Hebahan

‘Save Our Rainforest 2016’ Berlumba Untuk Dunia Yang Lebih Hijau

1
SHARES

Kuala Lumpur, 17 Februari 2016 – Atas kejayaan dan keberkesanan program ‘Save Our Rainforest Race’ (SORR) sejak tahun 2013 hingga 2015, kesinambungan usaha pemeliharaan dan pemuliharaan hutan hujan tropika di Malaysia akan diteruskan melalui program tahunan ‘Save Our Rainforest 2016’ (SORR2016).

Program ini bakal dianjurkan oleh Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia (PEKA Malaysia), sebuah NGO yang memperjuangkan isu-isu berkaitan khazanah alam.

‘Pokok Adalah Masa Depan Kita’, tema Program ‘Save Our Rainforest 2016’

Pada kali ini, SORR 2016 akan membawa tema yang berbeza dari tahun-tahun yang lepas iaitu ‘Pokok Adalah Masa Depan Kita’. Ia akan diadakan pada 26 Mac 2016 bertempat di Pusat Pelancongan Pendidikan Eco-Edutourism, Hutan Simpan Sungai Menyala, Port Dickson, Negeri Sembilan.

Bermula jam 7.30 pagi dan dijangka berakhir 2.30 petang, sebagai simbolik menyelamatkan hutan di negara ini yang semakin berkurangan, peserta-peserta SORR2016 akan berlumba sejauh 16km untuk menanam pokok-pokok hutan di kawasan yang ditetapkan.

Sepanjang laluan perlumbaan, peserta-peserta akan melalui beberapa cabaran termasuk menyelesaikan permainan yang menarik dan relevan sesuai dengan visi SORR 2016 pada kali ini.

Seperti program SORR yang lalu, visi dan objektif SORR 2016 adalah bertujuan meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan hutan Hujan Tropika di negara ini dan mendidik peserta dan masyarakat untuk turut sama menjaga alam sekitar secara mampan untuk generasi kini dan akan datang.

Selain itu, program SORR 2016 ini turut berhasrat mengumpul dana untuk kempen kesedaran dan program pendidikan PEKA pada masa akan datang.

Disertai Artis Popular Tanah Air

Pada tahun ini, ‘Friends of SORR’ terdiri daripada Amy Search, Keith Foo, Johan Raja Lawak, Imelda Harris, Thanuja, Razif Yahya, Najwa Latif, Syafik Malik, Harick Azha, Ozlynn and Kim Raymond.

SORR 2016 juga menyasarkan penanaman sebanyak tidak kurang 1,000 batang pokok hutan yang terdiri dari pelbagai spesis dengan penyertaan sekurang-kurangnya 2000 orang peserta yang terdiri dari pelbagai lapisan masyarakat untuk turut serta khususnya pelajar-pelajar, syarikat korporat, individu dan sebagainya.

Setiap peserta yang disertai oleh 2 orang bagi setiap kumpulan akan berpeluang mendekati dan memahami khazanah alam dan cara-cara penanaman pokok yang betul. PEKA Malaysia juga mengalu-alukan pihak korporat dan individu untuk bersama-sama menaja atau membantu dari aspek kewangan atau barangan untuk menjayakan SORR 2016 ini.

Sidang media yang berlangsung hari ini menyaksikan pelancaran SORR 2016, pengumuman penaja dan Friends of SORR. Program sidang media ini juga telah disempurnakan oleh tetamu khas dan penyokong PEKA seperti Salamiah Hassan, Zaiton Sameon, Norish Karman, dan Ewal.

save our rainforest 2016

Terbuka Kepada Orang Ramai

Kepada sesiapa yang berminat menyertai SORR2016, boleh mendaftar melalui FB dan website PEKA yang telah dibuka untuk orang ramai.

Yuran penyertaan dikenakan sebanyak RM80 seorang (RM160 per kumpulan).

Seperti program SORR sebelum ini, yuran penyertaan ini termasuklah pek perlumbaan (‘race kit’) yang terdiri dari satu set anak pokok, sarapan pagi, makan tengahari, ‘t-shirt’ rasmi SORR2016 dan ‘doorgift SORR2016’.

Peserta-peserta yang berminat digalakkan mendaftar segera dan tidak menunggu di saat-saat akhir.

Sebarang pertanyaan berkenaan maklumat dan pendaftaran SORR 2016, orang ramai boleh melayari www.pekamalaysia.org atau mengikuti berkaitan PEKA dan SORR2016 di http:/facebook.com/pekamalaysia atau hubungi Susee (6016 2010204), Arizal Rahman (6011 12249782) atau Izwan (6017 9321899).

*Klik sini untuk terus mengisi borang pendaftaran.

[infobox title=’Tentang Pelindung Khazanah Alam Malaysia (PEKA)’]\

PEKA-LOGO-FINAL-01-300x274

PEKA Malaysia ialah sebuah badan bukan kerajaan (NGO), yang ditubuhkan bagi menghentikan kemusnahan sumber alam semulajadi, menjadi suara dalam mempertahankan hak alam sekitar dan alam semulajadi . PEKA Malaysia berhasrat menimbulkan kesedaran tentang alam semulajadi, kesihatan, serta usaha pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar.

[/infobox]

 

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×