Inspirasi

Selepas 86 Tahun, Pintu Hagia Sophia Dibuka Buat Pertama Kali Untuk Ibadah Solat Jumaat

28
SHARES

Buat anda yang pernah bercuti ke Istanbul, Turki pasti pernah singgah ke bangunan bersejarah Hagia Sophia bukan? Bangunan bersejarah yang pernah menjadi gereja ini secara rasminya menjadi milik umat Islam dan ditukar kepada masjid. Lebih menggembirakan bagi umat Islam lagi adalah pada hari ini, Hagia Sophia akan dibuka untuk Solat Jumaat pertama setelah 86 tahun!

DIBUKA UNTUK SOLAT JUMAAT SELEPAS 86 TAHUN

Seperti mana yang kita tahu, Hagia Sophia telah dibuka semula bermula pada hari ini untuk umat Islam menunaikan ibadah buat kali pertamanya selepas 86 tahun.

Bakal dibuka dan menganjurkan solat Jumaat buat kali pertama, orang ramai pastinya tidak akan melepaskan peluang merasai detik bersejarah tersebut. Nampaknya, para pekerja turut bertungkus-lumus memberikan tenaga mereka untuk menyiapkan persiapan awal sebelum menjelang solat Jumaat pada hari ini.

PATUH SYARAT CEGAH COVID-19

Penting juga untuk para jemaah diingatkan bagi mematuhi syarat yang dikemukakan oleh pihak Hagia Sophia iaitu membawa pelitup muka dan bacaan suhu diambil sebelum masuk menunaikan solat Jumaat. Bahkan, ada meyediakan ruang solat yang berbeza bagi mengelakkan orang berkumpul sebagai langkah pencegahan Covid-19.

Bukan itu sahaja, pihak berkuasa juga mengawal ketat laluan keretapi perlu ditutup di beberapa stesen sebelum dan ketika solat Jumaat berlangsung.

Untuk pengetahuan anda, Hagia Sophia dibina sebagai sebuah katedral kira-kira 1,500 tahun yang lalu ketika pemerintahan empayar Byzantine di Constantinople, yang hari ini dikenali sebagai Istanbul. Selepas pemerintahan Turki Uthmaniah menakluk kota tersebut, bangunan ini digunakan untuk umat Islam beribadah.

Namun, pada 1934 bangunan Hagia Sofia ini dijadikan muzium sebagai salah satu tapak bersejarah UNESCO.

Sumber: Astro Awani

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×