apa. Untuk bank islam saya masih menunggu feedback.

Panjang lebar sharing hari ni. This is based on my experiences. Sahabat saya banyak sangat bantu saya. Walaupun sedih lepas dia pergi, saya gagahkan diri untuk selesaikan.

Semoga mengalir pahala utk suami saya, kerana asbab kematian dia saya melalui semua ni dan jujur saya tak pernah ambil tahu tentang semua ni sebelum ni..

Sumber: Facebook Zaiti Arshad

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×